用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

只是PP咋!每堂45分鐘!

我也是因為近屋企,雖然知比較貴(當初也估不到比其它貴這麼多)仍選了這間。如果質素ok,近這優點本來也可蓋過貴這問題。但現在是覺得服務質素十分不值這個價,俾得不甘心,很想轉。

不過我有兩個小朋友,時間和接送人手安排上要好好安排,所以除了質素、價錢外,地點和上課時間也很重要。
現在盡量搜集多些資料,再作安排。

荃灣至太子旺角這一帶有否—些好介紹?你說你囡囡也想轉,有心水嗎?

你囡囡已grade 5,我的只是PP,真是長路漫漫!

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-20 11:07 發表
你的囡囡是grade幾? 學費要每堂$185. 上課時間是一小時嗎?

如果屋企樓下,真是很近的.記得開始找ballet 比阿囡跳時,首選是近家裡.學費ok.其他不十分重要.現在就不是了,要講阿囡有否興趣,老師和其 ...

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-20 01:06 發表
阿囡幾大呀?没有報考試?
老師没有準時上堂,咁放學會遲一點嗎?
我女女今個月先足2歲半,佢係ymca學,初頭諗住佢又未讀k1,咪比佢學下野,係佢自己話鐘意跳舞條裙仔又好靚,咪平平地幾十蚊堂比佢玩下lo,我女返得好開心,只係我覺得幾十蚊都係錢,miss唔應該有咁o既行為,佢無準時上堂但好準時落堂,所以我好唔鐘意,寧願簡間貴小小$1xx堂起碼我覺得d miss會pro d,"首"時D,因為我覺得同學仔家長無時間觀念你都應該開始先,無理由等齊人
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

仲有個2個miss睇過樣得果1x歲,應該無20歲

我囡囡讀緊那間在青衣都有分校WOR, 而佢地都幾多公開表演 而囡囡今年報了考Primary, 剛剛做完第一次MOCK EXAM, 4月又有多一之MOCK EXAM TIM, 真是太好啦...
同埋的囡囡同學都在一齊學, 所以學得很開心。

原帖由 easonkinki 於 09-3-18 14:07 發表
咪係lo,所以今個月左我就轉但就未諗到邊間好,
你介紹毛妹但$690一個月都幾貴,仲要有咁多分校唔知係咪間間d miss都咁好,如果簡我會考慮葵青劇院果間,比較近,我住青衣架!
不過始終佢而家仲細都唔知佢係咪真係鐘意跳bal ...

原帖由 candylau 於 09-3-20 11:40 發表
我今年都想幫囡轉校, 但她一聽到就話不想
因為唔想無左現在d同學

講開ballet學校, 5月就考試, 到現在還未教曬考試d動作, 真頭痛, 全部動作學了後, 都要多練習先會跳得好, 上堂得一個鐘, 不是一個小朋友跳 ...

我女兒以前Ballet學校,四月頭會有Mock Exam.syllabus大致教晒.之後個幾月時間就會執動作.
其實你女兒的情況,我女兒也曾經發生.一班小朋友進度各人不同.所以臨近考試就要補課.最終轉了學校,可能老師較有經驗,便沒有這問題.

點解你想同阿囡轉校
你的囡囡的一班有多少人?如果多的話,真是每堂真正跳的時間是很少的.只有扶bar,教新的動作時,不要走動的...才可以一起跳,如果要小組(2人至4人)的,就要輪住啦!

原帖由 candylau 於 09-3-20 11:40 發表
我今年都想幫囡轉校, 但她一聽到就話不想
因為唔想無左現在d同學

講開ballet學校, 5月就考試, 到現在還未教曬考試d動作, 真頭痛, 全部動作學了後, 都要多練習先會跳得好, 上堂得一個鐘, 不是一個小朋友跳 ...

轉校事宜,正在找尋中,家住深水埗,想近屋企一點.

原帖由 YYML 於 09-3-20 13:24 發表
只不過我有兩個小朋友,時間和接送人手安排上要好好安排,所以除了質素、價錢外,地點和上課時間也很重要。
現在盡量搜集多些資料,再作安排。

荃灣至太子旺角這一帶有否—些好介紹?你說你囡囡也想轉,有心水嗎?

你囡囡已grade 5,我的只是PP,真是長路漫漫!

說到學ballet原因,也是和你一樣,一齊由粉虹色裙仔開绐.
其實家長唔準時,老師不能遲開始.這樣,對準時的同學未唔公平.我問阿囡:同學遲到點呀?佢話:唔會等呀!

原帖由 easonkinki 於 09-3-20 14:59 發表
我女女今個月先足2歲半,佢係ymca學,初頭諗住佢又未讀k1,咪比佢學下野,係佢自己話鐘意跳舞條裙仔又好靚,咪平平地幾十蚊堂比佢玩下lo,我女返得好開心,只係我覺得幾十蚊都係錢,miss唔應該有咁o既行為,佢無準時上堂但好 ...

點解會有2個導師,有好多同學仔呀?

原帖由 easonkinki 於 09-3-20 15:00 發表
仲有個2個miss睇過樣得果1x歲,應該無20歲

轉校真是一件頭痛的事.
請問你的囡囡在那一grade 轉的?當中,有遇到困難嗎?可否分享?

原帖由 MM223 於 09-3-23 18:00 發表

我女兒以前Ballet學校,四月頭會有Mock Exam.syllabus大致教晒.之後個幾月時間就會執動作.
其實你女兒的情況,我女兒也曾經發生.一班小朋友進度各人不同.所以臨近考試就要補課.最終轉了學校,可能老師較有經驗,便沒有 ...

