用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

All,
If 撞晒時間, 或許可選擇不去 St. Cat 那個小一簡介會.
那是個班主任在課室講解整個抽獎制度(if you already 有天書 or 上網睇都知), and then 話俾你知上年 St. Cat 幾多人入倒邊間邊間名校(例如女拔3班, 其中一班係 st. cat 學生), and then if 家長有問題就問. e.g. 你想問老師意見or 邊間學校好唔好亦可問.
0203Ma

mmak,
祝入伙大吉, 執好野未呀?
又麻煩你, 我想幫個仔報 Maths course, seems 佢 like and 計數 concept 好好, 沙田邊d & 邊度好呀?
0203Ma
原帖由 mmak 於 08-9-11 09:19 發表
all,

我同個囡都仲未適應到 返 am Class, 好似每日都好忙好趕無晒時間, 我會盡快幫大家 update 張 list...

sorry

babyso,
我 5 號校車 9 號站, 上車冇遲, 但之後有冇遲返到學校就唔知啦!  個仔冇提過!
0203Ma
原帖由 babyso 於 08-9-11 11:30 發表
mmak,
你新居入伙都幫忙 update 資料, 唔該哂呀!    

請問有無5號校車家長 ar?  我呀囡話, 上星期四及五, 加埋今個星期一, 校車都遲到返學, 星期一仲遲到連第一堂音樂班都上唔到.  我唔知係唔係真, 如果係 ...

問左個仔, 佢話成日返到去d同學已經交晒功課, 佢最遲!
連續 3 日有中文功課, 寫成個半鐘, 日日都同佢火拼!
原帖由 babyso 於 08-9-12 08:35 發表
我呀囡同我講 : (因為校車遲返學校)我無得去 music room, 不過老師話唔緊要.... 好似好委屈咁.  

我諗住同你地 clarify 左, 聽日去office反映.

meowross,
我都想搵 Maths o既 course, 請問kumon 好唔好, or 係咪只係坐o係課室度狂做 paper?
0203Ma
原帖由 meowross 於 08-9-12 10:14 發表
多印仔有咩用?! 日日磨成粒鐘先做完功課, 仲有kumon數+ 國語未做, 激c我啦!仲邊有時間溫書???食飯又獻世咁, 又少粒鐘, 好勞氣吖

mmak,
Thank you so much!  都話你多料架啦!
我o岩岩沉日去過 Cityone 日本城隔離果間, 我都想俾佢試 Enopi, 我見公文多功課, 我會激死的!
未收到你 PM 喎!
原帖由 mmak 於 08-9-17 12:04 發表
0203Ma,

都仲係每日要執屋呀... 頭痕, 我PM 手電給你, 有需要可call 我/PM 我...我好少上網了

我都揀咗一輪, 先決定 報enopi

其實仲有, kumon, kwik, 珠算 可以選擇... 睇你 & Anson 適合邊種數嘞~

Enopi - htt ...

All,
請問你地派左Reading Record 未架? 點解我仲未見倒O既?
0203Ma

Thanks all!  咁我等埋 this Friday, if 冇就問老師啦!  
原帖由 穎晴媽咪 於 08-9-17 23:53 發表
本 reading record 上星期五派左,英文老師
亦寫左 comment.

mmak,
I'm not too sure.  佢每次帶一 group 小朋友入了一班房, draw picture and 單對單問關於幅圖o既問題, (上年叫佢地畫平時放假會同屋企人做乜野), 我唔知有冇 group play or 再問乜野, 因為所有家長另外困在一班房答問卷, 小朋友 in 完後會帶過黎搵返家長. (記得帶塗改液, 仲有小朋友好似要帶木顏色的).

原帖由 Zoe(mmak) 於 08-9-25 18:40 發表
HI 0203Ma,

Urgent !!.......德望 interview

我係mmak, BK short 咗... 我個舊login 不能回覆 ??
想請問 德望 interview 是 group in or 單對單呢 ??

Thanks a lot

RitaWW,
Good Hope 你就要墳問卷, 所以記得帶筆&塗改液, 中文英文都得.
DGJS 都唔洗考家長, 但校長會出黎"打量"每個家長(maybe 兩個家長一齊去好D), so 著得好D, or looks 有教養D (or looks 有錢D! )
0203Ma
原帖由 RitaWW 於 08-9-28 08:23 發表
reb619,

我都收唔到4-Week Plan喎!

all,

我昨天交SFA表非常多人, 其實啲老師都唔係好慢, 但我用了個半鐘才完成, 又猛太陽, 好彩排的路有陰遮一遮, 不過我見到之後有一個大肚婆, 佢又要排咁耐, 好心的staff俾佢優 ...

