用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒 和 創價 誰優勝
樓主: cn1310
go

聖羅撒 和 創價 誰優勝 [複製鏈接]

原帖由 prosperityyan 於 08-10-5 18:54 發表
[quote]原帖由 Virginia_mom 於 08-10-4 20:40 發表
Not exactly like you said.  Although St. Rose of Lima is an co-ed kindergarten but the proportion o ...

佢地係女校。女校有男生但只係小部份

聖羅撤幼稚園的确係女校。但都有收小部份男生,今年好似集中一班內。

原帖由 prosperityyan 於 08-10-6 13:23 發表
下, 聖羅撒幼稚園是女校來既? 咁女校唔係一個男仔都唔收架咩??咁如果我個係仔, 入去咁多女仔, 會唔會唔係幾好? 另外,, 聖羅撒小學, 是否都是女校?

而小學就你全女校,沒有男生。
另2009年小學開始重建。

原帖由 koeydadamama 於 08-10-6 14:51 發表
聖羅撤幼稚園的确係女校。但都有收小部份男生,今年好似集中一班內。

正確來說, 聖羅撒幼稚園係一所"男女校", 相信只係大部份家長知道聖羅撒小學係一所女校, 大家會擔心讀完三年幼稚園之後, 男生嘅去向, 就未必有咁多男生報讀啫, 不過據我所知, 男生所派的學校, 大多是家長心儀的小學 .

SRL好啊! 校長很體貼! 男仔真係好少, 大約每班1/5. 不是集中一班, 而是每班有D....課程淺, 是因為活動教學, 我有全套維記(維多利亞)的課程, 其實維記都好淺. 活動教學不能用課程深淺來衡量.

創價因是日本其他宗教的學校, 基於本人的宗教理由, 如何好及平宜我也不會考慮.

原帖由 prosperityyan 於 08-10-7 02:27 發表
啊, 明白, 不過我聽好多人講佢比較淺, 是不是的?

你可能誤會了, 創價幼稚園是沒有任何宗教的.  

原帖由 nicolemummy 於 08-10-7 08:46 發表
SRL好啊! 校長很體貼! 男仔真係好少, 大約每班1/5. 不是集中一班, 而是每班有D....課程淺, 是因為活動教學, 我有全套維記(維多利亞)的課程, 其實維記都好淺. 活動教學不能用課程深淺來衡量.

創價因是日本其他宗教的 ...

創價學會有提供支援給幼稚園, 但在幼稚園絕對沒有提及任何宗教, 所以不用擔心

創價K1已經開始有普通話, 同phonics 學架啦, K2開始一星期4日上英文, 一日普通話

原帖由 prosperityyan 於 08-10-5 18:50 發表
你係話聖羅撒no 普通話 lesson and the english is weak嗎???  定係話創價?

Only about 6 boys out of 30 istudent in the class.  Boys are not grouped in the same class.  Boys and Girls are not in 50%/50% proportion.

Many parents pick St. Rose of Lima Kindergarten becuase it is a catholic kindergarten in Kowloon side. Also, they have good reputation.

Just like St. Paul's Kindergarten, Sacred Heart's Kindergarten, they also accept a few boys each years.

原帖由 Kuseiszeto 於 08-10-6 15:39 發表

正確來說, 聖羅撒幼稚園係一所"男女校", 相信只係大部份家長知道聖羅撒小學係一所女校, 大家會擔心讀完三年幼稚園之後, 男生嘅去向, 就未必有咁多男生報讀啫, 不過據我所知, 男生所派的學校, 大多是家長心儀的小學 ...

聖羅撤和創價的質素評核報告均已上載教育局網頁,大家可作比較.

假設兩間學校質素相同,聖羅撤較可取的是有直屬小學給女孩, 可免升小一時的煩惱.

聖羅撤小學係津小, 要通過派位而非直升小一

原帖由 alowe 於 08-10-28 23:59 發表
聖羅撤和創價的質素評核報告均已上載教育局網頁,大家可作比較.

假設兩間學校質素相同,聖羅撤較可取的是有直屬小學給女孩, 可免升小一時的煩惱.

醒目開學勳章

我上年都係諗住報st.rose同soka,之後公司家長話佢個女係st.rose,本身諗住好大機會收,點知校長同佢地講,而家轉左,派位後剩返既位都多數比晒出面,只會好少留比自己學生,最位佢都返唔到st.rose,佢話好嬲,當初讀佢都諗住有9x%可以上到小學先揀,如果冇一早就唔揀,學校又唔係好,所以我交晒表都冇去考,好彩比亞囡考到soka,
而家讀得好好,好開心,之前佢唔肯睇書,認字同顏色,而家會自己睇書,肯認色同字,好多謝學校,唔知佢點令亞囡做到,我日日同佢認一隻色,佢都冇隻色認到,返左2個月學就改變晒,我都覺得好奇~

其實間間學校都有佢既好處,不過係家長接受邊一套教學方法,如果有時間,不妨去各心儀學校既topic,睇下返緊既小朋友媽咪傾計,重中可以睇到學校既野多d,不過真係要勤力去睇囉,我自己係用哩個方法架,係要8掛 d,不過揀到間自己鍾意既學校比個寶貝,睇到眼花都要睇啦~

咁我想問下soka 畢業生考c小/直資情況理想嗎
教英文是否net

英文是net, 教緊phonics, K1一星期上三堂英文, K2有4堂....

原帖由 marcuscyrus 於 08-10-29 09:32 發表
咁我想問下soka 畢業生考c小/直資情況理想嗎
教英文是否net

原帖由 cn1310 於 08-8-11 16:33 發表
小學派位???
教學方法!!!
誰優勝!!!!
小女較為好動!!!

就咁簡好多人都會簡ST ROSE,但系如果你女女好動,咁就無咁好,因為佢嘅教學比較傳統,我自己本人覺得唔系好FIT活潑小朋友(我個女都系,所以無讀),你最好佢同簡間多元化教學嘅幼稚園,咁佢讀得開心之余,仲會取得較好成績(因為佢BUY就會發揮得好啲),呢類學校有好多,創價都系其中一間,你可以留意下學校所列嘅資料,一定有講明佢地系以什麼為主,點樣教小朋友,如果你都覺OK,而間學校又唔差嘅,咁唔使系名校都無問題,升學主要系睇住址,如果想考私校,都唔怕,佢地只會以面試(個別會以家庭背景,父母關係為主),如果學生系優秀嘅,去到邊都唔使擔心,所以我建意你最好簡一間你女 女喜歡,啱佢讀,又唔太差嘅學校!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

唔好意思我想問下聖羅撒同創價係唔係都係好難入?  因為我個仔係細仔, 又唔係叻, 如果難入的話, 我諗我唔去interview, 希望有經驗媽咪可以解答下, thx.
‹ 上一主題|下一主題