用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉雙音的困難
go

拉雙音的困難 [複製鏈接]

小朋友拉琴有雜音,拉雙線更糟糕。其實我們已很努力,我觀察是否按線時踫到其他線,時有時沒有。但我叫表姐拉吓,音色好似好一些,但觀察下,她的小手指更大,踫到他線機會更大。

真的不知錯在那裡?不知怎改善好!

有人能指教嗎?
   0    0    0    0

原文章由 lemontrees 於 08-7-28 18:30 發表
小朋友拉琴有雜音,拉雙線更糟糕。其實我們已很努力,我觀察是否按線時踫到其他線,時有時沒有。但我叫表姐拉吓,音色好似好一些,但觀察下,她的小手指更大,踫到他線機會更大。

真的不知錯在那裡?不知怎改善好!

有人能指教嗎? ...

係咪基本姿勢出左問題呢?我女執完之後脫胎換骨呀

原文章由 Sindy 於 08-7-28 18:58 發表

係咪基本姿勢出左問題呢?我女執完之後脫胎換骨呀

Sindy 你好 :

想請教下小兒5.5歲學小提琴二個月, 老師都說他支弓拿得不好, 成日用邊線來拉. 可有妙法改善 ?

多謝指教.

會唔會係小朋友將支弓大力press 實部琴a~
因為我都有學大提琴(拉得唔好 ),都要拉double stop,又係成日有雜聲,可能關支弓事~~~如果支弓press 實部琴黎拉,會有雜聲a~
喜歡鋼琴、彈琴及教琴的我~~只想看著我的學生開開心心快快樂樂的成長~~

原文章由 pullip 於 08-8-4 16:36 發表

Sindy 你好 :

想請教下小兒5.5歲學小提琴二個月, 老師都說他支弓拿得不好, 成日用邊線來拉. 可有妙法改善 ?

多謝指教.

我女都有渣得唔好,但唔知係咪你個情況,如果我個女有問題出現,佢會示範一次點做,發覺我女都無改善,佢會用佢隻手,定住我女隻手,等佢用啱幾次正確姿勢,佢仲話我係無法係屋企同佢做,要老師搞的,又例如我女經常習慣按弦時,第一下落係唔confirm,一定隻手要左右搖岩個位,於是老師渣住我女隻手,下下幫佢落,等佢習慣左點落,先比佢自己黎.......

渣弓要睇到佢點渣先知道錯邊架喎...一係你影張相黎睇下,一係老師話佢點渣得唔好?手指尾唔係弓上?兩隻手指來得支弓唔好?仲有其他手指位問題,但唔識得講
‹ 上一主題|下一主題