用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
樓主: $$$
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

Calm down......
Term starts only a few days, we need to struggle till term ends.
Keep up.......

朝早我無量體溫, 頭一晚寫定啫, 還定我知道佢無發燒就得了~
因為早上太多嘢要做了, 我要準備小食盒, 有時會整三明治比佢食, 自己又要趕返工, 真係無得閒為佢再量身體溫, 頭一晚量定就算
原帖由 kmliu0107 於 08-9-4 22:45 發表

我會寫定日期+時間+簽名, 等第二日量體溫便可以
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

991129;
加油哇~
有付出才有回報~
原帖由 991129 於 08-9-5 09:34 發表

Agree....
My son needs to sleep at 9:30pm every night and I also sleep before 10:30pm because of keeping the good spirit to handle the heavy workload in next day
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

咁快就有功課了?
好在我嗰間係下週才開始正式返學, 但整日都要集隊, 小朋友覺得好攰
原帖由 kachunma 於 08-9-5 08:12 發表

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀! ...

me too呢, 我仲要係奶奶到食完飯先返屋企, 返到屋企已經九點, 又要同亞仔沖涼, 練琴, 睇手冊, 做功課, 執書包, 簽通告, 開支票, 洗小食盒&水樽, 再放回小食, 跟住叫亞仔訓覺, 自己先沖涼, 跟住洗衫, long 衫,已經差唔多十二點了...

原帖由 kachunma 於 08-9-5 08:12 發表

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀! ...

原帖由 grace_xian 於 08-9-5 10:01 發表
咁快就有功課了?
好在我嗰間係下週才開始正式返學, 但整日都要集隊, 小朋友覺得好攰

我亞仔o個間已經講定默書時間了..

我都就嚟痴線,我已經好俾心機幫佢,感覺壓力好大,但始終交回條,拾書包啊,都仲係"luc"luc"漏漏,學校又嚴,希望各位家長(包括我), 可以儘快適應,

係呀, 我阿女學校尋日已經有三樣功課啦, 搞到我番到屋企即刻精神緊張.....仲要講定每星期都有默書...好驚....
Pretty Princess Petite Prince

醒目開學勳章

依家呢0的好小事架0乍, 都未打到0黎; 遲0的仲要做功課, 默書, 測驗, 考試...努力啦各位!

原帖由 YongXin 於 08-9-5 11:24 發表
依家呢0的好小事架0乍, 都未打到0黎; 遲0的仲要做功課, 默書, 測驗, 考試...努力啦各位!

唉!希望真的可以盡快適應到啦!最慘我呢D要返工的,真的得好小時間,返到屋企都9點幾,真好趕,又要趕小朋友早訓,又要左check右check,又要執又要記,食緊飯都要一路做,一路食,唉!鐵人都死呀!

原帖由 $$$ 於 08-9-3 21:22 發表
成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好... ...

Me too...
always missing, now double check her school bag again and again before go to school. Getting CRAZY!!!

我都好大壓力
個仔做咩都唔上心.慢吞吞..
咩事情都係你急佢唔急
c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

原帖由 grace_xian 於 08-9-5 09:47 發表
朝早我無量體溫, 頭一晚寫定啫, 還定我知道佢無發燒就得了~
因為早上太多嘢要做了, 我要準備小食盒, 有時會整三明治比佢食, 自己又要趕返工, 真係無得閒為佢再量身體溫, 頭一晚量定就算
...

我都係你呢個做法
朝朝量体溫肯定無可能
叫起身、擦牙個D都叫好耐
時間好有限,我都係前一晚寫正
雖然覺得敢做唔好

原帖由 my17223 於 08-9-4 14:23 發表

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!

我都有呢一句bor....
"欠交5號通告"
會唔會係同一間校?1C?

尋日重衰到有句"欠帶常識書"添
係我幫佢攞錯1冊所致,搞到有污點

大家咁話, 今日唔記得量體溫, 唔知有無寫手冊話欠呢!
下星期一正式返學啦, 希望唔會漏嘢啦!!
依家好似我哋返學, 唔係佢哋返學????
希望學校比多d適應期我哋d新丁啦!!!     

原帖由 pattyw 於 08-9-5 16:15 發表

"欠交5號通告"

我間無c班呀, 不過都幾"橋"喎!
今日仲嘔血, 呀女竟然話搵唔到本薄無交(係放咗入folder佢唔記得), 俾老師用紅筆喺手冊圈住份功課!!!

仲要有d 係唔係學校出d通告, 即係好似d 咩圖書館閱讀計劃呢, 一來我地冇圖書証,二來以為唔駛一定填既, 點知原來老師都expect我地參加, 拿, 今日又俾老c寫左 "請交閱讀計劃".....

番小學真係將家長既自信心打到去0......
Pretty Princess Petite Prince

[       你們的煩惱對我而言,都不算是太大的困擾.可是從開學的第一天開始到現在我的情緒低落到極點.一點勁都提不起來,有的只有不開心.因爲學校年年重新編班,換班主任.今年碰到一個~ ~~~的老師,那種失落感真是很多年都未曾試過呀!!
quote]原帖由 $$$ 於 08-9-3 21:22 發表
成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好... ... [/quote]

原帖由 pattyw 於 08-9-5 16:15 發表

"欠交5號通告"

你都系帶錯書姐,我卑錯暑期練習呀女做呀陰功!將一二冊掉轉,重做不單止,仲要刷乾淨本二冊交番學校,遲D又要做過...!

我的女兒也是升小一。她說,今天PE老師很惡。有同學在轉堂時因收拾那个音樂folder 比較慢,老師竟然在各同學面前大鬧那个同學,並把那个刚派的folder掉在地上當垃圾,那个同學當場面紅,而其他同學即大吃一驚。惡老師還不准人举手上toilet,仲話而家係PE堂,不是"she she"堂。講上学一个鐘,點會有尿呀!真離譜!I really want to complain to the headmistress!

‹ 上一主題|下一主題