用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何教寳寳百科知識
樓主: chunmame
go

如何教寳寳百科知識 [複製鏈接]

Re: 如何教

woodsoil
點解唔買部colorprinter呀??
我知美國有百科卡賣(杜曼協會),你可以看看,不過唔平.
zoe對字卡&DWE均極喜愛,暫時看來並無混淆的問題.如果你擔心的話,可以打電話去DWE,找"家長諮詢"EVA問一問,佢好有經驗嫁,佢都係杜曼閃卡+DWE教囡囡同囝囝嫁 :wink:
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

Coolpig :
至於Huarry English, 唔知你有無聽過蒙特梭利教學, 佢係跟據呢個教學法而develop出黎既product, 呢個係關於語文, 主要係培養孩子閱讀既興趣, 沒有VCD的, but有個發聲寶寶幫你讀字.......今年4月先在香港有售, make in Korea, 所以product有韓文, 佢地今年先羅到專利在HK發售.......不過你買左DwE, if小朋友有興趣我諗都好夠, 因為我不想小朋友看太多電視/電腦的光線, 所以先唔考慮DWE, 但係我好鍾意DWE部拉卡機呀!!!

原來你講呢間公司,我早前對呢間公司D產品都好有興趣,所以四處問其他bk媽媽意見,但有幾個媽媽也說產品質量欠佳,所以打消了購買的念頭,你試試看從前的topic就知啦!!D木制玩具有"刺"吉手嫁
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

ZoeTse,

啟蒙有卡賣, 但又係唔平, 要成NT3990, 而且百科卡只有132張.
http://childbook.uhome.net/a1_01.htm
啟蒙幼兒識字卡
啟蒙幼兒百科大圖卡

Zoe Ma Ma,

我又有問題了, 我前日開始教毛毛頭5個生字, 一天裡看了3次, 我依你教我的方法今天加入5張新字卡, 用10 seconds的時間看了10張, 但毛毛看到第8張已經唔睇啦, 跟住我要返工, 便拿了"閱讀"個本書在bus上再看; 發覺佢提及5個字為一組, 而每次只看一組, 每組看3次, 咁, 即係今日我教10張, 2組, 咪要教6次law? 若累積到25個字 (5組), 咁一日咪要教15次law???? 咁我要返工, 邊有時間看15次呢???
我能否每天看3次, 每次25個字, 咁會唔會太多呢? 次數我是不能再加多了, 是否應該減小字卡, 例如1天只看5個, 看夠15次先教另外5個, 數量只維持一組呢???
我記得你給我的建議係可以1次看25個生字, 不知我有沒有理解錯誤?
Thanks!

ZoeTse 寫道:
To : Coolpig
你是在職媽媽,也許用日子作為教字卡的單位暫時對你並不適合,不如試試改用次數來計算.

字卡  (第1組)   看3次
(完成首3次)(開始加入第2組卡)
字卡  (第1,2組)看3次
(完成第6次)(開始加入第3組卡)
字卡  (第1-3組)看3次
(完成第9次)(開始加入第4組卡)
字卡  (第1-4組)看3次
(完成第12次)(開始加入第5組卡)
字卡  (第1-5組)看3次
(完成第15次)(開始淘汰第1組卡,加入第6組卡)

我明白在職媽媽有時候真的會力不從心,但盡量抽出時間,勤力一點啦!!當你的毛毛腦部一日一日被剌激&運用,他的記億力便會日漸增強,腦部是越用越靈光的,到時候看字卡的次數便可慢慢減少,你便可以教得輕鬆些.

Daddy幫手當然ok啦!!只要毛毛接受便可,老公也認同你的做法,真的替你高興.   

Zoe Ma Ma,

我沒有買他們的木制玩具, 因為覺得唔值, 我只買了2套英語教材, D quality我上去睇過都唔錯!

原來你講呢間公司,我早前對呢間公司D產品都好有興趣,所以四處問其他bk媽媽意見,但有幾個媽媽也說產品質量欠佳,所以打消了購買的念頭,你試試看從前的topic就知啦!!D木制玩具有"刺"吉手嫁

ZoeTse

我可以試試問我朋友,但我是自取的,地點在葵芳,你方便嗎??
如果唔方便,可能就要多花費幾十元call van 仔啦!
而且min.幾百張起,你看看是否ok?ok我先比資料你!!

