用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K2 小朋友 集合處
樓主: kyleung
go

2008-09 升K2 小朋友 集合處 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

我間過丁老師,佢話佢地只係分組活動, 等佢地可以同吓其他班既小朋友一齊玩吓, 並唔係分班/調班
我就覺到唔係好可信囉 會唔會係佢地唔夠老師呢????

我地都係3個去!

今日開萬聖節爬地,亞仔扮海盜喎!

吓!咁咪晒咗套衫? 亞仔佢好開心呀仲劃到花晒塊面返嚟呀!

原帖由 JJBB 於 08-10-31 17:55 發表
激死我呀! 今日本來jerry會扮superman架, 點知個衰亞四唔記得俾套衫佢著, 求其俾套casual wear佢返學就算呀

我想問吓各位媽咪有否留意這二天有報紙話劍嗚超收學生, 其實教處有否規定一班唔可以多過幾多個小朋友呢? 早排d小朋友成日話要去另一個班房上堂,唔知有冇關係呢???

hi Sanna,LikLikma,

pls check PM !

原帖由 Sanna 於 08-11-27 10:39 發表

我聽我囡囡講,C組是去第二個班房上堂的,每個老師帶一組,如丁老師與A組一齊,Miss Michelle就同第二組,另一組就再第二個老師,問佢係邊個,佢又唔係講得好清楚。最近,我又發現丁老師好似病了幾次,問佢是否有個普通話老師來上堂, ...

Sanna,
he he....! 覆咗lu!

原帖由 Sanna 於 08-11-28 11:35 發表

reply - pls check PM, thanks.

吓! 乜要影相咩? 唔洗喎!  其他班會唔會唔同呢? 我問過丁老師,佢話唔洗只要到時到候交番去就得啦!

原帖由 maisyraymond 於 08-12-2 10:15 發表
do we need to take photos of the plant that Janan has taken home?

I heard from my friend in other kinder that they have to take record of the plant EVERY MONTH.

what about us?

我個仔又係呀! 佢識得寫但係好肉酸, 我都由得佢囉, 但我知其他學校既小朋友K2要寫既都差唔多, 佢地唔算特別深架啦.

原帖由 liyinfai 於 09-2-23 21:28 發表
Today, my son needs to write the chinese words: 蜻蜓 for 11 times.
Is it really necessary to ask a 5or 5 yr old kid to write such difficult chinese vocab.???:angry ...

恭喜,恭喜! 哥哥好開嗎?

原帖由 kyleung 於 09-3-26 11:59 發表
hi hi...
我生左喇!
已經兩個幾月,依家已經要返番工喇... woo woo woo...
真係好唔捨得兩個仔呀!

我們小朋友下個學期會轉去RC讀Y1, 佢好唔捨得呀! 依家仲要停埋貨添....!

原帖由 maisyraymond 於 09-6-8 09:25 發表
yes, the school fee is very and they charge even more starting from year 5...

still thinking about it...

Renaissance College ( 啓新)

原帖由 maisyraymond 於 09-6-15 10:22 發表
RC?  What does it stand for?

好多謝各位呀!

其實我都諗咗好耐先決定比佢讀RC 既, 因為好多媽咪都話,一入咗去就真係唔可以再轉番出嚟讀番傳統學校, 但我睇咗我個小朋友咁耐佢真係好"活動", 當佢考到之後我再直接問過Ms Michelle既意見, 佢都覺得我個小朋友係適合既, 所以依家唔諗lu,  等佢一條龍讀上去唔洗煩啦.
其實當佢去interview 果陣, 佢一in 完就已經問我,可唔可以係度返學,所以我諗佢會鐘意我幫佢做既決定.

原帖由 LikLik 於 09-6-16 23:38 發表
Hei Long 好叻仔呀, 咁快升小學。

你就好啦, 已有定案, 我都仲未諗掂"傳統小學"好, 定"活動小學"好

但學費係自動轉賬架喎. 唔交得唔得呢.

係呀! 七月份校車係唔洗比架, 但summer course 果d就要另計, 亞仔今日都會返,好過成日係屋企囉.

原帖由 maisyraymond 於 09-7-3 10:12 發表
I have asked the person-in-charge of the school bus and he said we DON'T have to pay for the bus fee for July.  But if we join the summer course, then we need to pay.

但係今日亞仔等咗40分校車, 架車足足遲咗35分鐘呀.

原帖由 kyleung 於 09-7-27 15:54 發表
Summer Course今日開始喇!
亞仔可以唔駛在家吽mo喇!!!
‹ 上一主題|下一主題