用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 - Part II
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 - Part II [複製鏈接]

原文章由 波子 於 08-8-7 11:06 發表

出外唱還是係屋企唱?  咁 happy !
下就阿仔趕工做作業, 今年三本暑期作業幾深, 有d佢唔識做幫佢一齊諗下點做囉.

係屋企呀

其實我都有好多家務未做,不過落雨天,懶得做,咪聽下歌,聽聽下自己又唱埋一份,

你又好啦,識教亞仔,我唔識教,教細仔佢又唔聽,

原文章由 88muimui 於 08-8-7 11:15 發表
我女冇乜暑期作業做,果日舊書義賣,竟然比我執到幾本comprehensions,超平,依家要佢每日中英各一exercise!

比你執到咁正,
其實唔知網上有冇可以PRINT 出來comprehensions ,我都搵左好耐搵唔到

我最耐都係瞓到11點 , 星期日都係9點幾起身 , 昨日都係做
cleaning工作 , 你地d仔仔女女真係好乖

原文章由 88muimui 於 08-8-7 11:15 發表
我女冇乜暑期作業做,果日舊書義賣,竟然比我執到幾本comprehensions,超平,依家要佢每日中英各一exercise!

執到一本都正啦 , 重要執到幾本添

原文章由 樂樂 於 08-8-7 11:16 發表

係屋企呀

其實我都有好多家務未做,不過落雨天,懶得做,咪聽下歌,聽聽下自己又唱埋一份,

你又好啦,識教亞仔,我唔識教,教細仔佢又唔聽,

唔係好識ka, 諗唔到就上網, 有d答案上網搵到, 我地一齊

原文章由 波子 於 08-8-7 11:28 發表

唔係好識ka, 諗唔到就上網, 有d答案上網搵到, 我地一齊

難得你亞仔肯同你一齊 , 我隻會嫌我煩架

原文章由 ruby2004 於 08-8-7 11:38 發表

難得你亞仔肯同你一齊 , 我隻會嫌我煩架

佢唔識做, 就要問我嚕.

執到 5 本,幾蚊本全新未做過,有2本grammar 原價要$1xx 本忝! 真係好抵,不過亞女就唔開心囉!

原文章由 ruby2004 於 08-8-7 11:25 發表

執到一本都正啦 , 重要執到幾本添

我執到呢本英文幾好喎,睇一篇passage 除左要答內容問題外,仲有幾個關連exercises ,運用番篇passage 內的vocab 及knowledge,又唔係好深,我覺得唔錯,書抵貼左價錢都係$66咋!

原文章由 樂樂 於 08-8-7 11:19 發表

比你執到咁正,
其實唔知網上有冇可以PRINT 出來comprehensions ,我都搵左好耐搵唔到

原文章由 88muimui 於 08-8-7 11:51 發表
執到 5 本,幾蚊本全新未做過,有2本grammar 原價要$1xx 本忝! 真係好抵,不過亞女就唔開心囉!

grammar 正呀 !!!!
我用番小六個d咋 .

另外想與大家講下我家姐有兩個仔, 大就快18歲, 細都16歲, 我家姐一向好緊張佢地, 由小至大成日不停"鵝同鬧", 一食完飯就叫佢地溫書或做作業, 我地做姊妹的都勸過佢唔好咁樣教仔, 佢又唔聽. 現在攪到兩個仔就算放暑假返黎香港, 只會躲自己在房, 避開阿媽, 有問題係搵d阿姨商量, 怕左佢.  噚晚與我阿媽食生日飯, 食食下又鬧個仔, 真係攪到唔開心

grammar 其實來來去去差不多,我以前冇買,考試前係網上download 比佢做下都差不多,gammar 其實好少唔識多數都係衰唔小心。

原文章由 ruby2004 於 08-8-7 12:01 發表

grammar 正呀 !!!!
我用番小六個d咋 .  

原文章由 波子 於 08-8-7 12:03 發表
另外想與大家講下我家姐有兩個仔, 大就快18歲, 細都16歲, 我家姐一向好緊張佢地, 由小至大成日不停"鵝同鬧", 一食完飯就叫佢地溫書或做作業, 我地做姊妹的都勸過佢唔好咁樣教仔, 佢又唔聽. 現在攪到兩個仔就算放暑假 ...

佢兩個仔出去邊讀書?

係唔係你家姐要求好高?

原文章由 88muimui 於 08-8-7 12:06 發表
grammar 其實來來去去差不多,我以前冇買,考試前係網上download 比佢做下都差不多,gammar 其實好少唔識多數都係衰唔小心。

你個女成日睇英文書,所以英文幾好,我大仔話佢地教d 英文好深,
考試前先搵個姐姐幫佢補幾堂咁,

昨天電視上有個有學生排隊報中6,話好後悔浪費左一年,
佢驚驚地,想去補習班社補英文,,

原文章由 88muimui 於 08-8-7 12:06 發表

always 第三身單數漏+s

原文章由 樂樂 於 08-8-7 12:26 發表

佢兩個仔出去邊讀書?

係唔係你家姐要求好高?

大嗰個成績 OK, 鍾意睇書, 我覺得佢幾乖.
細嗰個成績唔得.  
要求愈高, 有時會弄巧成拙, 攪到親子關係差.
兩兄弟想避阿媽, 因家姐做政府工有資助及大細妹幫手供, 中三時自己要求去英國讀書囉.

原文章由 波子 於 08-8-7 12:03 發表
另外想與大家講下我家姐有兩個仔, 大就快18歲, 細都16歲, 我家姐一向好緊張佢地, 由小至大成日不停"鵝同鬧", 一食完飯就叫佢地溫書或做作業, 我地做姊妹的都勸過佢唔好咁樣教仔, 佢又唔聽. 現在攪到兩個仔就算放暑假 ...

多數都係咁

原文章由 波子 於 08-8-7 12:42 發表

大嗰個成績 OK, 鍾意睇書, 我覺得佢幾乖.
細嗰個成績唔得.  
要求愈高, 有時會弄巧成拙, 攪到親子關係差.
兩兄弟想避阿媽, 因家姐做政府工有資助及大細妹幫手供, 中三時自己要求去英國讀書囉. ...

自己要求 tim,就係想避亞媽?
你覺得佢地過去係唔係好過香港?
你亞仔會唔會又心思思想出去讀?

原文章由 樂樂 於 08-8-7 13:03 發表

自己要求 tim,就係想避亞媽?
你覺得佢地過去係唔係好過香港?
你亞仔會唔會又心思思想出去讀?

哥哥話好好喎無歧視, 與同學關係好好, 舊年佢考 GCE 有 6-7 個 A, 班中香港學生佢成績最好, 因嗰d同學屋企非常富有, 唔珍惜讀書機會.
由於哥哥不在屋企, 阿媽集中火力對付細佬,  舊年細佬又要求去埋, 但細佬英語能力差, 又唔多開口講英文, 成績唔掂, 我細妹話如果成績還不好, 唔好"side" 錢, 要佢返香港.
不過見家姐供得好辛苦, 兩公婆慳得好緊要, 星期日家姐還做埋家務助理賺錢, 做到兩隻手發炎, 為左兩個仔犧牲好大.

原文章由 波子 於 08-8-7 14:01 發表

不過見家姐供得好辛苦, 兩公婆慳得好緊要, 星期日家姐還做埋家務助理賺錢, 做到兩隻手發炎, 為左兩個仔犧牲好大.

天下父母心 , 可惜好多細路只睇到表面(嚴厲管教) ,
產生反感 , 而看不到內裏的愛意 .
‹ 上一主題|下一主題