葵芳都ok的,雖然都係要專程渣車出去拎 (因我住及工作都是在元朗) 但如果佢可以幫到我呢,我都會落order啊,因為真係幫到我慳返唔少時間 (print + cut + 過膠 + 修邊)。

我想知佢整500張、1000張的價錢,真係唔該哂。
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

zoe ma,

我都有問題, 如有時因某些原因, baby 一天只睇了了兩次卡, 我在第二天可否繼續完成昨天未完成的第三次及同時/同一日再繼續另一組新的卡片? 一天睇四次 (有一次是昨天的卡, 三次是當天的卡 )會太多嗎 ? 如果好似毛毛甘, 只睇到八張, 餘下三張未睇的要再睇多一次,另再隔35分鐘才可再繼續另一次十張 ? 希望你明白我意思, 我相信這都會是經常發生的問題, 一般你會怎樣做呢 ? thanks
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

To : Coolpig & bebeyan
呢兩日好忙,又要趕字卡,又要趕百科卡,明天仲要去書展,所以暫時無時間覆你們(因為打中文字好耐),請多等兩天,or PM我留電話.thanks.

woodsoil 寫道:
ZoeTse,

啟蒙有卡賣, 但又係唔平, 要成NT3990, 而且百科卡只有132張.
http://childbook.uhome.net/a1_01.htm
啟蒙幼兒識字卡
啟蒙幼兒百科大圖卡

woodsoil :
賣百科卡當然唔化算啦,不過無colorprinter就無辦法啦!!而且我見到你上述的網址應該係台灣公司,但我係講**美國**"杜曼"呀!!但係都唔平,但質素應該好高,有無網址呀???   

zoe ma,

唔緊要, 我等你得閒先.  我都想去書展, 但要睇下的時間得唔得. 遲的再傾. thanks.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

bebeyan,

等我又加把口先: 若我沒有看錯, 一次最多只係教5張,到BB大 d, 我諗1次5張都未必得tim ar....
我今日都唔敢教毛毛咁多張啦!! 都係教番5張, 同埋, 原來英文版 "how to teach your baby to read"係話每次隔15minutes就OK啦, 不過我自己就覺得太密law......

ZoeTse.
I've found the webiste of **美國**"杜曼", here you go.  But it's very very expensive.  They have 百科大圖卡.  Twenty-five sets with ten cards in each set.

http://www.gentlerevolution.com/

ZoeTse, Coolpig, Bebeyan,
我想請教下關於點數卡:-
1) 我BB現在4個月, 是否一開始就跟書講的每一張點數卡比15次BB睇就得呢?
2) 是否睇到20點就可以開始學加數?
3) 你地係米跟書講睇完成兩星期即14日X3次X3條加數(126條加數)就開始減數?
4) 如果兩星期就轉減數, 咁大Number既加數BB便學唔到? 因為就算每日淘汰兩張卡都要50日才可學完100點
5) 如果教70+80=150, 你地會唔會同舉起一張100和一張50點, 即代表150?
對不起, 一時間有太多問題, 請各位幫幫小女子啦!
:cry:

ZoeTse, Coolpig, Bebeyan,等有經驗的媽媽

我個女女己經十五個月, 如果現在開始比卡佢睇, 應先看那種卡呢, 中文, 英文, 數字, 點卡或是圖卡?

- 每次要睇幾多張呢?
- 你地說tina那裏, 我不懂利用, 唔知點樣可以印出來,
- 用A4紙印出來好, 還是寫在卡上好?
- 字的大小是否一定要5寸, 細D得唔得
- 紅色 定 黑色好
- 是否看完那本杜曼書, 照它做就可以
- TINA個網太多資料, 不懂運用, 有人可以敎我嗎
- 點樣加入智力網呀

我真的人如其名, LULU
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

簽名被屏蔽

woodsoil, luluma,

其實我都是剛開始, 好多時都係請教  zoema, tina 等有經驗媽咪. 所以我都唔係好識答你們.  而我 bb 現在兩個幾月, 我現在只是一天比佢睇一張字卡同一張圓點卡, 到bb三個時先比佢睇多的.  我bb太細, 我而家圓點是比較大同黑色. 大一點的bb可用紅色, 會比較吸引bb.  卡我是用 A4 paper 印出來的.

bebeyan :
如有時因某些原因, baby 一天只睇了了兩次卡, 我在第二天可否繼續完成昨天未完成的第三次及同時/同一日再繼續另一組新的卡片? 一天睇四次 (有一次是昨天的卡, 三次是當天的卡 )

這條問題是書中並沒有提及,但我偶然會咁做,zoe亦ok喎,無問題.不過我記得書中曾有以下的內容: 如當遇到寶寶身體不適,搬家等情形,可以暫停教授,的待一切回復正常,便從終止的地方再教,不要重新(重覆)開始教!!所以我個人理解,應該是可以的

如果好似毛毛甘, 只睇到八張, 餘下三張未睇的要再睇多一次,另再隔35分鐘才可再繼續另一次十張 ?

