用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
樓主: charlie2002
go

P1B parents [複製鏈接]

我真係俾個仔笑死,佢日日放左學做晒功課之後,就係黑板出題目,又用紙出題目,等爸爸放工返來做,已經出過英文科、數學科,仲用一本簿做爸爸的penmanship,要爸爸寫字,琴晚竟然要爸爸做spelling,好似係學校做咁樣,錯左仲要做correction,今晚的test係中文的標點符號,最抵死的係佢叫爸爸做exercise之前,會先做小老師,要爸爸上堂,琴晚上左好多堂,每一堂開始佢都會講 "good night class",笑死我!

bbdou,
你個囝囝好攪笑! 咁佢起碼要留心上堂先可以出到題目比爸爸!咁爸爸返到home做要温書同做功課,真係辛苦了他啊 好彩吾係叫媽媽做啫!對嗎! 你叫爸爸努力吾好偷懶啊!加油!做得好亞囝有冇貼紙奬先!有冇禮物換先!

原帖由 bbdou 於 08-11-13 09:25 發表
我真係俾個仔笑死,佢日日放左學做晒功課之後,就係黑板出題目,又用紙出題目,等爸爸放工返來做,已經出過英文科、數學科,仲用一本簿做爸爸的penmanship,要爸爸寫字,琴晚竟然要爸爸做spelling,好似係學校做咁樣,錯左仲要做correcti ...

bbdou
your boy is really lovely and funny. my boy did the same before, need me to do penmanship. haaa~~~
原帖由 bbdou 於 08-11-13 09:25 發表
我真係俾個仔笑死,佢日日放左學做晒功課之後,就係黑板出題目,又用紙出題目,等爸爸放工返來做,已經出過英文科、數學科,仲用一本簿做爸爸的penmanship,要爸爸寫字,琴晚竟然要爸爸做spelling,好似係學校做咁樣,錯左仲要做correcti ...

bbdou
綺, 我個仔都有做老師呢個病, 不過他的對象不是daddy mami, 係工人姐姐, 我工人姐姐主要上中文堂日文堂, 有功課有test架

熙熙同Naoki真係同病相憐呀!

最好笑的係熙熙同爸爸上堂時個樣同語氣都係好認真,好嚴肅!

原帖由 心心 於 08-11-14 13:25 發表
bbdou
綺, 我個仔都有做老師呢個病, 不過他的對象不是daddy mami, 係工人姐姐, 我工人姐姐主要上中文堂日文堂, 有功課有test架

HIHI~
請問有冇人知英文考試範圍入面其中既words for spelling (Sept to Nov)因為我見亞囝dictionary薄入面只得Oct & Nov,都冇sept 都冇範圍

bbdou & kongsou
多謝2位賞面
都冇咩時間同你地傾

bignose,
多謝你邀請埋我哋黎至真啦!:) 亞仔玩得勁開心,當日真係好多人啊!我第一次去d birthday party咁多小朋友!好熱鬧啊! 亞仔攞住禽日生日會你送比佢d玩具玩到吾肯放底啊!:) 時時叫佢爹d變好多野比佢玩!

原帖由 bignose 於 08-11-17 11:56 發表
多謝2位賞面
都冇咩時間同你地傾

其實我有懷疑係學校打錯字, 同埋我見ch.1 - 3 D字都好淺, 串埋都冇所謂, 咪費事問囉.
反而, 我擔心G.S係咪要串生字, 近排玩crossword 都要串字, 阿仔得4分咋! 我真係驚佢到時唔識做份卷

原帖由 kongsou 於 08-11-17 11:31 發表
HIHI~
請問有冇人知英文考試範圍入面其中既words for spelling (Sept to Nov)因為我見亞囝dictionary薄入面只得Oct & Nov,都冇sept 都冇範圍

多謝你邀請我地就真,熙熙到今日都仲玩D緊小禮物。下次有機會再傾過!

原帖由 bignose 於 08-11-17 11:56 發表
多謝2位賞面
都冇咩時間同你地傾

yinbb,

please check PM.

原帖由 yinbb 於 08-11-17 19:04 發表
其實我有懷疑係學校打錯字, 同埋我見ch.1 - 3 D字都好淺, 串埋都冇所謂, 咪費事問囉.
反而, 我擔心G.S係咪要串生字, 近排玩crossword 都要串字, 阿仔得4分咋! 我真係驚佢到時唔識做份卷

...

bbdou,

reply already.

thx!

原帖由 bbdou 於 08-11-17 22:23 發表
yinbb,

please check PM.

kongsou
Pls check pm

yinbb,
咁你係咪都一樣冇sept既words spelling? crossword真係要串好多生字啊!亞仔吾識玩,但係其實d問題既答案佢又識串,吾識填上去啊!激氣!

原帖由 yinbb 於 08-11-17 19:04 發表

...

心心,
pls check pm!

spelling我都冇見有Sept的words,應該係冇的,十月至開始有spelling之嘛。

另外,1B的家長們,請問你地小朋友有冇帶過中文科藍色的file返屋企夾返D工作紙落去?我家長日問過老師,老師話係擺係學校,我個仔冇帶過返來,而D工作紙而家成畳係屋企,但係佢又話見到有同學有帶返個藍色file俾老師喎,叫佢問老師,佢又唔記得。

原帖由 kongsou 於 08-11-18 16:32 發表
yinbb,
咁你係咪都一樣冇sept既words spelling? crossword真係要串好多生字啊!亞仔吾識玩,但係其實d問題既答案佢又識串,吾識填上去啊!激氣!

心心,
pls check pm! ...

bbdou
我仔有拎果2個blue files返home
工作紙返來都file入面
反而冇帶返school.

thank you. 我唯有再叫阿仔問下老師啦!另請check PM。

原帖由 bignose 於 08-11-18 22:57 發表
bbdou
我仔有拎果2個blue files返home
工作紙返來都file入面
反而冇帶返school.

我係近排吾見亞囝攞本中文科藍色的file返屋,之前日日都有架!反而老師要佢交改正時(好似要交好多頁改正tim啊),連個file都吾見佢帶返home只得散收收幾張帶回家(吾齊notice),相温習都冇得温 仲比老師話佢日日欠交notice改正!吾齊notice跟本都冇得改正

有好多張要改正個次, 阿仔都有帶一個file 返黎, 改完又交返比老師. 但係我check 過file 入面有幾張係missing左, 都唔齊number. 同埋係咪仲有兩個file?(我唔記得有2個定3個)

原帖由 kongsou 於 08-11-19 14:55 發表
我係近排吾見亞囝攞本中文科藍色的file返屋,之前日日都有架!反而老師要佢交改正時(好似要交好多頁改正tim啊),連個file都吾見佢帶返home只得散收收幾張帶回家(吾齊notice),相温習都冇得温 仲比老師話佢日日欠交 ...

我今朝早又提左阿仔問葉老師啦,希望佢記得啦!

琴晚睇到家課冊,老師又用紅筆圈住中文科詞語9行,跟住用紅筆寫住"欠",但係阿仔又明明做左,老師都改左俾左分添,唔知點解又係 "欠" 呢 ,我叫左阿仔攞埋本詞語簿同本家課冊俾老師睇,睇下今晚返來有乜野結果先!

原帖由 yinbb 於 08-11-19 15:16 發表
有好多張要改正個次, 阿仔都有帶一個file 返黎, 改完又交返比老師. 但係我check 過file 入面有幾張係missing左, 都唔齊number. 同埋係咪仲有兩個file?(我唔記得有2個定3個)

...
‹ 上一主題|下一主題