用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!!
樓主: amymitpro
go

08/09年度 K1F 上午班 (KENT RD.) 報到!! [複製鏈接]

Hi, Stliu

我都想和阿仔玩吓情景folder, 等佢更投入這故事學習. 我要"的"起心肝.... 奈何晚上的時間好似特別短.

我都日日check吓佢本故事書,因為唔知邊日敎完蓋印.

原帖由 stliu 於 08-9-18 08:48 發表
little_chit & amymitpro,

本書應該係每日帶返學, 等老師響學校同佢地睇, 直到教完為止. 你地仲有冇印象orientation當天, 老師話, 到本書有個印(不過我唔記得個印"給"響邊呀), 的時候, 就可以將本書放入果個橙色情 ...

如果沒有記錯,印咗"我學會了",表示已經教完了本故事書.

仲有,個個都有apple sticker,我都好奇怪點解個個都係蘋果組 咪走去 第二斑八吓,原來係敎咗個"an apple", 咁我指個sticker問阿仔係咩嚟?以前佢一定會話"APPLE", 而家佢會話"an apple", 仲有學埋"an aeroplane".  :

原帖由 chadmama 於 08-9-20 14:02 發表
係呀各位!我有野想問吓,我見到兒童樂園本書有個蜜蜂印係P.1,係咪教左呢?? 我打開幾頁都無再見到有印啦,咁知唔知道教到邊

真係唔該哂kanahose的報料!

stliu
今時今日,Jaden都話佢係蘋果組,我唯有拆穿佢,話Miss Tam話只得sun,star,moon組,佢先話自己係太陽組,比佢激c,佢都好surprise點解我會知.

原帖由 stliu 於 08-9-22 13:46 發表
kanahose,

嘩! 好在你問Miss Tam咋, 我仲一直以為我仔仔係蘋果組添, 因為我之前問佢, 佢都話係蘋果組架 !  真係亂講一通呀!

今朝我都有同Jaden玩字卡, 除咗"眼"之外, 其餘佢都認得,我問係呀老師未敎? 佢話"係". (都係一句, 唔知真唔真?), 反而英文冇字咭, 唔知敎咗d咩?

原帖由 kanahose 於 08-9-25 19:31 發表
我聽郭子謙話Miss Au and Miss Wong,都有彈琴,我估佢係教music的。你有無同小朋友玩中文字卡,我同郭子謙玩,佢俾到反應,我估到已經教了6個字,手-手指,大-大風,腳-腳指,眼-眼睛,耳-耳朵,口-口子(唔知這個係唔係咁教,我問子謙佢 ...

Yeah .... 我都係咁話.

原帖由 stliu 於 08-9-26 09:39 發表
little_chit,

同我仔講的一樣, wk1 教左三個, wk 2教左 2個, 加埋5個, 我估今日應該會教埋眼字?

雙子媽媽,

Jaden今日都病咗,冇返學.佢鼻敏感,所以好容易傷風,今日仲咳得好辛苦, e 生話鼻水倒流. 可能e 輪d空氣太差,d小朋友好容易病. 哎! 佢連續三星期睇e生,on and off未好番哂.   我都希望Cyrus快d好番啦!

今日我同阿仔話要請假時,佢都話要返學. 我聽到都好開心,知道阿仔好鐘意返kv.

我個仔仲未識講d同學仔個名比我聽,妳哋d小朋友好叻啊!
以乎冇咩聽到有太陽組的小朋友係度喎?!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-30 09:46 發表
Cyrus尋晚同我講話子謙今日無返學呀, 我問點解, 佢答話因為佢發燒law. 跟住話'Oily'(, 女仔名 )掂子謙張椅wor, 後尾老師叫佢唔好攪law. 講到似層層, 真ge 一樣.

佢尋晚未夠10點就瞓著(我地 ...

唔怪之得,妳咁擔心啦!  我而家都比阿仔學游水,希望佢體質會好d, 唔駛咁容易病.
妳個醫生都收得好貴喎, 成$800一次.真係好肉痛. 不過,最緊要夾到個仔.
今日阿仔食完藥, 佢好眼瞓. 晚飯都唔食,又瞓過.

