用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

fatbabyfat,

呢d special case好多學校都可以改期,你有晒medical proof,如果你想的話,絕對可以試下喎。你定咗邊間去唔到interview,就可以打比學校講喇!!

亞女話DGJS係一間好開心嘅學校,如果肯比你改期,不妨一試,如果唔比改先至話無緣囉。

原帖由 fatbabyfat 於 10-9-27 17:57 發表
chingchingb.ma,

我又無諗話去信改期, 只係諗, 如果要做手術都無計, 照做, 未唔去考, 咁身體梗係重於一切啦, 只好講句肥妹同dgs interview無緣

同埋dgs 一向爭崩頭, 我估佢唔會特別為一個小朋友搞咁多野 ...

TSL interview time is released:
http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/firstphase/admission_1112_firstInterview_for_applicant_check_interviewtime/default.asp

fatbabyfat,

雖然唔知係咪間間都可以咁改,但一試無妨!!唔得咪算囉!!

原帖由 fatbabyfat 於 10-9-28 09:17 發表

原來有咁的事, special case 係可以改期, 不過都等肥妹今日睇埋醫生先知, 不過都多謝你的資料.

DGJS 都係本人好心儀的學校, 不過真係好難考, 參與都係當買六合彩咁啦, 碰下運氣

...

fatbabyfat & stliu,

唔使客氣!!我只不過舊年經歷過,有得著又試過衰過,唔想你哋行咁多冤枉路,miss咗任何機會。我都好希望亞女嘅學弟妹考到心儀學校,但其實最後都要靠你哋自己爭取+命運,我幫到嘅只係少少咋!!

fatbabyfat,

唔好介意早interview,只要小朋友有充足睡眠就冇問題。亞女舊年DGJS係要8:15am報到,前一晚我安排佢早d食飯,7:00pm上床瞓,6:30am起身,食小小早餐,7:15am出門口,搭的士約7:45am到,當時已有10多位家長+小朋友排緊隊!!亞女in完之後仲可以慢慢食個late breakfast/early lunch。咁其實兩間8:15am,總好過一間5:00pm interview完,然後好晏先至返到屋企,之後第2朝6:00am又要起身interview第二間。

原帖由 fatbabyfat 於 10-9-28 16:39 發表
chingchingb.ma

我同stliu 講開, 我話好在佢地教我 TSL 選星期日, 如果唔係真係有機會撞典, 我報其他的學校都無計, 因為我唔識計又無心計, 佢話叫我多謝你, 係你提點我地嫁, 咁我係呢度多謝你啦

雖然無 ...

stliu,

一日一間都ok,舊年有同學仔一日3間,早/中午/下午(唔記得邊間+KTS+最後DBS),諗住C梗,點知最後DBS收咗佢,我哋大家超開心!!

原帖由 stliu 於 10-9-28 16:40 發表

D 時間真係過得好快, 佢地P1的面試戰己經展開了.
下星期, 10月8-10日, 我仔每天有一個面試.
得你當日提點, 總算三間學校的面試沒有撞在一起... 不過, 一日間, 都好想C...

...

fatbabyfat,

咁如果食藥可以避咗個手術,都係好事嘅!!

原帖由 fatbabyfat 於 10-9-29 09:32 發表

你的寶貴經驗真係幫左我地唔少, 多謝多謝.

肥妹好難7點瞓, 就算佢而家返上午, 佢最早瞓著都要9:45 pm -10:00 pm, 佢只係上次病104度先8 點幾瞓到, 所以考 DGS前一日我真係要諗諗計, 唔比肥妹午睡  ...

little_chit & siusiusu,

唔好唔開心!!既然要2選1,揀定就叠埋心水比心機,可能有意外收穫呢?唔好比呢d嘢影响心情。如果小朋友同間小學有綠份,咁一間就夠啦!!

其實我身邊真係有好多千奇百怪cases,有cases一路唔成功,但最後得到DGJS/DBS/YW取錄。有d千方百計做好多preparation及攞好多勁獎一心入名校,最後連2nd interview都冇。又有小朋友當日心情唔好,考唔到SFA,但最後叩門入到。又有case鋪好晒路抽La Salle,但抽唔到,好在有KTS做back up,最後唔知有乜方法可以叩門階段入到La Salle。更有case,踩住一間讀P1,到P2考插班入La Salle及Maryknoll。真係條條大路通羅馬!

其實申請P1係一個music chair嘅遊戲,來來去去都係同一班人爭,有人選定咗,又會放番d位出嚟比其他人。宜家只係升小階段,條路仲有排行,加油!!只要努力唔好放棄,定會有好成果!!

