用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 搭地鐵如何去培正
go

搭地鐵如何去培正 [複製鏈接]

想問下大家搭地鐵如何去培正?

我知道旺角有綠van去,不過唔知喺邊度上車。我試過喺旺角站及油麻地站行過去,感覺都幾遠。之前仲要多數係夏天嘅中午去,真係幾辛苦。
   2    0    0    1

原帖由 bigden 於 08-10-8 14:13 發表
想問下大家搭地鐵如何去培正?

我知道旺角有綠van去,不過唔知喺邊度上車。我試過喺旺角站及油麻地站行過去,感覺都幾遠。之前仲要多數係夏天嘅中午去,真係幾辛苦。 ...

搭地鐵就應該係油麻地落近d,big街出口,如果唔想行,就搭綠van 74s,應該係油麻地消防局上車.

bigden:

先問你住邊..?? 因為可以的話, 揀搭巴士都唔好搭地鐵, 因為佢係距離培正最遠的, 你可以講講你住邊頭, 我可以幫幫你諗..

另...真係要搭地鐵, 咁可以揀去旺角落, 出工業貿易署個出口 (即係旺角中心一期, 樓下有間大大既 Le Saunda 個樹), 一出就過對面馬路, 7 仔門口有兩架綠 van, 27M, 28M, 兩架都會經培正, 響圖書館門口落, 一架平d 但班次疏d (好似係 $3.x), 另一架貴d (好似係 $5.x, 因為佢總站係紅磡, 條線長d 的).

再唔係, 出女人街出口, 行到去近國美電器對面個個位左右 (即係女人街向住先達個個路口), 有架 5M green van 係上窩山既, 都係會經培正.

另...再可響油麻地落, 行去新寶戲院個樹 (即係以前金聲戲院) , 個樹有好多紅 van 上愛民村, $3 左右, 會經培正...都係響圖書館樹落..班次都密, 不過行得去個樹, 都去左一半路到培正咁滯... 行埋佢好過....

Hope this info may help.

彥彥媽咪:

我好鍾意睇你响度寫嘅野架, 又長細, 又中肯....所以希望你能夠俾少少意見我呀.

我囡囡到依家都好抗拒坐校車, 初初2日未正式自己坐車, 佢話好鍾意返學, 好鍾意呢間學校; 之後開始自己坐車, 就日日喊, 晚飯已經喊定話聽日唔想坐, 發夢都喊醒. 咁我地有諗過不如叫工人姐姐帶, 想佢返學開心d, 所以我地都有試過你講旺角條路線, 但我地住喺荃灣大窩口, 要坐green van / 行好遠先去到mtr station, 諗諗吓都係唔放心工人姐姐同佢轉咁多轉車返學, 日曬雨淋, 二來又唔想攪到佢以為喊就可以得逞, 所以最後都放棄咗.

我有問過老師, 老師話佢初初落車都眼濕濕, 但依家返到學校已經冇喊. 不過佢响屋企都仲係喊, 成日叫daddy同佢坐mtr, 佢話:"我鍾意返學架, 唔鍾意坐校車之嘛..."

我地有問佢點解唔鍾意坐校車, 佢話好驚, 暈車浪,(我諗可能搭得耐啦, 12:00上車, 5:30落車, 喊得最勁時試過5:50-6:00先落車)

雖然呢幾日已經好咗dd, 但都仲係日日喊, 仲變返好"痴"身, 連我同daddy返工都喊一餐, 喊到聲都沙埋, 我地堅持唔想"種", 但都覺得"赤"架, 同埋佢一向都唔會好扭計, 所以今次真係冇晒辦法......  

Winnie

原帖由 彥彥媽咪 於 08-10-8 23:26 發表
bigden:

先問你住邊..?? 因為可以的話, 揀搭巴士都唔好搭地鐵, 因為佢係距離培正最遠的, 你可以講講你住邊頭, 我可以幫幫你諗..

另...真係要搭地鐵, 咁可以揀去旺角落, 出工業貿易署個出口 (即係旺角中心一期, 樓 ...

