用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 << K2F Dorset 2008 >>
樓主: chuyuencheung
go

<< K2F Dorset 2008 >> [複製鏈接]

我個幾月前因Ronnio常常眨眼及捽眼, 等唔到足4歲先可以帶佢健康院check eye, 我o地巳帶Ronnio去私人驗眼中心check eye, 原來佢常常眨眼及捽眼係因為佢sleeping時未能合上雙眼, 而開air conditioner會抽咗眼內水份, 導致雙眼長期乾燥, 所以佢會常常眨眼及捽眼, 而家我要等佢睡著之後, 偷偷摸摸同佢滴人造淚水去滋潤返佢雙眼. 再等個幾月後再帶佢去覆疹睇吓係咪有改善.

原帖由 easybring 於 08-9-28 00:39 發表
健康院,>>我就係唔想absent or late,仲未去check eye.
pussy cat>> 亞囡都係係+動作,D小朋友記性又會咁好?

個art bag要帶番學校, k1果陣都係咁!

原帖由 easybring 於 08-9-30 13:32 發表
亞囡話個藍色袋唔洗帶番學校...真定假?

biscuit & bread.

原帖由 easybring 於 08-9-30 13:44 發表
想問下大家, d零食出現問題, 你地畀小朋友帶d咩野做tea time?

係呀! Ronnio剪咗頭髮呀! 你囝囝Justin有留意到, 等我話俾我囝囝聽先! 我囝囝放學返嚟同我講話呀Miss Lau唔記得讚佢靚仔喎!

原帖由 little-B-popo 於 08-10-9 10:18 發表
CandyPo,
My son told me Ronnio cut the hair yesterday.

我囝囝尋日返學前問我攞張紙畫畫, 佢話要畫ant喎, 晝完之後仲填埋color, 跟住叫姐姐幫佢剪出嚟, 我冇理佢跟住出門返工. 尋晚同佢傾計, 問佢Miss Lau有冇叫佢要帶嘢返學, 佢話有, 不過佢今日巳帶咗, 我問佢要帶mug, 原來就係朝早佢做果副ant圖畫! 佢巳經交咗俾Miss Lau! 你o地囝囝囡囡有冇做到呀?

我都要代Ronnio多謝各位Uncle, untie 同小朋友俾面出席佢嘅生日party, Ronnio尋日玩得好開心好盡興, 希望其他小朋友都一樣喇!

我遲o的會upload o的party相上facebook, 到時會share條link俾大家睇, 如果你o地都有影過相, 不如都share條link一齊睇呀!

係呀! Hin ma, 多謝你呀!

原帖由 mwkcheung 於 08-10-15 00:21 發表
Hi Candy,

Yee Ronnio 4 歲 生日呀?!

補祝Ronnio Happy Birthday.  一年比一年健康, 一年比一年聰明. Cheers.

講開做功課, 我個囝現時都仲ok, 自動自覺做, 3樣功課都可以係1小時內做完, 有時快到30min就做完, 不過就緊係寫得唔靚喇!

我呢排公司都有好多嘢做, 好夜先返到屋企, 佢巳經做好哂功課, 如果佢未瞓, 我會擦咗唔靚果o的, 要佢寫過, 如果佢巳經瞓咗, 我會叫佢第2朝寫返. 佢現時都冇投訴話有好多功課做, 佢仲handle到.

佢尋日同我講話尋日返學好開心, 我問佢點解, 佢話因為係學校做咗花花, 我話咁好呀, 花花係咪送俾媽咪架, 佢話係, 不過而家花花係學校, 遲o的先俾我. 我諗佢返學都係開心嘅!

Ronnio Birthday Party Photos

http://www.facebook.com/album.ph ... b7&id=542179699

http://www.facebook.com/album.ph ... d7&id=542179699

http://www.facebook.com/album.ph ... 02&id=542179699

好彩你o地o的小朋友有留心聽Miss Lau講嘢, 我問Ronnio o的手工紙用嚟做mug, 佢話唔記得, 叫我問楠楠wor!

各位媽咪,

最近公司好忙, 好耐都冇同大家傾計喇! Ronnio尋晚都放咗1個厠紙筒入書包, 佢話Miss Lau要佢o地帶返學. 佢尋晚仲拎本中文星薄俾我睇話加咗兩頁字句, 仲讀咗第一句俾我聽, 佢跟住再讀第二句, 不過有o的字未教, 佢唔識讀要我教佢讀, 佢跟住再繼續讀, 我發現原來有好多字佢巳經識讀, 我真係好佩服KVo的老師, 佢o地真係唔知用咩方法, 可以教到我o地o的小朋友學識咁多嘢!

原帖由 ElaineCHOI 於 08-11-28 23:02 發表
CandyPo,

你幾時預產期?12月21日可唔可帶Ronnio一齊囄玩

我預產期09年2月12日, 不過12月21日果日我奶奶果邊做冬, 要去食飯, 未知食幾點, 你個party12:00pm開始, 大約幾點完? party係邊區開? Ronnio佢自己就好想去呢個party! 我o地應該係灣仔果頭食飯, 我要預吓o的時間, 睇吓係咪ok! 你知喇! 我而家巳經30wks, 要揍住Ronnio呢個百嚴星出一日街, 都幾攞命!

嘩! Christy真係好勁呀! 記到個name list, Ronnio 係28號呀! 靚no.

26. Pak Hei
27. Tang Long Ching
28. Tse Long Yin, Ronnio
29. Wong Wing Nam

Ronnio尋日同我講佢o地而家要輪流幫手抹枱, 我問佢輪到你未, 佢話27號抹完之後, 就到佢!

Hey各位媽咪,

好耐冇同大家傾計, 我細仔巳於2月1日出世, 而家忙於揍仔!

我會係2月27日9:40am見miss Wong!
‹ 上一主題|下一主題