用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

jazzmama
我都想多個妹, hehe!
5月1-3 就有3 日假, 不過係大陸holiday, 所以長隆都應該好多人.
summer你去唔去trip呀?
打針我女好鬼怕, 我都費時提佢.

原帖由 jazzmama 於 09-4-20 09:48 發表
joanneka

我唔係帶囡返學, 我交比我兩老帶姐
因為去參觀係校長,
我又c 蠢, 唔識坐我地架特別車
上左mtr 等巴士, 結果迫唔到上車
等吓等吓趕唔切, 要打的返學
兩老肉痛c, 大拿拿一張紅衫魚走左
無計, 佢地錫我囡

我 ...

jazzmama
你知唔知幾時派表 & 交表呀?
一於5月1上啦, 兩日唔夠玩架.

原帖由 jazzmama 於 09-4-20 14:37 發表
JSC

我地一齊發動祈禱縺力量
祝福各位小6 媽打,
有智慧及平安的心在5月填表
有喜樂的心在7月收割神給仔女預備的成果

jazzmama
得閒上多D bk, 放下假補數啦.
我地班師奶最緊要份工無壓力, 放左工仲要返去睇仔女.

原帖由 jazzmama 於 09-4-21 10:22 發表
心淡啦....收左信, 減左人工
放番d 病假補數:;pppp:

jazzmama
亞女都話隻手有D軟, 有少腫, 不過我無同佢貼野, 叫佢唔好理個傷口乍.
佢張針咭都無攞番黎喎......
我印象中,中學無針打架.

原帖由 jazzmama 於 09-4-21 13:08 發表
必必

touch-wood 講, 我仔由bb 開始打針都無咩反應
估唔到今次先頂唔順
都唔知係咪d 姑娘手勢唔好, 打到佢痛

joanneka

係呢, 尋日呀囡有無拎返張針咭呀
我仔好似唔見左...點算
上到中學仲有無針要打嫁 ...

Lisa
我e家仲心大心細, 唔知點填.
跟班主任填第二中中, 我地又唔想, 但唔跟又擔心老師唔高興, 到時派得唔好佢唔會幫手.

原帖由 siulisa 於 09-4-26 10:27 發表
我估學校只係提議啫, 吾會硬性限定ga, 最終決定都係家長.

不過如果比學校咁潑一澄冷水法, 個心都

fion
你地學校就好啦.
我女班主任成日嚇佢地上年有個band2太進取, 派左去間30以外的band3學校.

原帖由 fion414 於 09-4-27 12:37 發表
joanneka,

我地校長/老師比意見就係填晒英中, 跟住填好的中中 & BAND2, 唔洗填BAND3, 填到15位可以收工...

我諗諗下佢地都講得有道理, 假設乙部第2或3填中中...可能有機會派去, 不如填晒英中...到叩門果日, 佢地相 ...

Jazzmama, Liza, M&A, Fion
多謝你地的support, 我諗我知道應該點揀.
e幾日不停諗, 個黑眼圈仲勁過隻熊貓呀.

原帖由 siulisa 於 09-4-27 15:50 發表
joanne

你女成績咁好, 我覺得頭2志願, 可以選英中.
況且jazzmama講得都好啱, 一於去馬.

InMaMa
你女係邊區呀?
我地觀塘區都難揀啦, 你地仲難過我地......
e家交左表, 開心兩個月再煩過啦.

原帖由 InMaMa 於 09-4-28 09:18 發表
Hi all

今次我個女考完第三次呈分試後,學校幫佢地計
的排位表出左,阿女卒之上到 band 1 頭,上星
期家長會班主任話唔好揀聖安當喇,一來要跨區
二來聖安當只係 band 2 中中,不如進取 d 揀番
區內 band 1 中 ...

Hi all
我女兩個月前開始寫紀念冊啦, 同學都寫得七七八八.
另外又買左一本比老師寫, 但係d老師話要遲d先.
不過我見亞女d同學e家寫d野有d都幾無聊, 唔同我地以前好鬼正經.

原帖由 jazzmama 於 09-5-15 11:38 發表
Mayc

呀仔都有好朋友,仲一日到黑煲粥tim

佢比較將感情收埋
所以我 feel 唔到佢興奮 or 唔舍得
問佢寫唔寫紀念冊, 佢話都唔會揾嫁啦
fd 個d 都已經有哂 msn & tel #

係我自己比較感性, 覺得畢業係大日子
人生大事, ...

我地剛剛考晒試, 停完課返幾日就放榜啦.

原帖由 必必 於 09-6-11 13:37 發表
我個女呈分試後唔駛再考試, 日日都係操卷, 現在連tsa都唔駛考, 佢地真係好得閒.

