用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無金巴倫媽咪可以比意見呀
樓主: fatsin
go

有無金巴倫媽咪可以比意見呀 [複製鏈接]

我今日都IN左啦,感覺几OK,就如各位媽媽所講校舍系細左地同埋舊左地,但教學方面我都几滿意,最后個主任總叫位女同學出來同我個仔SAY HI,(我諗應該系K2左右吧)又同我普通話對答,講得都几好,另我睇到上堂時有外藉老師系度教小朋友英文,另有睇佢地派小成績,都有我心儀間喇沙小學,聖若望等好多間名校,若收我諗都會考慮讓BB入讀

仔仔都考到sn,明天交錢註冊

原帖由 windytiu 於 08-11-6 13:51 發表
我今日都IN左啦,感覺几OK,就如各位媽媽所講校舍系細左地同埋舊左地,但教學方面我都几滿意,最后個主任總叫位女同學出來同我個仔SAY HI,(我諗應該系K2左右吧)又同我普通話對答,講得都几好,另我睇到上堂時有外藉老師系 ...

原帖由 lailaicalvin 於 08-11-6 21:35 發表
仔仔都考到sn,明天交錢註冊

恭喜你啊,我要一個星期先知結果,個主任話應該冇問題,但都希望可以早地收到信確實系晤系收

上次仔仔是星期一interview,星期六收到信。

原帖由 windytiu 於 08-11-6 21:45 發表

恭喜你啊,我要一個星期先知結果,個主任話應該冇問題,但都希望可以早地收到信確實系晤系收

I have also interviewed today at 230 pm, how about u?  I have same feeling with you, the teacher, Ms. Fung seems quite patient and she was so kind to brief me the kindergarten's background, the cirrcumlum and other information.
原帖由 windytiu 於 08-11-6 13:51 發表
我今日都IN左啦,感覺几OK,就如各位媽媽所講校舍系細左地同埋舊左地,但教學方面我都几滿意,最后個主任總叫位女同學出來同我個仔SAY HI,(我諗應該系K2左右吧)又同我普通話對答,講得都几好,另我睇到上堂時有外藉老師系 ...

Hi ha!

What kind of Extra Currirculm Activities  do they offer for K2 and K3 children?

原帖由 Jackiejones 於 08-11-6 23:33 發表
I have also interviewed today at 230 pm, how about u?  I have same feeling with you, the teacher, Ms. Fung seems quite patient and she was so kind to brief me the kindergarten's background, the cirrcu ...

MS FUNG好NICE咁介紹間學校等等,IN左咁多間,暫時系呢間俾我的感覺最好

恭喜你地考到sn
我仔仔是12號先interview
想請問interview 考什麼?
thanks!

老師先是以英文問拼圖上每個動物的名稱及顏色(包括Lion, Bird, Elephant, Money, Giraffe, Tiger),及把動物放在桌上排成一行,跟著老師又叫每個動物的名,依老師的次序把牠們放回圖板上。
第二個是Montessori 的圓柱玩具,講那個是最大那個細,逐一拿出來及放回完位。
第三樣是matching,先問三張圖卡的公仔 (包括Panda, rabbit, sheep)的名同顏色,跟著又拿起另外三張matching。
第四是有一盒10個圓形杯子,逐一拿出來,講出杯上的numbers同英文字。
原帖由 babemame 於 08-11-7 17:56 發表
恭喜你地考到sn
我仔仔是12號先interview
想請問interview 考什麼?
thanks!

原帖由 lailaicalvin 於 08-11-7 19:19 發表
老師先是以英文問拼圖上每個動物的名稱及顏色(包括Lion, Bird, Elephant, Money, Giraffe, Tiger),及把動物放在桌上排成一行,跟著老師又叫每個動物的名,依老師的次序把牠們放回圖板上。
第二個是Montessori 的圓柱玩具, ...

我個仔IN的內容同你IN個地晤同喔,老師先問阿仔叫咩名,然后攞左香蕉,萍果,橙出來問阿仔系咩?然后問拼圖上動物的名,可能地圖同阿仔平時睇開有地出入,阿仔晤講,老師就叫佢跟住佢講,只問左三只動物,然后攞層層疊出來,叫阿仔疊高佢,疊一個數一個,由一至五,之后俾車仔佢玩,請佢吃糖,老師好NICE,會引導小朋友講

好開心! 我個仔都收左。

I just call them. They said only offer AM class for K1.

原帖由 ha! 於 08-11-7 23:45 發表
i got the offer letter too!  but it hasn't mentioned am or pm class.. anybody has idea on this?

don't know to stay in LH or go to this? my husband thinks 一動不如一靜 coz my son is slow-heat..but SN  ...

有無媽咪係 3/11 見架, 你地收到信未呀? 好緊張呀重未收到~

多謝windytiu  & lailaicalvin
希望有機會同你地仔仔一起讀sn

想問下係未夠左2歲,SN 先會send 信黎通知 interview 架?

希望大家有機會做同學。

上次仔仔星期一interview, 星期六收到信。

原帖由 babemame 於 08-11-9 19:36 發表
多謝windytiu  & lailaicalvin
希望有機會同你地仔仔一起讀sn

my son interewed last Thursday and we just received the acceptance letter today.
原帖由 lailaicalvin 於 08-11-10 20:44 發表
希望大家有機會做同學。

上次仔仔星期一interview, 星期六收到信。
‹ 上一主題|下一主題