用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有關自閉評估一問
樓主: 小小堯
go

有關自閉評估一問 [複製鏈接]

PLease help and share your experience!!

[quote]原帖由 小小堯 於 08-10-13 15:34 發表
即係, 如果去 step 做評估, 如果 report 係小朋友有自閉症, 政府會幫忙, 即可安排排 e/i/s 位, 對嗎?

[/quote
Hello, my son is the same case as yours. He is now in K1, abt 3 years and 4 months old. According to his teachers, he never plays with his classmates and has very little eye-contact with others. He always talks to himself and very seldom listens to others including me!! I don't know what I can do, Please help !!!!!

原帖由 小小堯 於 08-10-13 12:30 發表
我都有 keep 住問 k1 老師, 亞仔返學情況, 佢話小兒比較自我, 但佢都肯混入小朋友堆既, 都肯同同學分享玩具,
我再過2日, 就會 ...

讀k1..上學期,老師說他言語.和社交.表達.理解能力..比同年紀小朋友差..建議我回健康院..
我仔05年12月出世...3歲回健康院.既bb話多,,,理解.表達能力比同年紀小朋友相差1年.去排期做智力評詁..1星期去見姑娘.傾了1小時多..半年後有報告..終於等到了5月13曰見doctor,先知咩事
我仔又係唔係成日肯主動講野(家裹不是), 很少正眼望人..
固執 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,我怕她有自閉....
現在老帥說他,只有1個問題,理解能力差..建議重讀1年.k1
,,,我見完doctor 再決定.......
麵包超人零售/批發店,thomas.叮噹.軍曹.hello kitty,西松屋,日單童裝,combi,日單鞋.大衛排卵紙,驗孕紙
有興趣pm me

原帖由 小小堯 於 08-10-13 12:30 發表
我都有 keep 住問 k1 老師, 亞仔返學情況, 佢話小兒比較自我, 但佢都肯混入小朋友堆既, 都肯同同學分享玩具, 但都唔係成日肯主動講野, 自己唱歌就會. 但真係唔太喜歡正眼望老師, 喜歡偷望多d囉!  

我再過2日, 就會 ...

我仔3歲去智力中心做評估,,等了7日,就做評估,5個月,即係13日去看報告..唔通每區排既時間都唔同?我去fanling排的
麵包超人零售/批發店,thomas.叮噹.軍曹.hello kitty,西松屋,日單童裝,combi,日單鞋.大衛排卵紙,驗孕紙
有興趣pm me

希希1213
我想你攪錯了.你等了7日是見護士作初步評估,他會將有關資料給doctor及3T(有需要的話)看.你5個月後,不是看報告,是由doctor或3T(有需要的話)作深入的評估,之後再作輪介E/I/S位
差不多每一間中心都是這樣的

原帖由 希希1213 於 09-5-12 01:52 發表

我仔3歲去智力中心做評估,,等了7日,就做評估,5個月,即係13日去看報告..唔通每區排既時間都唔同?我去fanling排的

原帖由 希希1213 於 09-5-10 12:08 發表

讀k1..上學期,老師說他言語.和社交.表達.理解能力..比同年紀小朋友差..建議我回健康院..
我仔05年12月出世...3歲回健康院.既bb話多,,,理解.表達能力比同年紀小朋友相差1年.去排期做智力評詁..1星期去見姑娘.傾了1小 ...

今日終於有結果
=認知能力約 ,2歲9個月-3歲  (比年齡慢)
=言語表達,,約2歲至2歲半   (比智齡慢)
=言語理解,,(和智齡相符)
需要讀
i位-幼稚園暨幼兒中心兼收弱能兒童計劃
,,,但要排一年左右,返全日的
甘既然比同齡小朋友相差一年..我決定比他重讀k1..看多1個學期..個邊我照排
幼兒中心混合位,,,d老師學生比例=1:15
另有一位特別輔導老師負責照顧6位或12位發展遲緩的兒童,,有d school 收6位  有d school 收12位
...同埋最唔想聽到既就係
我仔初步評估有 7/8 成    自閉 但doctor話我仔係自閉,但係,係好叻個d黎,,,,,,,,,
有唔開心架,但要面對
有興趣pm me

原帖由 Jac0501 於 09-5-13 13:26 發表
希希1213
我想你攪錯了.你等了7日是見護士作初步評估,他會將有關資料給doctor及3T(有需要的話)看.你5個月後,不是看報告,是由doctor或3T(有需要的話)作深入的評估,之後再作輪介E/I/S位
差不多每一間中心都是這樣的

...

是我攪錯了,今曰見完doctor,正如妳所講的..輪後i位
有興趣pm me
‹ 上一主題|下一主題