我女上頭2堂都有2個miss,得4個bb仔,全部2歲幾至3歲,主要係得一個miss教,唔緊要啦!上埋下星期果堂我就轉第二間,我報o左小公主,$480一個月,佢有得比我簡平日,而且青衣出荔枝角都係2個站好方便,因為青衣得王x曼太貴了,女女試堂果日有哥哥陪佢一齊試跳,但房門密實我睇唔到入面的情況,不過就聽到2B笑得好大聲好開心咁,miss仲話好耐都無試過有咁興奮o既小朋友黎呢到玩,我2隻小鬼走埋一齊就會玩得好癲,好彩無嚇親miss

原帖由 tigger_phoon 於 09-3-23 15:47 發表
我囡囡讀緊那間在青衣都有分校WOR, 而佢地都幾多公開表演 而囡囡今年報了考Primary, 剛剛做完第一次MOCK EXAM, 4月又有多一之MOCK EXAM TIM, 真是太好啦...
同埋的囡囡同學都在一齊學, 所以學得很開心。

...
你女女係咪向青怡王x曼學?

原帖由 easonkinki 於 09-3-23 23:34 發表
我女上頭2堂都有2個miss,得4個bb仔,全部2歲幾至3歲,主要係得一個miss教,唔緊要啦!上埋下星期果堂我就轉第二間,我報o左小公主,$480一個月,佢有得比我簡平日,而且青衣出荔枝角都係2個站好方便,因為青衣得王x曼太貴了, ...

預祝囡囡有一個新的開始.

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-23 21:30 發表
轉校真是一件頭痛的事.
請問你的囡囡在那一grade 轉的?當中,有遇到困難嗎?可否分享?

Hi 穎妍媽咪,
我女兒於升G4及G5時分別轉了兩次校.轉第一間已遇到好老師,奈何跳了年多後學校停辦,於是再轉校後一直便跳至G8.
遇到的相信都是重新適應的問題(老師及同學),但比較幸運是女兒兩次都遇到有經驗的好老師,幫助她很快融入.
但我提議如你想替女兒轉校,最好能和她溝通一吓,為何要轉校,找到新校要和女兒一起去試堂,讓她自己去選擇,而你可從旁觀察新校又是否合適.

Hi MM223

你是否都是為了這個原因所以先轉校?
我囡的學校無mock exam.所以要找到有經驗的老師很難

原帖由 MM223 於 09-3-23 18:00 發表

其實你女兒的情況,我女兒也曾經發生.一班小朋友進度各人不同.所以臨近考試就要補課.最終轉了學校,可能老師較有經驗,便沒有 ...

Hi easonkinki,

上過「小公主」後可否分享下?因欲轉校,這間也是考慮之列。

原帖由 easonkinki 於 09-3-23 23:34 發表
我女上頭2堂都有2個miss,得4個bb仔,全部2歲幾至3歲,主要係得一個miss教,唔緊要啦!上埋下星期果堂我就轉第二間,我報o左小公主,$480一個月,佢有得比我簡平日,而且青衣出荔枝角都係2個站好方便,因為青衣得王x曼太貴了, ...

Hi 穎妍媽咪,

因為老師教得很慢, 3月尾先教整所有動作, 但扶bar和center 動作很久之前已教, 到現在都未開始溫習, 得返一個月時間(8堂), 有要練兩個dance, 又要練其他動作, 好似無幾多時間
一班大約有6-8個同學

原帖由 穎妍媽咪 於 09-3-23 20:21 發表
點解你想同阿囡轉校:question:
你的囡囡的一班有多少人?如果多的話,真是每堂真正跳的時間是很少的.只有扶bar,教新的動作時,不要走動的...才可以一起跳,如果要小組(2人至4人)的,就要輪住啦!

...

原帖由 candylau 於 09-3-26 15:13 發表
Hi 穎妍媽咪,

因為老師教得很慢, 3月尾先教整所有動作, 但扶bar和center 動作很久之前已教, 到現在都未開始溫習, 得返一個月時間(8堂), 有要練兩個dance, 又要練其他動作, 好似無幾多時間
一班大約有6-8個同學

...

差唔多架la,咪心急la~~~我剛教哂,依家開始group by group/solo 跳,主要test記動作,solo執動作,4月中mock exam,5月尾-6月頭考

剛完成Video day,比兩段片你地睇......係我同阿女Video呀

http://hk.myblog.yahoo.com/Chloe-Ko/article?mid=1862  <<< me, the eldest one in the class...hahhaha

http://hk.myblog.yahoo.com/Chloe-Ko/article?mid=1862&fid=-1&action=next << my daughter,the first one wearing glasses

多謝你的分享.能找到有經驗兼有愛心的老師,是十分幸福.請問你的囡囡有否學足尖?

原帖由 MM223 於 09-3-25 10:25 發表

Hi 穎妍媽咪,
我女兒於升G4及G5時分別轉了兩次校.轉第一間已遇到好老師,奈何跳了年多後學校停辦,於是再轉校後一直便跳至G8.
遇到的相信都是重新適應的問題(老師及同學),但比較幸運是女兒兩次都遇到有經驗的好老師, ...

candylau,

一班有6-8人,即是有2組學生.

之前教的動作,會在每堂中不斷不斷練習,再加入新教的.阿囡也有mock exam.其實,是她們到考試場地練習.因為她上課和考試的地方是不同的.

請問你的囡囡做到一字馬嗎?

原帖由 candylau 於 09-3-26 15:13 發表
Hi 穎妍媽咪,

一班大約有6-8個同學

...
‹ 上一主題|下一主題