我個細仔考剩數學, 唔知學校點安排.

jazzmama
亞女班主任call叫佢地記得做功課, 成績表係放榜日派.
如果一路停課, 放榜&註冊小朋友唔駛去, 只係家長代領.
甘叩門唔通都係家長代去咩???

原帖由 jazzmama 於 09-6-16 16:15 發表
我估都會一路放暑假lu
only 學校通知點樣拎成績表算

我都放鬆無陪女溫書

jazzmama
我諗如果有畢業相, 應該會係7號派埋.
如果果日要叩門, 又要即時去COPY成績表, 真係狼狽.
亞女仲未比老師寫紀念冊, 之前又唔比寫.
D飯$應該退啦, 平時病都有得退.
你地知唔知編班試係物野形式考, 係米考中英數, 要考幾耐呢?

原帖由 jazzmama 於 09-6-24 09:28 發表
剛才想起, 我仔仲未派畢業相
唯一我紀念品

Congraulation to you all!
我女都入到自行第一自願跑馬地st.paul, 真係好開心.

原帖由 fion414 於 09-7-7 14:30 發表
JSCfamily,

因為對亞仔冇信心, 所以大抽獎甲,乙部填自行第2的林護, 冇諗過會入到St.Joseph's...
希望繼續收到其他媽咪好消息!

多謝晒JP, hhma
e兩年的努力都算無白費, 上左中學大家要繼續努力.

原帖由 JP 於 09-7-7 15:18 發表

恭喜joanneka囡入到自行第一自願跑馬地st.paul!叻女!

嘩呢個班房派位結果超滿意,證明媽咪勤力仔女精叻!

我尋日都同亞女去左買校服&買書.
校服因為佢細粒要改, 另外運動初泠背心都未有, 要去兩次.
買書仲慘, 只有13本有貨, 1本要預訂, 九折左都要3千多, 好貴呀.
你地有無分精英班, 尋日家長會話會根據分班試成績去編班, 最差兩班會有特別輔導.

jazzmama
你真開心又去旅行! 亞仔幾時上bridging course?
我女8月21-27日上, $680學校sponsor一半.

原帖由 fion414 於 09-7-11 10:31 發表
Morning,

我地係要自己出去買書&校服:-
書 (冇買字典, 法文書)$25xx
書簿什費$800
Bridging Course $800 (Maths & Science)
校服$7xx
家教會$500

jazzmama

d subject真係有d唔同.
你仔只係讀LIBERAL STUDIES, 但我地就要讀GEOG, HISTORY, ECON.
仲有本BIBLE全英文, 我女見到都嚇親.

原帖由 jazzmama 於 09-7-13 11:56 發表
必必

我地有中, 英, 數
普通話
生命價值教育 (即宗教)
LIBERAL STUDIES 通識 (d 書分左幾本, 好似我地依家d 常識咁)
CHINA STUDES (中史)
INTEGRATED SCIENCE
MUSIC

...

jazzmama
我地中英數fail或其他有3科fail都要留班架.
我地全部有19科, 比以前真係多好多.
仲有同小學最大分別就係本手冊, 唔會有位比你寫有物野功課, 要自己另外預備一本簿, 所以真係要好自律.

原帖由 jazzmama 於 09-7-13 13:13 發表
joanneka

我地宗教係中文書
唔知洗唔洗考試呢

d 天主教學校 bible 考試 fail 唔要留班嫁
我囡間中學部就係咁啦

JSC
我見你地都無history, geog, econ....甘多科真係有排讀.
我地唔駛買中文字典.
中史仲有中一,中二書, 真奇怪.

原帖由 JSCfamily 於 09-7-13 21:30 發表
Joanneka,

嘩! 19科咁多!!

我地有14科囉....都讀到死吓死吓啦!!
係呢!!! 我地要買中文簡體版字典, 請問買唔買好呢? 都唔明點解要用簡體版??

...

Lisa

我女都話d maths 幾深, 做得最差.
我地中一會係學校食飯, 甘除左車費, 比20-30蚊一日, 夠唔夠呢?

原帖由 siulisa 於 09-7-15 12:09 發表
請問各位會比幾多零用錢小朋友呢?

jazzmama
我女小學都無零用錢, 所以我無物concept.
d書真係好重, 一定要叫d男人去攞呀.
我7月25日係祁福join唔到你地.

mandy
Congraulation to you and Manson !

原帖由 jazzmama 於 09-7-15 13:25 發表
joanneka

你真有米, $20~30 零用一日
我仔小學都係 $20/ week 咋

我仔都係學校訂飯, 坐MTR用八達通
我估我會比 $200~300 /month 零用la
呀仔好孤寒, 應該唔多洗$ ...
‹ 上一主題|下一主題