唔該晒 MandyChau 和 彥彥媽咪,你哋嘅講解好詳盡,我下次會試咗喺旺角轉27M/28M先。之前搭過唔記得邊架可以由培正去到太子站落車,衰在唔識點樣返轉頭。

我哋住喺美孚,知道41/45都可以去培正,不過車程太長,所以去培正就唔會搭巴士,因為好難預時間。返屋企就冇所謂,多數都搭巴士。

另外(前幾次)通常由公司出發去培正,只可以揀地鐵,但我又唔知邊度上綠van,又唔想行到身水身汗,所以就請教大家。

TANGWANNEI,

其實我諗返:就算係大人坐咁耐校車都會唔鍾意,不過佢點對點始終安全啲,同埋舒服過工人接送(的士除外),好彩我個仔暫時都好鍾意坐校車。如果我係你,就會堅持要佢坐校車,不過可以喺其他地方獎勵佢「肯坐校巴」。

原帖由 TANGWANNEI 於 08-10-9 12:17 發表
彥彥媽咪:

我好鍾意睇你响度寫嘅野架, 又長細, 又中肯....所以希望你能夠俾少少意見我呀.

我囡囡到依家都好抗拒坐校車, 初初2日未正式自己坐車, 佢話好鍾意返學, 好鍾意呢間學校; 之後開始自己坐車, 就日日喊, 晚 ...

bigden:

我哋住喺美孚,知道41/45都可以去培正,不過車程太長,所以去培正就唔會搭巴士,因為好難預時間。返屋企就冇所謂,多數都搭巴士。
==> icic...but no ar...我次次由美孚出都唔會搭呢兩架為主架, 因為佢地班次好疏的, 同有時係熱狗巴, 除非一去到就有啦, otherwise 好鬼辛苦的, E21A 由東涌出上愛民, 都係響圖書館樹落, 佢會快d 因為多數係出九龍番工既人, 去到美孚, 深水步之後都落左九成咁滯, 因此之後既站好多時都飛站的 (其實佢出到深水步之後既站同 41/45 一樣, 但因為佢去愛民, 人少d 的, 41/45 係去九龍城, 條線長d , 就多好多公公婆婆上上落落, 自會慢d)

另..仲可以搭 2A 就係響亞皆老街近男拔中電個頭落, 過對面梭亞道 (i.e. SHELL 油站) 一直行就係...好方便架...你可以比較下.
:

回覆 # 的文章

Tangwannei,
我囡囡開學初其同你小朋友情況一樣. 食完早餐上車就嘔, 日日喊住上車. 後來睇咗中醫先知佢有腸風. 朝朝上車好易嘔, 我跟醫師講, 每朝用彊蒸瘦肉飯來做早飯. 直至現在都無嘔. 而又喜歡上學. 佢身體健康, 人都開心就自然喜歡上學. 如果你小朋友唔抗拒食早飯, 你可以一試. 記住不可食得太飽, 寧願茶點比多d. 以上意見希望幫到你.

如果係鑽石山係唔係只有坐MTR + 綠van or MTR 去到樂富轉巴士?

bigden,

我都住美孚喎,我個女都係搭校巴架!

原帖由 bigden 於 08-10-9 14:14 發表
唔該晒 MandyChau 和 彥彥媽咪,你哋嘅講解好詳盡,我下次會試咗喺旺角轉27M/28M先。之前搭過唔記得邊架可以由培正去到太子站落車,衰在唔識點樣返轉頭。

我哋住喺美孚,知道41/45都可以去培正,不過車程太長,所以去培正就唔會 ...

anson_ma & bigden :

多謝你地嘅意見呀!

原帖由 anson_ma 於 08-10-9 23:22 發表
Tangwannei,
我囡囡開學初其同你小朋友情況一樣. 食完早餐上車就嘔, 日日喊住上車. 後來睇咗中醫先知佢有腸風. 朝朝上車好易嘔, 我跟醫師講, 每朝用彊蒸瘦肉飯來做早飯. 直至現在都無嘔. 而又喜歡上學. 佢身體健康,  ...

Issac_Ma:

如果係鑽石山係唔係只有坐MTR + 綠van or MTR 去到樂富轉巴士?
==> 唔係, 呢個只係最快既方法 only, 最方便既係 take bus. no 10 (志蓮個樹上車), 係正自由大廈近中原地產個樹有站落 (即係 7 號 bus stop 個樹, 何文田街站), 一行隔離就係培幼

TANGWANNEI:

==>多謝俾面:

