用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人收到王x輝的第三輪面試通知
go

有無人收到王x輝的第三輪面試通知 [複製鏈接]

我都有去星期6的2nd interview.  以我理解, 應該是沒有3rd interview的.

其實有沒有其他家長都收到電話要3rd interview??

會唔會係聽錯左, 其實係其他學校??

其實如果浸小是你的first choice, 而你又認同他的教育理念 (這點很重要, 因為final interview 就是想家長明白及認同), 就不要把interview當成負擔, 就算要見多一次, 你仍然比好多想見但一直無回音的家長好.

當然, 學校選你, 你亦可以選學校.

當比小朋友去玩多一次啦

我小朋友到現時為止去了3間小學 interview, 每一次我都同佢講你去同d小朋友及老師玩耍...

他每一次見完都跟我說"好好玩, 希望快d再黎過"

小朋友都係得5歲左右, 唔應該會知道乜野係負擔, 作為成人及家長, 亦不應把自己的壓力轉移去小朋友身上...

就等小朋友像平時一樣表現自己就可以了...

負擔及壓力應該由家長一力承擔...

我相信無一間學校係可以滿足到不同類型的家長.

家長可以做的, 是盡量在不同學校中找一間合適自己兒童學習的學校.

就因為這個過程, 當中就一定會發生家長期望與學校教育理念不同的結果.

就正如我們正在工作的公司, 大家都可能覺得公司唔好.  但都會有其他員工唔覺得公司有問題一樣.

最後都係公司選員工, 員工選公司, 學校選學生, 學生選學校

這是一個十分簡單的道理, 作為家長應該要明白的.  希望大家都找到心中理想學校.
‹ 上一主題|下一主題