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-30 15:47 發表
我估我亞囝都係敏感咳, 不果每次佢咳我都好擔心. 因為佢1歲時試過咳到肺炎入院, end up住左7日醫院, 自此佢每次咳我都瞓唔著 .  其實佢睇開個醫生好好, 通常食幾次藥已有顯著的功效, 不果依家加到成$800一次,  ...

chadmama

希望卓弦都快D好番啦!

原帖由 chadmama 於 08-9-30 21:24 發表
重有,各位保重身體呀! 9月開始又係流感期.依家天氣又有d涼.出外加多件外套啦!
卓弦都有少少啖 >_<  

Hi, siusiusu

終於有時間上嚟睇哂d post, $800 是雙子媽媽的小朋友細個睇醫生的診金. 我睇E生係用咭,claim公司,都唔知個e生的診金??.因為阿仔今次出現氣管敏感問題,又有痰,呼吸有點促, e生連斷兩晚打我手提,問吓阿仔的情形,我都好suprises.
阿仔已經2日冇返學,食咗藥好番好多.見到佢食藥冇哂胃口,都好心痛. 已經唔肥咗啦,希望佢快d食番多d嘢.

原帖由 siusiusu 於 08-10-2 09:13 發表
Little_chit,

嘩~小朋友睇醫生要$800~
我睇果個$150, 醫生每次都搭一句:"小朋友病親都兩星期架喇, 因為佢地太細個, 唔用得重藥, D藥食同唔食都無乜大分別, 都係等佢自然好架咋......"

如果發燒, 就即入院, claim保 ...

Hi stliu

今日阿仔終於返學, 佢好咗好多啦.
我比佢睇妳阿仔係BK張相,佢認唔出係邊個.
仲有其他小朋友的相,佢都講唔出個名. :-|   

原帖由 stliu 於 08-10-3 08:36 發表
pollykayee & little_chit,

希望你地小朋友快D好返, 天氣轉, 真係好易病, 氣管亦都好易敏感.

Hi Stliu

係呀,好感恩,因為星期四晚都唔知第二日佢可唔可以返學,嗰晚臨瞓前,我叫佢開聲祈禱(好簡單的),第二日起身真的好番好多,可以返學.

以前,阿仔好鍾意聽我講睡前故事,佢要聽好多個先肯擺休,但最近,唔知係咪因為病梗食藥的關係,佢好容易眼瞓,講完一個故事巳經話要瞓.今日我問佢係咪唔鍾意聽媽咪講故事,佢居然講係,話鍾意聽爸爸講,妳話我係咪好傷心 .

原帖由 stliu 於 08-10-6 09:20 發表
Hi all,

大家早呀!
禮拜六, 我同仔仔響屋企玩時, 我問佢佢星星組仲有咩同學仔, 佢話仲有個小朋友叫柏賢(讀音), 跟住佢話有個女仔叫"Augie", 我問佢係咪Audrey呀?佢又堅持係Augie, 係月亮組. 仲係好靚女添! 哈哈! 我 ...

其實我好喜歡同阿仔一齊睇書,講故事㗎. 睇到佢聽得好入神,我又問吓佢嘢,比d機會佢表達吓,都好開心.不過,可能佢鐘意爸爸講故事就講得攪笑d.

我都好認同小孩子的禱告好單純,好似噚晚我問佢有咩要祈?佢就話"為d腳皮" , 因為最近佢對腳板仔多咗腳皮,可能多汗啦,佢一見到就"met走"d腳皮.原來我哋大人睇嚟好少事, 小孩子看來是大事.

原帖由 stliu 於 08-10-8 08:41 發表

小朋友的祈禱真係好單純架!
我而家都學下唔好太介意佢地一兩句果D說話, 有時佢話唔鍾意, 可能只係果刻, 你都唔好太介意... 我估你仔仔都係一時想聽爸爸講故事0者... 等爸爸同佢講, 你休息 ...

