用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

吓....我亞囝要casual wear wor , 因為無校服著(先前買左的返屋企發現太細).
原帖由 yiuyiubama 於 08-8-28 14:39 發表
Hello, I am Yiuyiubama. Nice to meet all of you!!!
Just to remind you that our kids need to wear school uniform on tomorrow ( I don't know if anyone would think tomorrow is "casual wear " just like m ...

stliu,

依家先留意到原來Jonathan 7:20am就上校車 . o個個時間, Cyrus先啱啱起身 . 佢係8:05上褓母車ge . 不果相對地, 放學返屋企又會晏d羅, 放11:05, 通常要11:50先返到去. ee話佢會係車瞓, 我覺得都幾危險架 . 加上啱啱叉完小小電, 變左返到屋企又唔願瞓, 好多時攪到3點幾先瞓, 瞓醒已經5點幾. 夜晚又唔願瞓. 惡性循環 .
原帖由 stliu 於 08-9-9 16:06 發表
gotgot,

如果你女唔搭校車, 會搭保母車定自己送呢?
個站算係屋企樓下, 因我地果度有平台, 都要搭兩次lift先到樓下. 但都算okay.

時間真係好早, 不過我仔似乎都幾鍾意搭校車. 而家天氣暖我覺得冇問題, 係遲D天氣 ...

有, 個司機仲同我講解佢地的接送程序. 我呢個司機都幾ok, 星期一亞囝上車大喊, 過左一陣司機打電話話比我聽叫我唔使擔心, 佢已經收聲. 又會打電話比我提我帶外套比亞囝, 因為佢話車內的冷氣凍. . by the way, 我架車係藍田, 觀塘個邊線的.

原帖由 mackyfungng 於 08-9-10 09:18 發表
想問下搭褓姆車家長, 車內有無安全帶架?

已pm左妳.
原帖由 Ng360 於 08-9-10 17:39 發表
雙子媽媽,

可唔可以比你個褓姆車電話我呀, 想比較一下, 我都係藍田線架. thanks a lot!

Ng360

我無同亞囝讀字card呀. 因為老師叫我地千祈唔好拿拿聲自己教佢地, 留返比佢地教.
原帖由 NamB 於 08-9-11 09:49 發表
o下!字卡方面,我仲未同個仔溫呀,我以為哩兩個星期唔計,下個星期先至係第一個week 添!

咁咪好羅. 我係尾2站上車, 我見佢架車唔滿, 一半人都唔夠. 上星期第1個禮拜仲小人, 第1日連埋我個囝都係3個咋. 妳會係邊度上車? 我上車時間係8:05分, 比搭校車晏d, 小朋友多d時間瞓. 不果校車有老師跟, 心理上覺得好d同安全d.
原帖由 Ng360 於 08-9-11 14:14 發表
雙子媽媽,

我打左比司機叔叔, 佢真係好nice, 仲說我隨時都可以有位, 我話本月我已經比左校車錢, 最快下個月先會轉, 佢就話: 咁呢個月我唔收你錢都得!!

其實我都會改搭佢, 因為而家d天氣仲ok, 如果第時天寒地凍,  ...

我今朝湊亞囝上車時都有同梁叔叔單聲, 佢都有mention話叫妳即時坐車, 唔收$都得, 不果我覺得妳都係同佢講清楚好d. 先小人後君子ma. 況且亞囝之後仲要靠佢照顧, 廢時有咩麻煩啦.

o係我同梁叔叔傾計的同事, 見到跟車ee同亞囝扣好seat belt後即時幫亞囝係書包羅出外套同佢著, 算幾細心, 唔錯. . 仲有, 上星期有一日放學落雨, 亞囝無帶雨褸, 梁叔叔都借件比佢, 叫我地第2日返學時還返. 佢仲問我亞媽要唔要傘tim, 可以借埋比佢 .
原帖由 Ng360 於 08-9-12 10:13 發表
原來架車不滿, 同校車情況一樣啦, 因為頭一二個星期d家長都prefer自己帶小朋友返學, 免得佢地要adapt 學校又要adapt schoolbus.

我既上車時間係7:45, 司機話係中間站, 遲過校車,可以zzz多半個鐘. 不過我對校車既mi ...

唔使咁客氣啦. 大家都係希望小朋友有happy school life姐.
原帖由 Ng360 於 08-9-12 10:40 發表
明白, 佢實牙實齒講唔收, 我無懷疑佢. 所以我會再打比佢傾下細節既野.

多謝你報料.

as far as I understand, Kent Road 得k1 student架咋.
原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-17 10:05 發表
stliu,

係囉...入來睇咗++講的嘢,我就即刻返去問我嗰隻八妹,點知都係十問十不知.最多都係做咗個人肉大字咁大把,你話係咪激死!!

其實Kent Rd.哩個campus係咪有其他K2,K3的哥哥姐姐係到上堂架?因為我成日送完阿囡 ...

