用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 World Class Arena 世界數學測試
go

World Class Arena 世界數學測試 [複製鏈接]

學校11月舉辦由香港科技大學的數學測驗, 請問有人參加過嗎?
似奧數嗎? 困難嗎? 是否要買他的光碟試做才可?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 shirley73a 於 08-10-3 04:41 發表
請問係咪要數學好叻先可以報架??!! 另外..如果冇學過奧數嘅話...會好難嗎?? 可否告知試題嘅形式大約係點樣架??!! tkx!!

Shirley:
我仔上年考咗,冇學奧數,冇温習,
考嗰日先醒起要考,
都攞咗Distinstion,
呀仔話唔難,但勁煩,題題都要諗喎!
同平時學校d數唔同,但又未去到奧數咁深!
BB幾時出世?哥哥重學唔學拉丁舞?
我仔聽日要去優才考'升中百樂計劃',
遲d話比你聽考乜!

原帖由 shirley73a 於 08-10-3 04:41 發表
請問係咪要數學好叻先可以報架??!! 另外..如果冇學過奧數嘅話...會好難嗎?? 可否告知試題嘅形式大約係點樣架??!! tkx!!

你試吓搜尋他們的網址了解吓, 有模擬試題.

我個仔都參加過(小學組), 好似要做兩份卷, 一份係數學, 一份係解難, 每份卷既成績又好似細分5 part...
佢話同奧數唔同既, 不過問佢有關d問題既野佢又話唔記得. 不過話唔係太難, 而且唔使點準備(係冇得準備, 因為之前都唔知考咩).
如果兩份卷都考到優等(Distinstion), 佢地重有個"精英邀請賽"比雙優生再比賽, 成績好既就會多張cert, 同有機會爭3個名額去英國免費受訓(舊年話最後有35人去爭呢3個名額).
‹ 上一主題|下一主題