用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如果考DGS or St.paul co-ed等學校,係咪就唔需要計 ...
go

請問如果考DGS or St.paul co-ed等學校,係咪就唔需要計宗教分? [複製鏈接]

如要,係咪個小朋友自己要入教,定父母係基督徒巳有分??
Thanks

0    0    0    0

回覆 # 的文章

st. paul co-ed 明年學費增加25%, 非常驚人, 每年要60,000, 是不是要想想先?

原帖由 miffy 於 08-9-9 10:36 發表
跟尾野仲多, 我fd個仔讀緊, 一個月學費加學野, 剩係比學校都過萬~

仲有要面對有錢家長, 生日會都要去馬會、2千幾萬豪宅會所度開, 小朋友生日會都攪到好grand~~ ...

若咁好彩入到,學費+雜費.....等等都唔算大阻難,最多自已慳D,但要睇D有$$家長做show就怕怕.

你話考這兩間學校是"完全計家庭背境和識唔識人", 事實並非如此, 當中也有不少小朋友是憑實力及運氣考得入的! 唔好嚇親d準小一家長啦!?    

原帖由 miffy 於 08-9-9 10:16 發表
dgs和st. paul co-ed都不是計宗教, 完全是計家庭背境和識唔識人, 剩係校董推薦張list都排幾十條街~~

DGS - 冇話明要計,但有個part要你填係咪聖公會會友(指小朋友),同埋要交洗禮證副本。

SPCC - 張form度講明會計既。

原帖由 star903 於 08-9-9 10:07 發表
如要,係咪個小朋友自己要入教,定父母係基督徒巳有分??
Thanks
‹ 上一主題|下一主題