看了8張,卻又餘下3張???那麼總共是11張??為什麼會是11張??你是否想說看了8張,卻又餘下2張,共看10張?如果是的話,下一次看卡時,已看了的8張請不要再加進去

其實有時少看了一次半次,係唔需要太在意的,將來教BB片語&句子時,我們便可把現在所學的字重溫啦!!

我去完書展喇!!用了3小時,只行完2號區(兒童區),好累呀,累到嘔,好彩都有D收穫

Coolpig 寫道:
bebeyan,

等我又加把口先: 若我沒有看錯, 一次最多只係教5張,到BB大 d, 我諗1次5張都未必得tim ar....
我今日都唔敢教毛毛咁多張啦!! 都係教番5張, 同埋, 原來英文版 "how to teach your baby to read"係話每次隔15minutes就OK啦, 不過我自己就覺得太密law......

Coolpig
你可能有少少誤會喇!!(請參閱如何教寶寶閱讀P.153-156)
3-6個月的BB是安靜,迅速,有效地閱讀.所以在6個月大以前,大人習慣了一次過看完所有的卡片(即25張),可是過了7個月大以後,突然間,寶寶再也不安份了,一刻也閒不住,所以每次只看一組5張卡,看完立即拿開.
我簡略地覆述了書中的幾句話,係因為我想講,其實杜曼無硬性定下要看多少張,真的是3-6個月大就看25張,7-12個月大就必須看5次???其實大家細心消化一下,原來7-12正是BB學行學爬,學講話,當然極忙碌啦,那就只好減少看字卡的次數.但假如你的BB5個月大便學爬,已經無心機一口氣看完25張卡,你又要照足書講,到7個月大才減卡嗎???又假如你的BB9個月大才學爬,一直也極愛看卡,能一口氣看完25張卡,你又要照足書只看5張卡嗎???
其實想知BB可以看多少張卡是很容易的,如果今天給BB看卡,他只看13張便不看,那麼下一次看卡時,便只看10張.約維持一段日子(多久自已定),例如兩週後,由10張再加至15張,看看BB能否一口氣看完,如能夠,就可以看15張了.又例如,如果今天給BB看卡,他只看13張便不看,那麼下一次看卡時,便只看10張.再下一次看7張便不看,那只好看5張了.OK???其實25張卡是上限,不是下限.
書中曾提及過,在寶寶還想要前結束,道理其實與我們追連續劇一樣,在你最想看下去的時候BYE-BYE.   

woodsoil :
1) 我BB現在4個月, 是否一開始就跟書講的每一張點數卡比15次BB睇就得呢?
Yes,開始時是這樣
2) 是否睇到20點就可以開始學加數?
我是這樣做
3) 你地係米跟書講睇完成兩星期即14日X3次X3條加數(126條加數)就開始減數?
我共完成190題,(即1-20的加法)
4) 如果兩星期就轉減數, 咁大Number既加數BB便學唔到? 因為就算每日淘汰兩張卡都要50日才可學完100點
按照我的做法,最初先教20-40的減法
5) 如果教70+80=150, 你地會唔會同舉起一張100和一張50點, 即代表150?
我暫時未教到zoe答案這麼大的算式,答案大的題目,我會在教了zoe數字後才教.

To : luluma
我個女女己經十五個月, 如果現在開始比卡佢睇, 應先看那種卡呢, 中文, 英文, 數字, 點卡或是圖卡?
我的次序 : 中文字卡,點數卡,百科卡,英文卡,其實無所謂,就自己,最重要教材充足
- 每次要睇幾多張呢? 你有無睇過如何教寶寶閱讀呢??
- 你地說tina那裏, 我不懂利用, 唔知點樣可以印出來, 你有無裝powerpoint呀??
- 用A4紙印出來好, 還是寫在卡上好?隨個人喜好,我就用卡紙
- 字的大小是否一定要5寸, 細D得唔得係4吋,0-3個月才是5吋.其實當學句子時字體會更細,書中有寫,而且日子有功,BB的眼力會越來越好,我zoe連我用緊牙線都睇到,仲伸手去捉,你話牙線幾幼??
- 紅色 定 黑色好開始係紅色
- 是否看完那本杜曼書, 照它做就可以一半半啦
- TINA個網太多資料, 不懂運用, 有人可以敎我嗎可以請教Tina呀,佢好nice
- 點樣加入智力網呀
咁快問???最少要一年後先教喎!!
‹ 上一主題|下一主題