用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道 ...
樓主: prosperityyan
go

St. Cat,根德園,劍鳴,VICTORIA,浸大附屬,朗思,約克,宣道,聖羅撒 [複製鏈接]

雖然KM唔係咩名校, 但口碑唔錯, 同埋我見大部份KM既學生小一都升讀到唔錯既學校, 所以我相信呢間幼稚園應該有一定既水準. 我囝囝依家喺KM讀緊N1, so far佢都好開心, 老師亦好有愛心.

我會報埋saint cat同kv, 始終多個choice都好, 如果好彩收阿仔, 先再睇邊間適合佢lor.

My son can answer almost ALL the questions in KV, but he did not get an offer.  I believe it's because the competition is really keen and they think it is easier to teach and look after big kids.  Yes, they will admit small girls but not boys.

In contrast, my son felt a bit uneasy when he attended SC interview.  But they will let the kids play some toys before the interview in another room.  A "teacher" looked at the behaviour of the kids when they played the toys.  I think it's because my son acted politely and he gave his train to a kid who was crying, this gave a good impression to the teacher.

We chose KM instead of SC because SC admits too many students and we think the teachers may not be able to recognise one is a SC kid.  We love the caring environment in KM.  Even the minor staff can recognise the students in KM, though they can't tell the names of the kids.

原帖由 prosperityyan 於 08-10-8 14:43 發表
咬, 我個仔都係 12月架. 咁係咪唔駛去kv 啦? 其他我打算下年先比佢考kv既, 因為就算佢今年lucky入到kv, 都讀唔上. 因為我知好多要寫既功課既. 咦, 你點解選km 都唔要sc呀? 好多人要要sc喎. 你覺得km 邊方面好過 sc? ...
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

諗住報劍鳴家長請看看

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1674959&extra=page%3D1

St. Catherine 英文程度為何高些?

原帖由 Pasqurell 於 6-10-2008 00:30 發表

只係答咗下段未答你呢一題添!

如果你問我, 我都叫你讀住nursery先, 反正, 九龍塘有nursery 嘅學校唔係咁多, 一間km, 一間hk preschool都可以考慮, 話哂考唔到st. cat / kv / 維記都仲有間補底, 當然級數就唔同架 ...

請問hk-preschool ,km 同cannan n1 其實邊間好ga?我想女女第時去st. cat啊,但係kowllongtong o既n1 同playgroup真係唔多....又聽人講cannan環境好,不過好少人提及佢地o既n1 質素.

回覆 # 的文章

应该不是全英语,因为学校还会教中文和普通话。好像他们是会把学生分组。
外籍老师很多学校都有,但怎样设计curriculum和教学方法,就会产生不同效果。St Cat很重视reading,家长在家里要跟小孩读书,回到学校,老师也会跟小孩读书,问问题,让小孩真的明白内容和用英语对答。

【小朋友歷險記】VS 【爆水喉】

WHISKER:  

求其一間囉, 我都話咗又唔係咁多選擇, 俾得起錢, 試一試HK PRESCHOOL啦, 舊年HK PRESCHOOL都有幾個入咗新小拔.雖然今年九月頭佢地呢單【小朋友歷險記】係就係有錯, 不竟佢地學校都盡量去補救,亦有向家長交待及道歉, 總好過KEEN MIND 呢單【爆水喉】吧, 沒有承擔, 沒有交代, 沒有補救方案.

至於讀梗KM果D家長, 你要睇下你小朋友有冇讀C班喇. 有讀過C班果D, 自己都知咩事架喇, 諗下仲有冇得讀仲好啦, 搵定後路吧.

原帖由 Pasqurell 於 12-10-2008 01:21 發表
WHISKER:  

求其一間囉, 我都話咗又唔係咁多選擇, 俾得起錢, 試一試HK PRESCHOOL啦, 舊年HK PRESCHOOL都有幾個入咗新小拔.雖然今年九月頭佢地呢單【小朋友歷險記】係就係有錯, 不竟佢地學校都盡量去補救,亦有向家長 ...

多謝回覆,其實都諗住bb 到14個月就報playgroup試下先,不過playgroup就更加少選擇.hk preschool又冇playgroup,所以應該會去cannan試下,睇下環境如何,bb感覺如何

N1 幾大開始報得呢?我小b是2月b

原帖由 whisker 於 08-10-12 12:53 發表

多謝回覆,其實都諗住bb 到14個月就報playgroup試下先,不過playgroup就更加少選擇.hk preschool又冇playgroup,所以應該會去cannan試下,睇下環境如何,bb感覺如何

N1 幾大開始報得呢?我小b是2月b ...

如果出年9月讀N1, 依家報緊啦! 好快手啦! 有D(eg. creative) interview 啦!

Anyone know about hk pre school(樂基), Any comment for this school! HKPS, KV, which one will u choose?

What about HKPS (點解唔考慮樂基?聽說現時KM 差左), SC, KV, HKPS, 大家點排)
原帖由 BabyHilary 於 08-10-1 08:36 發表
bk好多topic講約克, 不過似乎負面多過正面﹗
我唔識人讀呢間, 唔可以comment!
其實我發覺某間幼稚園同某間小學有大量負面評論,
當然唔可以盡信, 但家長們可以參考下再選擇﹗

...

原帖由 marcus526 於 08-10-12 20:38 發表
What about HKPS (點解唔考慮樂基?聽說現時KM 差左), SC, KV, HKPS, 大家點排)

何解KM差左呢? 我聽聞KM既口碑唔錯bor.

差左係因為爆水喉事件???

讀C班有咩問題呢??

I want to know too.  What's the problem with Class C?

原帖由 cookiehorse 於 08-10-13 01:43 發表

讀C班有咩問題呢??
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

原帖由 cookiehorse 於 08-10-13 01:43 發表

讀C班有咩問題呢??

差左係因為佢地唔係真係爆水喉呀!!! 實情係佢地超收, 結果俾教育局發現左要處理, 攪到好多學生開唔到學, 家長叫苦連天. 但佢地竟然仲講大話欺騙唔知情的家長, 極不負責...

樂基一d都唔淺,k1 下學期要寫字啦!  而他們好重視閱讀,係要學生自己讀到本書為止,即係認到d字,不是背到課文果種。

原帖由 prosperityyan 於 08-10-12 23:51 發表
樂基我聽人講是相對淺D 既, 不過又唔係好平

我當年是樂基與維記之間的選擇(兩間都有offer),反而無去km面試。

原帖由 prosperityyan 於 08-10-13 16:05 發表
即係樂基都讀得過呀? 咁佢有無km咁好?
‹ 上一主題|下一主題