Hi, amymitpro

我都有叫Jaden唱,但最後句xxxjack,真的唔知阿仔唱咩.
好在而家睇到歌詞.d音真係好怪喎.

原帖由 amymitpro 於 08-10-8 12:16 發表
見到k1B有媽媽寫 " to market, to market, to buy a fat pig, home again, home again, ji ka nic jack(d音好怪, 佢話呢句係隻肥豬扭緊計ge聲音喎)"

又幾得意, 果然, Arthur 無唱錯, 有時又真係要信吓佢哋. :sosick ...

雙子媽媽

希望Cyrus仔快d好番,明天可以返學啦!我e生話好番都要食多兩日藥,唔係好易再番病.

我係屋企掛了一個透明一格格的袋,每格放入字咭,掛係當眼處,阿仔行過就指吓嚟讀,有時跟我讀吓,久而久之就認到不少字,不過我d字咭size細個kv派果d.個袋係JUSCO $10店買, 好好用. 不妨試吓!

今日同阿仔玩學校字咭的時候,佢講咗一個我第一次聽的名詞,就係"讀字配詞",原來老師教字時配了一個詞,讓小朋友易記D. "人"字配為"工人", "口"係"門口", "大"係"大風", 好問咁大雨得唔得, 佢話唔得, 好好笑!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-8 17:10 發表
請問張通告係唔係夾係手冊度架? 我Cyrus今日無返學, 可能要聽日先知.

佢哋真係好可愛!

原帖由 stliu 於 08-10-8 14:22 發表

哈哈, 你仔仔好搞笑, 為腳皮祈禱!
我仔就試過, 為貨車祈禱! 我都已經唔記得點解, 不過我當時聽倒真係笑左出來... 佢實在大鍾意車了!

...

我哋係11am, 見唔到面 lu..

原帖由 stliu 於 08-10-9 08:31 發表

"讀字配詞", 呢個term我都係第一次聽咋, 雖然阿仔都係咁樣讀D字咭, 佢係有埋詞語, 我就同佢講係聯想咭...

all,

尋日返去睇通告, 我地係10月25日, 9:00. 時間好好, 因為10:00仔仔有音樂班. 9:00見完 ...

Hi, all

噚晚,同阿仔睇學校的故事書時,佢話要做練習,要貼書內的貼紙,我怕如果玩咗,佢係課堂唔可以同其他小朋友一齊做.所以叫佢等吓,等教完成本書,make sure這是係屋佢做的練習,但佢堅持要貼貼紙.仲話e頁好已教咗.

妳哋會唔會同小朋友做這些練習?

angellychan, stliu

唔該哂!明白了.
原帖由 angellychan 於 08-10-9 22:04 發表
傑傑都話貼貼紙, 我同佢做咗 candle 同眼仔果版

雙子媽媽

Cyrus ok 嗎? 阿仔無主動話比我聽,只係我問佢Cyrus係咪整親?佢先講.  其實,我個仔一樣好難攪,無時停.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-10 10:16 發表
Morning all,

我尋日打敗仗, 無返工呀, 所以成日都無上黎.

唉...真係no news is a good news羅. Ms. Tam啱啱打電話比我, 話Cyrus係學校整親. 佢話上音樂堂時,老師叫小朋友扒下地下, 佢可能心急, 一伏底d牙齒 ...

再觀察吓,如果隻牙都係咁,要去看看e生,因為會影响佢食嘢ma...

Miss Tam都好關心小朋友喎,打電話問候一下,妳阿仔知道一定好開心.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-13 09:28 發表
.Thanks. 已經好d, 不果尋日發現隻牙仔好鬆, 我好擔心, 怕佢會'luck'呀. 本來想同佢睇牙醫, 但Cyrus唔制, 而佢daddy話會生返實架wor. , 依家唯有觀察一陣先啦. 而Ms. Tam星期六都有打電話比我問侯吓Cyrus ...
‹ 上一主題|下一主題