用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P2 2008 [複製鏈接]

idylo

今朝Ms. Lee好忙呀! 不過Ms. Lee答我地會同我地跟進!
今日放學真的要一個鐘頭多d先到我地果站,  不過校車ee講話明天可以早點到, 大約35分鐘車程, 希望佢地可以做得到啦!

原帖由 idylo 於 08-9-1 12:31 發表
YoMa, AAmother,

校車度你地跟 Ms. Lee傾成點呀? 希望學校幫到手啦...

idylo

我都係想問同一個問題呀!! 係咪一定要上堂架! 無校車咪死火!!

原帖由 idylo 於 08-9-1 21:51 發表
Mon-Wed 3:20-4:05, 有Eng Enrich, Chin Enrich, Maths Enrich 係咩黎呀??
4:05先放學, 冇校車 wow....

AAmother

原帖由 AAmother 於 08-9-1 20:08 發表
一家四口

多謝晒你個煲呀

咪鬼客氣啦! 記得請我食薑醋呀!
其實係一家四口子

YoYoCheungMa & idylo

原帖由 idylo 於 08-9-1 21:51 發表
Mon-Wed 3:20-4:05, 有Eng Enrich, Chin Enrich, Maths Enrich 係咩黎呀??
4:05先放學, 冇校車 wow....

23/8 個briefing 曾經提過,
1). 如果小朋友跟唔上, 要上enhance classes. 呢個應該係time table 內的星期三至星期五的.

2). 學校又提過, 有一些自費課程, eg : 奧數. 比一些已跟得上課程的學生上.

我理解個briefing 係敢講. 唔知對不對!
其實係一家四口子

原帖由 tky9802 於 08-9-2 00:09 發表
我真的覺得校巴公司好差!

我朋友個仔讀聖方濟各....校巴公司將軍澳坑口到學校,大家都是深水涉區,人家收$850,我收$1250...都算喇!

人家學校7:50....小朋友7:00上車
我8:20,校巴公司要我仔仔6:30上車.... ...

校車方面, 其實呢間公司的車隊唔夠, 不如建議, 如果自己揾街車, 學校只係需要幫手, 開放街車入學校, 然後送小朋友上街車回家便可. 唔一定要幫親呢間, 隔離英華返8:00, 時間都好match.

各位家長, 或者妳地send e-mail 比miss lee 投訴和建議啦.
其實係一家四口子

enrichment class 係增潤班, 通常係老師覺得小朋友有potential, 想加多d培訓比佢, 呢個班係係放學後上既(不收費用), 無校車, 家長係自由決定參唔參加.

enhancement class 係補習班, 通常係老師覺得小朋友可能跟唔上進度, 所以要多加一些培訓比佢, 等佢地快d跟返上去, 呢個班係係小息同lunch時間上, 一樣係唔收費用, 不過如果老師揀咗你, 就一定無得話唔上.

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-9-1 22:13 發表
我都係想問同一個問題呀!! 係咪一定要上堂架! 無校車咪死火!!

校車方面, 其實年年都有呢個問題.  我地學校人數唔多, 間校巴公司設定既路線就一條線會走好多個地方, 所以車程好長, 又收得貴.

我地舊生既路線變動唔大, 所以大家都習慣咗, 因此無咩特別問題.  不過你地新生就真係要同學校反映吓, 我覺得無理由要再轉乘其他交通工具先去到校車上落點, 咁樣大人細路都好辛苦, 小朋友搭咁長途既車程真係會好累.  

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-9-1 22:11 發表
今朝Ms. Lee好忙呀! 不過Ms. Lee答我地會同我地跟進, 佢話到今日為止, 淨係得我同AAmother講校車問題, 無收到其他家長投訴, 我都好奇怪?
今日放學真的要一個鐘頭多d先到我地果站,  不過校車ee講 ...

其實本來我都打算投訴,不過阿女昨日遲左5分鐘落樓,佢都打俾我問下我係唔係唔返,於是又覺得其實佢都唔係太衰!
不過我真係覺得價錢太貴,因為就算我地學校少人,都唔代表佢可以收貴d!!

G-ma,

通常enrichment class 會係什麼班?