妳就好啦. 我個囝尋日都好sharp醒, 一叫即刻彈起, 點知今日又唔願起身嘞. 同佢力搏左10幾分鐘先乙水掂佢. Again, 我feel唔到佢好like返學lor.

原帖由 Ng360 於 08-9-17 11:54 發表
hi, 你地小朋友經過左兩個星期適應期有無改變呀? sheldon初時都比較慌失失, 呢兩日一聽到要返學就即刻起身, 仲要勁催人出門口

之前佢唔願起身架, 要夾硬來先好辛苦咁出到門口.

中秋假期時, 佢都成日 ...

係啦. 我個囝個都無. 不果會唔會係no news is a good news 呢
原帖由 NamB 於 08-9-17 15:23 發表
你個班主任都幾好,成日打電話比你,話比你知小朋友o係學校ge情況,我囝囝個班主任都無打過電話比我。

Me too. 我地出門口時都無落雨, 所以無同亞囝準備雨褸 , 希望佢落車時唔好咁大雨啦.
原帖由 Felicia726 於 08-9-18 08:45 發表
It's raining hard now. I didn't put raincoats in my children's schoolbag tim.

Hi Ng360, your son is a small B? Did he perform very well at the interview? My son is born in end of Nov and he was too b ...

Ng360

我個囝次次放學都瞓覺, 可能因為我地係尾2站, 坐車都要坐成10個字. 佢尋晚仲同我講瞓到頭暈暈, 腳軟軟tim .
我媽咪都話架車d冷氣好勁, 佢話亞囝次次落車隻手仔同面仔都係凍冰冰的, 好彩跟車ee(林太)次次佢地一上車就同佢地著衫姐.

我個囝返而第1日返學時就有比蚊咬到,  touchwood so far都無嘞. 其實妳地知唔知佢地著PE衫個日係唔係真係會出d運動呢? 我問過我個囝有無出playground玩, 佢話無, 有無做運動, 佢又話無

原帖由 Ng360 於 08-9-18 12:17 發表
上星期sheldon都比蚊kiss左2-3下大脾呀, 自此之後我就同佢嘖 crabtree lavender water, 效果好好, 你地都可以試下.

我地好怕d蚊架, sheldon而家一見到有蚊, 就會大叫: daddy, mosquito! 叫c6黎拍佢.

雙子媽媽:
...

stliu,

妳講呢隻防蚊cream我仔仔都用緊. 不果我個支係cream唔係噴霧. 妳知啦, 我之前住大嶼山, 真係超多蚊架. 不果我覺得太香, 而Cyrus亦唔係好鐘意.
原帖由 stliu 於 08-9-18 13:54 發表
Ng360,

原來係要logout再入去先睇倒.
crabtree的 lavender water係咪防蚊架? 之前有朋友介紹loccitane (大概係咁串), 有隻馬鞭草的噴霧又係可以防蚊, 但我都未得閒去睇.

Ng360 & 雙子媽媽,

我仔仔坐車冇瞓覺,  ...

我個囝無話教過'人'字. 佢話有教'手', '腳'同'大'字. 而我試過羅d字咭出黎比佢認, 佢又真係認到呢幾個字.
原帖由 sheepmom 於 08-9-22 14:33 發表
ok!等我試吓比啲字咭佢睇吓先!thanks!除咗呢兩個字,唔知仲有冇教啲咩生字呢?

其實我諗要間唔中同佢溫吓, 因為上星期我亞囝識"人", "手"同 "腳", 尋日羅d咭出黎問佢, 3個字攪亂晒 , 要同佢repeat 1-2次先恢復記憶
原帖由 Summer 於 08-9-23 16:35 發表
Sheepmom,

I checked my son this morning, and he knows 大 & 手, but forgot 腳.

無返學2日, 唔知佢地今日返學做/學左d咩呢

其實我亞囝之前試過扭計唔起身返學, 我同佢講唔好啦, 學校好多小朋友同你玩, 好開心架wor. 跟住佢扁扁咀話唔開心咁話 "無, 我都無同學仔, 佢地都唔同我玩, 唔同我傾計" 希望過左呢幾個月critical的時間, 佢地會開心d.
原帖由 cocochiu 於 08-9-25 16:14 發表
my son 1D (dorset compus) told me that he has learnt  the word "眼" today and that's all.

he also couldn't tell me any name of his classmate. he felt sad and told my hubby today that he has no friend ...

oh really , shall we participate too? very excited......
原帖由 Felicia726 於 08-9-25 17:28 發表
Yes, this disciplinary training will pass. They will start having fun later at the birthday party. You will also sense the happiness of your kids when Christmas season come. KV has very happy Christma ...

係呀係呀....我都好期待. 唔知係weekday 定 weekend架呢? 另外, 係唔係parent only 架? 因為如果可以唔使湊住亞囝, 好好多, 可以專心同老師/各位媽咪傾吓計.   
原帖由 stliu 於 08-9-26 17:18 發表
Felicia726,

thanks a lot for your quick and detail reply.
I'm quite looking forward to the parent day and the bd party!

‹ 上一主題|下一主題