用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2009 第六十一屆校際音樂節 (樂譜)
樓主: ming2
go

2009 第六十一屆校際音樂節 (樂譜) [複製鏈接]

Hi ming2,

如果想彈Grade 1,邊首會易彈啲呢? 因囡囡學左吾係好耐,但佢又好想參加,所以我想搵首易啲俾佢.

Thousand Thanks,

Hi ming2,

好多謝你的回覆!  我囡囡都學左有一年多琴,E +應該係GRADE1, 佢學緊John Thompson's - The First grade book, Everybody likes the piano Book One同埋輕鬆學鋼琴2.  我想問吓今次Grade 1係吾係有3隻歌嫁呢? 係吾係仲有一首101呢? 吾知呢首易吾易彈呢? 吾好意思想問多一樣野,其實你覺得我囡囡學既歌書OK嗎?

Thanks,

原帖由 ming2 於 08-8-26 23:26 發表

加油

你囡囡幾大呀??宜家學緊咩書呀??我個blog度只得100, and 102呢兩首歌..就呢兩首黎講,可能102會易少少,不過其實兩首歌都要走位,如果你囡囡學左唔係好耐,我怕佢未必handle得到喎,不如你問一問你琴老師0既意見 ...

ming2,

其實我都覺得老師啲琴書吾係好夠,因為我好多小朋友都係學緊囡囡既級數都有A Dozon A Day, 但我個琴老師就冇suggest 囡囡學.  至於今次個校際音樂節,琴老師叫我囡囡彈101果首,但佢又叫我自己去搵琴譜,佢話佢冇辦法揾到俾我,我都吾明點解佢乜都叫我自己搵 . 我係你個blog到download左100同102俾佢睇,後來囡囡叫佢彈102俾個聽吓,但佢又彈到疾疾吓,佢話啲譜好蒙,睇吾清楚.還是佢吾識呢

ming2,希望你可以幫我搵到101個果樂譜啦! 我都上網search過,但都serach吾到,個琴老師又好似吾係好著急咁,囡囡今次真係好有興趣參加,佢好少係咁樣,我覺得就算冇奬都吾緊要,最重要係參與過啫. 如果你有個2首歌既hard copy,麻煩可吾可以e-mail俾我呢,因為如果真係搵吾到101果首,我都會叫囡囡試吓呢2首,我e-mail係[email protected].

Thank you so much for your help

原帖由 ming2 於 08-8-27 18:23 發表

加油,

就你囡囡宜家學緊0既琴書,入面0既歌仔都唔係有太多轉手位0既情況出現,所以真係要俾佢試下校際0既歌先知佢可唔可以handle到...

一級係有三首歌,我唔知另一首(我冇copy個隻)個難度有幾多喎...如果我遲下搵到 ...

ming2,

你真係好好人,每次都有問必答,仲回覆得好快TIM.  我知你一定好忙,你實在太多FANS了,正係係BK相信都花你吾少時間,真係吾好意思 .  其實我覺得啲譜係有小小朦,不過如果AS一個琴老師我相信吾會有問題. 等我今次編左你E-MAIL個份譜俾佢,睇吓會吾會好啲先. 等囡囡開左學我過去通利睇睇個101個譜.

謝謝你的幫忙  !

原帖由 ming2 於 08-8-30 13:14 發表
加油,

#101份譜我要遲下睇下有冇人可以俾到我,或者睇下有冇時間自己去搵...近日好忙..sorry..不過如果要買譜,你去tom lee parsons個d琴行就應該一定可以搵到0既...

咁你自己覺得d譜係咪真係好唔清楚呢??anyway,我e ...
‹ 上一主題|下一主題