乜 weekend 有得玩架咩? How much is it?

mmak,
where are you?  check PM please.

0203Ma
原帖由 mermaidmom 於 08-10-15 22:46 發表
真係好好玩呀!!! 最開心係同番d nursery同lower同學仔玩!

charlotte今次冇得去唔緊要, 果度weekend都有得玩, 可以自己去, 仲可以帶埋jason去tim!

mermaidmom,

$30 包一個手工藝 and 1 遊戲, 玩晒都係 $90 o者, ok la, but 冇 yesterday 咁多姿多彩, 可以咁多活動任揀, 我個仔返黎講到天黑都仲講緊!

DIY手工藝(每月精選)

民族布偶公仔:表情逼真,造型及服飾由您來定,栩栩如生的布偶公仔是小朋友的良友恩物。

印第安沙畫:集合無數細沙粒,拼湊成色彩豐富、畫面生動的圖畫。

麵包烘製:利用預備好的素材,架上創意,隨手創造出別緻的麵包。小豬、小白鷺…由你發揮,既可愛,又可口。

遊戲:各式各樣充氣遊戲、親親小山羊、Golf和攤位遊戲

時間:1:00p.m. - 6:00p.m.(逢星期日及公眾假期)

收費:遊戲券每張$30(歡迎預訂或即場購票)
(大小同價,費用已包括導師及材料費、一項DIY手工藝及一項遊戲)

我記得上年陳守仁 group interview, 有一條問題係問小朋友今日黎 in 邊間學校, 冇一個小朋友答倒.
原帖由 小熊媽咪 於 08-10-16 12:46 發表

醒wor .....charlotte淨係知當日in邊間.

Ha Ha Ha! 如果我係老師我一定收你個女, 咁鬼"精 ling".  好似上年陳守仁, 佢唔收成績表的, group interview 時問特首係邊個, 財政師係邊個, 陳守仁依間學校o既英文全名.  你話啦, 果幾歲人仔邊識答, 我覺得係揀行為舉止 & 反應, 你個女實 sure win 呀!  
原帖由 meowross 於 08-10-16 15:08 發表
我個囡經過呢個幾月既"經驗", 佢已經愛上interview, 以為 interview = 去玩!

我模擬問佢, 平時星期六日有咩活動, 佢答 "interview 小學lor!"

All,
唔知你地知唔知有個 學/玩 phonics 的網站, 都幾好玩的, 小朋友會鍾意.
www.starfall.com
0203Ma

mmak,
真係真係恭喜晒!  睇黎新屋旺你喎!
你幾多分抽倒架?
0203Ma

點解唔敢講o者!  我諗依度個個都戥你開心!  
你就好啦!  唔洗繼續受折磨!  我朋友都係 20 分抽不到, 很 down.

原帖由 mmak 於 08-11-25 11:24 發表
0203ma,

多謝... 真係好旺...

我20分 (5分宗教)....我囡算係超級好彩, 我知好多人都抽唔到... 其實本來我唔敢出聲講的, 是fyeung 叫我post 出嚟, 我先敢講.....

...

一節有 4 班.  上年我地走緊時, 其他4 班已排緊隊入, 都唔係好混亂, 係多人DO者!
原帖由 BBWarmm 於 09-6-9 09:35 發表
Seems the schedule is quite tight as U1 will be started by 11:00....only 15 mins to clear the hall... they need to stand by at 10:45.  Not sure how many classes per session??

mmak,
本來係培基, 8 月尾叩門入了 St. Mary's
培基有得上網 download form for 叩門, try O下冇壞, 好過有D學校你狂寫信都唔知有有得 in.
個仔抽唔倒沙呂, 應讀啟基.
原帖由 mmak 於 09-6-10 22:18 發表
0203Ma,

你囡讀邊間小學, 係咪培基??...

想幫朋友問吓培基叩門有無機??

Thanks !

我不能 download 倒網上的功課, 說網頁條 link 不對, 你們可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題