我囡囡到依家都好抗拒坐校車, 初初2日未正式自己坐車, 佢話好鍾意返學, 好鍾意呢間學校; 之後開始自己坐車, 就日日喊, 晚飯已經喊定話聽日唔想坐, 發夢都喊醒. 咁我地有諗過不如叫工人姐姐帶, 想佢返學開心d, 所以我地都有試過你講旺角條路線, 但我地住喺荃灣大窩口, 要坐green van / 行好遠先去到mtr station, 諗諗吓都係唔放心工人姐姐同佢轉咁多轉車返學, 日曬雨淋, 二來又唔想攪到佢以為喊就可以得逞, 所以最後都放棄咗.
==>我見之前都有好多家長俾左意見你了, 所以我都冇乜可以補充喇...我想講既係..依家仲係初期, 小朋友唔習慣都係無可厚非既, 但你可以多觀察先再睇睇係小朋友既問題定係校車既問題....

再唔係, 我都係個句, 若你都係打算比小朋友直升培小既話, 不妨真係考慮下搬近d 啦, 除左返學近d, 唔駛受校車部兜黎兜去既問題之外, 參加課外活動都方便d 架~

彥彥媽咪:

多謝你嘅意見呀! 我地都有諗, 可能都真係要搬返出去至得, 因為其實個小朋友OK肯坐校車, 每日都真係花好多時間响交通方面, 個小朋友好辛苦....

Winnie

原帖由 彥彥媽咪 於 08-10-10 11:25 發表
TANGWANNEI:

==>多謝俾面::" />

我囡囡到依家都好抗拒坐校車, 初初2日未正式自己坐車, 佢話好鍾意返學, 好鍾意呢間學校; 之後開始自己 ...

彥彥媽咪:
唔該晒,你唔講我都唔記得E21A可以去。
原帖由 彥彥媽咪 於 08-10-9 16:48 發表
bigden:

==> icic...but no ar...我次次由美孚出都唔會搭呢兩架為主架, 因為佢地班次好疏的,  ...

winwin,
Hello. 美孚都要坐成個鐘頭校巴,你囡囡返學、放學 ok 嗎?
原帖由 winwin831 於 08-10-10 09:06 發表
bigden,

我都住美孚喎,我個女都係搭校巴架!

請問彥彥媽咪,我住係九龍灣,有無直接巴士可以去到?

MrsJC Lee:

請問彥彥媽咪,我住係九龍灣,有無直接巴士可以去到?
==> 有...你係 exactly 九龍灣邊樹呢...因為都可以有唔同方法的...

我第一時間諗到既係 : bus 16...由藍田開...經德福(九龍灣地鐵站觀塘道下面個樹), 巴士響 Argyle Street 怡安閣有站落, 咁你由 Shell 油站個條梭亞道一直行就係培正, 最簡單, 回程就係番怡安閣對面個樹上車.

另...若你住近麗晶個頭, 由培正返屋企會多個 choice: 可以都係響 16 號 bus stop 個頭 (即係近中電個堆 bus stop) 有架綠 van no. 46...會行太子道西...一路去麗晶...see here:

海輝道,迴旋處,海輝道,深旺道,櫻桃街,大角咀道,櫸樹街,晏架街,槐樹街,福全街,旺角道,洗衣街,亞皆老街 (呢樹上車),太子道西,太子道東,觀塘道,偉業街,天橋,啟祥道,宏照道,啟禮道,宏光道,啟信道,啟成街,啟華街,宏光道,啟禮道及啟仁街。

呢架都去到九龍灣的, 時間仲會快過 bus 16 因為都班次都好密下的, 但去程唔方便, 佢係似循環線個停, 所以由九龍灣出唔經亞皆老街的, 呢點要注意.

仲有, 若係近淘大, 就會係 13D 方便d ...因佢行牛頭角道的.  不過佢班次冇 16 咁密的.  至於回程就好多 choice, 即係可以 green van 16, bus 13D, 16 都得.  佢地既站都係係埋一堆的.

暫時諗到係咁多...想知多d , 你再俾 exactly around 邊樹, 咁就 maybe 仲有 other choices.

:     

唔該哂彥彥媽咪!我住係德福,即係搭16號巴士最近.你好犀利呀,識得咁多路線.

最初唔ok架,喊到七彩,又話唔返學,因為佢nursery那間學校唔使搭車架,所以唔慣囉。依家無事喇。

原帖由 bigden 於 08-10-13 23:03 發表
winwin,
Hello. 美孚都要坐成個鐘頭校巴,你囡囡返學、放學 ok 嗎?
‹ 上一主題|下一主題