用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 請教St Nic 畢業生家長
go

請教St Nic 畢業生家長 [複製鏈接]

原帖由 rebcheng 於 08-11-19 13:22 發表
想請教St Nic 畢業生家長, 你們認為 St. Nic 畢業的小朋友學術程度比起其他九龍塘幼稚園(kv, St. Cat)是否差不多 ? 現在升上小學, pick-up 小學緊湊的生活, 應付自如嗎 ? ...

sn嘅課程對上小學係絶對無問題.
你放心一定唔會比其他幼稚園差.
so far 我個囡嘅幼稚園同學個個都讀得好好, 小一就更加駕輕就熟

原帖由 rebcheng 於 08-11-19 17:52 發表
kakajune,

多謝你的意見, 希望我個囡好似你個囡囡這麼聰明 ! TKS!

多謝你~~
一齊努力

原帖由 babykiss 於 08-12-9 15:12 發表

想請問你個小朋友現讀小學幾年班呀 ?
於 sn 時有沒有 join 課外活動呢 ?
thx ~ !ops:" />

我個囡讀小二.
於 sn k2 時join 過 drama 一年, 係咁多.都幾好玩嘅.
k1 和 k3 都無參加校內課外活動, 而其他同學就有參加畫班,
普通話班......等等.
我個仔讀k3, 依家逢二, 四上興趣班, 好似係叫做小一預備加
英語班, 係咁上下~~ 比佢玩吓又好, 學多啲野又好, 都算唔錯,  價錢都合理.
希望幫到你

其實唔出去學都夠用, 佢地嘅課程, 叫做樣樣都有, phonics, 普通話. 英語方面, 除了有外籍人士, 又有show and tell , 有好多機會比小朋友講英文, 至於聽方面, 日常生活喺學校啲英文, 都無問題, 數學用英文教的, 中文都ok, 最梗要一星期中英文默書, 抄手冊, 我見
有好多人, 喺幼稚園無做嘅, 升左上小一後, 個小朋友好難適應. 做家長嘅就要辛苦啲囉.

我啲仔女都有係出面學, 英語遊戲班, 鋼琴, 畫班, 只屬短時間, 個女小二就只有鋼琴同游泳會, 一星期游三, 四日.
個仔依家就只有喺學校玩埋興趣班, 出面無學其他野. 其實我只想佢地喺小學前玩多啲.

你可放心, 你唔係出面學額外嘅野, 你個小朋友都能足夠應付, 小一嘅課程同生活.

其實學校都有phonics 學, 又有書, 你亦可以買埋cd, 返屋企一齊聽, 更見成效.  出去學與否, 就睇家長自己喇

好多家長(包括我) 見倒小朋友學得好, 又學得快, 又吸收, 咁又會想比佢學多啲, 都好正常. 就好似我個女k2開始, 我便敎佢背乘數表, 小一時都唔使用, 依家小二先計簡單乘法. 反而, 我覺得喺佢地年幼時, 多啲同佢地閱讀課外書, 等佢地喜歡看書, 明白及知道書本可帶比我地樂趣外,還有, 有用的知識~~

只要小朋友能應付嗰個級別嘅課程, 佢地大都可以愉快上學的.

原帖由 Barbielee 於 08-12-10 17:21 發表

KAKAJUNE

THX!

其實我而家諗住幫我小朋友搵英文COURSE, 我係怕而家學PHONICS, 9月開學又上PHONICS, 我驚佢覺得悶, 咁如果學校已經有, 我可以同佢報其他英文班(如故事班)~   
我都同意你既講法, 要多培養小朋友閱 ...

咁就恭喜你啦
小朋友專心嘅話, 真係讀起書嚟都事半功倍同得心應手啊
我個女都係哩類型嘅人, 所以, 我幫佢報讀 gh, 都無幫佢報錯. 佢讀得好好, 又好開心:loveliness:

我個仔就無咁專心, 但英文就聽同講都幾好, 我唸住幫佢報 tsl, 希望啱佢啦

gh 係 德望學校
tsl 係 保良局陳守仁小學
到你k3 考小學時, 你就會接觸到同知道架啦

原帖由 babykiss 於 08-12-11 09:41 發表

又有嘢想問啦....
請問書同 cd 是否學校教科書包埋, 定係自己於街外買 ?
唔好意思..... ops:" />

買書時包埋呀? 定係另外出街買?
sorry, 我都唔記得左~~~~

原帖由 Barbielee 於 08-12-11 03:08 發表

我都幾LIKE陳守仁小學, BUT 好多人話佢轉左直資學校無咁好(紀律方面), 其實我唔係好明點解D學校轉左直資之後更話唔係咁好架喎, 真係唔明?!

我都唔明~~

原帖由 Makmavis 於 08-12-15 12:58 發表
請問SN 是否只會TAKE CARE有家底住九龍塘小朋友? 會否是一間好勢利幼稚園??

唔勢利架, 由上至下, 由大到細, 個個都好好架, 無分比此.
好多小朋友畢業後, 都成日返去探老師同嬸嬸架,
就算家長們都好nice, 都唔會互相比較, 真係好似
一個大家庭咁.

原帖由 Makmavis 於 08-12-16 11:13 發表
Thanks a lot for your comment, now i don't worry too much about that and finally give up TAUSF and decide to let my son to studying in SN.  Hope will be fine.  My P1 target school is also ta ...

唔好意思, 我都唔知kv 有幾多樣功課, 我都比較唔到:
sn 嘅k1 有一樣功課, k2 有二樣功課, k3 有三樣功課,
放假時唔會特別多, 除非, 你join 埋學校買假期作業,
(三本 大概 ~$90 ) 我就無買啦, 因為, 放假時我比較喜歡去郊外玩, 揾啲少見嘅朋友玩吓, 或者去多啲圖書館咁:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題