用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1課程都幾深
go

k1課程都幾深 [複製鏈接]

英文:
寫A --> F 大細楷

PHONICS :
a發音是"丫", b發音是"爸"

A-F 12個嘅英文生字

功課如:口us, 口at, 口esk <<要在前面加上字母 ..>>>bus, cat, desk

"apple"字要跟蘋果連線, "bus"字連巴士 .. ..

Art: 畫咗3幅畫

k1返左第8日學開始有功課做,平日通常有2樣, fri會多d.
   0    0    0    0

請問你個小朋友讀邊個幼稚園呀 ?

原帖由 beemaggie221 於 08-9-17 14:13 發表
英文:

PHONICS :

功課如:口us, 口at, 口esk >bus, cat, desk

"apple"字要跟蘋果連線, "bus"字連巴士 .. ..

k1返左第8日學開 ...

原帖由 mimi1102 於 08-9-17 14:18 發表
請問你個小朋友讀邊個幼稚園呀 ?

我都想問

which kindergartne pls?  must be one of those Kowloon Tong private schools?

?goodhealth kindergarten

邊間幼稚園呀? 好深

超級版主

唔係丫嘛?!
k1返學就做k2 ge野?

可否 pm 那一間幼稚園, 謝謝.

原帖由 beemaggie221 於 08-9-17 14:13 發表
英文:

PHONICS :

功課如:口us, 口at, 口esk >bus, cat, desk

我都想知邊間幼稚園?

英文:

PHONICS :

咁快就要寫字啦???

我女今年k1, 又係第二個星期開始做功課, 不過冇咁難, 只係填下顏色, 下個星期應該開始劃點點。(但係每個禮拜尾要做閱讀報告 )

樓主小朋友讀柑桔園嗎?

Appreciated if you could let me know which kg? pls PM to me. Thank you!

原帖由 kandy 於 08-9-17 16:09 發表
?goodhealth kindergarten

I think so...
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

唔好意思, 咁遲先覆到你地.  

哈, 乜解你地咁醒知係邊間既?  想賣下關子都唔得添.  無錯, 係康傑中英文幼稚園 (青衣).

起初, 我囡見到D細楷字都唔願寫, 因為細楷既多數又彎,圈之類, 相比大楷多數係直橫居多.  後來過左一星期左右, 就開始習慣了, 仲寫得好快, 唔可以講寫得好靚, 過得去喇~只係2歲幾人仔, 我對佢唔太要求咯, 唔寫得太差都由佢喇, 成日擦佢D功課, 佢會好無自信心架麻.

平日除左寫字, 都有聯線, 配對咁, 全部唔駛我教, 返黎自己做, 我只係做完檢查下.  因在學校老師已經教左點做, 佢返到屋企唔識做, 証明佢上堂遊魂喇

其實當初我無諗過選呢間學校, 只係去面試時, 順路入埋去睇下.  因青衣校個環境確實細架. 不過, 我考慮到日日有1.5HRS係外籍老師上課, 學費唔太貴,  好過只係週六上PG喇.   而我當時最擔心就係康傑無咩mami提, 問又無人答, 都唔知點?  你去問讀緊每一間既mami, 佢地都會讚自己間學校點好點好, 根本唔了解課程係點, 人地話好就去報.  個小朋友實開心架, 返去有咁多同學仔陪, 點都好過一個人在家喇, 係咪? (得罪講句, 有怪莫怪)

而家, 我話比你地聽個課程大致係咁, 等d今年想報既mami了解下, 合唔合你地心意.  唔係kln tong就一定好咯.  我果時都有去kln tong考, 亦都收左, 最後我放棄左, 因考慮車程問題.  我有fd個囡都讀緊st. catherine, 佢睇完我囡d書同功課, 佢都話佢囡k2先學, 不過佢既英文都唔錯, 同埋名校幼稚園去面試小學都有一定著數既.

希望鍾意"谷"型既媽咪, 幫到你地喇
PS. 康傑都係活動教學, 佢地經常外出參觀架, 我囡返得好輕鬆, 一D都唔辛苦.

my son is studying in K1

原帖由 kandy 於 08-9-18 10:52 發表
my son is studying in K1

邊間呀?  都係康傑(青衣)  ?

yes

原帖由 kandy 於 08-9-18 11:14 發表
yes

係?  你小朋友叫咩?  我終於識到同學仔媽咪喇~  我囡成日同我講邊個同學仔點點點, 睇下有無提過你果個

回覆 # 的文章

學費ge 錢, 你地是否半日班呀, 有否全日班架??
;-)

原帖由 iris0703 於 08-9-18 11:20 發表
學費ge 錢, 你地是否半日班呀, 有否全日班架??

今年 $2000半日, 全日好似 $4000.  康傑有幾間分校架, 間間唔同價錢, 但課程一樣既, 只係地區性租金令學費不同者.  你最好自己打去問下

PS:無學卷架, 所以課程先唔受教局監管

柑桔園 has no homework yet.

Sounds it is difficult for small BB (though below age of 3) to manage 康傑s homework.
原帖由 silvia_ng 於 08-9-17 20:49 發表
咁快就要寫字啦???

我女今年k1, 又係第二個星期開始做功課, 不過冇咁難, 只係填下顏色, 下個星期應該開始劃點點。(但係每個禮拜尾要做閱讀報告mouth:" />mouth:" /> )

樓主小朋友讀柑桔園嗎? ...
‹ 上一主題|下一主題