原帖由 siusiusu 於 10-9-29 10:06 發表
little_chit,

數天前我已經哭訴同樣既經歷.........
sigh~何必偏偏選中我~

All,

Interview時,通常有好多等候時間,唔好白等,帶d書比小朋友或紙/筆畫下嘢打發時間,唔好攪到唔耐煩。Make sure 去咗washroom先interview,interview前飲水就可免則免,唔係到時in in下要去washroom就麻煩!!

To all girls,

今個Sat要interview GH嘅,大家努力!!記得帶齊嘢(舊年interview信上有要求帶colour pencils,唔知今年要唔要),家長們比心機填questionnaire。全程interview(舊年)約20幾分鐘,唔多過半個鐘,好好把握時間!!

日日上嚟唔緊要,最緊要d正能量啱大家用!!

原帖由 siusiusu 於 10-9-29 12:14 發表
j_m,

殺到埋身既感覺真係很折騰!~~
我而家日日都叫救命~~~~~~天呀~

而家chingchingb.ma日日上0黎輸d正能量俾我, 吊住我條命仔咋~

出年細佬考幼稚園, 又玩過~

...

jumbo_mandy,

唔使客氣!!

你又係撞咗DGJS及KTS??唔緊要啦,決定咗就努力加油喇!!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-9-29 12:00 發表

妳的說話很有鼓勵作用, 多謝妳!

fatbabyfat,

肥妹再要食抗生素都好無奈, 能避過做手術也無可避免, 唯有得閒"tum"下佢啦。

唔好啦!! 化為食糧及正能量!! 努力加油呀!!

原帖由 siusiusu 於 10-9-29 12:47 發表

聽亞女舊年講,冇搶答題,係人人都有份參與。

原帖由 jumbo_mandy 於 10-9-29 21:26 發表

stliu, little_chit,

我又係dgjs & kts 時間撞到應一應, 諗緊kts有冇辦法改時間先, 希望所有小朋友都做到"根德精神, 精靈過人, 阿媽唔駛騰", 加油呀 !

我想請教, dgjs舊年group interview 果陣, 有冇搶答題架? 呢樣係小女最弱果環呢。

公開面試

原帖由 little_chit 於 10-9-30 09:18 發表
jm

公開考試就無,公開面試算唔算?
如果真係去唔到,好似補番封信比kts禮貌d,好過就咁no show.

我都聽過有人喺第二階段(叩門)入KTS。其實第一輪經過2次interviews之後,KTS已經收夠人,只係來來去去都係同一班人爭學校,所以一有更心儀私校/直資或自行分派中咗纖嗰d人,會選擇唔去註冊或放棄學位,所以最終有好多位放番出嚟。到咗所謂第二階段(叩門)時,亦會call d waitlist返去再interview,但好多時部份waitlist可能亦已註冊咗其他學校,放棄interview權利,咁就有位多出嚟比其他街外人。

我嘅理解係咁。

原帖由 fatbabyfat 於 10-9-30 09:24 發表

我聽有d 家長講, 話 kts 好似有第二輪, 唔知關唔關係年年都係咁同dgjs 或db撞, 學你話齌都應該好多人去唔到, 所以有第二輪掛.

ps : ++學術咁強, 邊間都收佢啦, 問題應該唔大

...

因明日同亞女參加一日遊兼睇煙花,怕明晚夜返唔上網,所以喺呢度預祝星期六考Good Hope嘅囡囡:

順順利利
旗開得勝
The Best of LUCK

Felicia,

呢個weekend輪到你喇....比心機...祝囝囝好運,順利通過晒d interviews。

原帖由 Felicia726 於 10-10-4 13:06 發表
Hi chingchingb.ma,
You are really 好有心呀。

siusiusu,

Good Hope已完成...嚟緊呢個星期繼續努力!! Good luck la!!

原帖由 siusiusu 於 10-10-4 13:25 發表
THX chingchingb.ma~

siusiusu,

雖然今年入Good Hope嘅機會比舊年低好多,但又未必去到谷底嘅!!

原帖由 siusiusu 於 10-10-4 14:17 發表

你又在谷底將我打撈~

做乜咁大件事呀??.........我諗首先要++多d休息,傍聽生我諗KV未必得,始終就算++小心,其他同學未必可以控制到喎,萬一再傷重大件事!!我諗你亦應該打去將要interview嘅小學問問意見好d。

希望++早日康服!!!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-4 22:38 發表

fatbabyfat,

我諗真係乜都會註定, 唔擔心得咁多, ++跌親, 今日1:30p.m.睇醫生, 睇到6:30p.m., 照完X-ray証實係斷左骨, 仲要係右手, 寫唔到字, 畫唔到畫, 游唔到水, 彈唔到琴, 都小事, 見佢忍痛我心都實埋! 醫生仲 ...
‹ 上一主題|下一主題