原帖由 G-Ma 於 08-9-2 11:55 發表
enrichment class 係增潤班, 通常係老師覺得小朋友有potential, 想加多d培訓比佢, 呢個班係係放學後上既(不收費用), 無校車, 家長係自由決定參唔參加.

enhancement class 係補習班, 通常係老師覺得小朋友可能跟唔上 ...

中, 英, 數都會有enrichment class.  多數會教d課外既野, 聽講中文會訓練下朗誦咁, 英文會教作文.

原帖由 idylo 於 08-9-2 14:05 發表
G-ma,

通常enrichment class 會係什麼班?

咁都幾好wow, 可以學一些課外野, 又對自己有幫助, 不過冇校車接放學, 我係 working mama, 就算選到我個囝, 我都安排唔到佢留係學校學啦.....

原帖由 G-Ma 於 08-9-2 14:25 發表
中, 英, 數都會有enrichment class.  多數會教d課外既野, 聽講中文會訓練下朗誦咁, 英文會教作文.

G-Ma & 一家四口

好多謝你地提供資料呀! enrichment class真係好吸引wow, 不過都無乜機會選到阿囡了, enhancement class就有佢份, 所以在食飯後上課, 我都唔洗咁擔心!

tky9802

每日要小朋友搭三個鐘頭校車真係好辛苦, 真係應該同學校反應下 , 等學校知多d問題所在, 你唔講, 學校真係唔知架! 起碼出左聲,自己盡左力去幫小朋友, 或者學校會迫校車有所改善架!

原帖由 tky9802 於 08-9-2 00:09 發表
我真的覺得校巴公司好差!

我朋友個仔讀聖方濟各....校巴公司將軍澳坑口到學校,大家都是深水涉區,人家收$850,我收$1250...都算喇!

人家學校7:50....小朋友7:00上車
我8:20,校巴公司要我仔仔6:30上車.... ...

G-Ma

真係唔錯喎. 但冇校巴又真係幾煩. enhancement class 都好, 幫助會很大.  

請問呢兩個class p2 最快幾時會有, 係咪要考完first term 先???
其實係一家四口子

我諗我個囝都係 enhancement class 就有佢份...

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-9-2 15:14 發表
好多謝你地提供資料呀! enrichment class真係好吸引wow, 不過都無乜機會選到阿囡了, enhancement class就有佢份, 所以在食飯後上課, 我都唔洗咁擔心!

...

各位,

其實我囡囡都未被挑選過讀enrichment class, 我都係聽其他家長講.  聽講數學enrichment class有教"幻方數", 係一d啟發思考既數學.

如果選中真係要自己接送架, 係幾麻煩架.  不過學校都肯投放多d資源係自己小朋友身上, 咁辛苦d都值得既.

原帖由 一家三口 於 08-9-2 16:00 發表

真係唔錯喎. 但冇校巴又真係幾煩. enhancement class 都好, 幫助會很大.  

請問呢兩個class p2 最快幾時會有, 係咪要考完first term 先???

tky

校巴差好多人都知!! but 李主任話冇收到家長投訴??

而家我都係自己接送,我比了9月校巴費~冇坐到"崔先生"

都不聞問, 我相信他當我地<死咗>.

明天我就發火 la.

idylos & YoMa

3:20 後係唔會有school bus

原帖由 YoYoCheungMa 於 08-9-1 22:13 發表

今早已同學校miss lee 反映了...她已報告校長...問校車公司交出上車路程及各站時間
今天送了仔仔上校......本以為6:30 1st 站...應一早到校....才嚇然8:15才見校車到校!

仲有今天12:10放學...校車公司話13:40到家....結果又late...14:05才到!可憐的仔仔飯都未吃....餓死他了!

AAmother,

我記得大肚時, 最後一個月係最辛苦, 晚上訓唔到, 個肚又大, 最初我攞前二後八產假, 到後來都捱唔住, 要前三後七, 你下個月生, 仲要日日接送個仔, 呢兩日又落雨, 唉... 小心自己身體呀, 唔好同崔生咁勞氣, 亞B緊要d...

原帖由 AAmother 於 08-9-2 22:04 發表
tky

校巴差好多人都知!! but 李主任話冇收到家長投訴??

而家我都係自己接送,我比了9月校巴費~冇坐到"崔先生"

都不聞問, 我相信他當我地.

明天我就發火 la.

人地住上水去 ...
‹ 上一主題|下一主題