用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 沙小"家長教師會''
樓主: Maggie程
go

沙小"家長教師會'' [複製鏈接]

5駛失望....我女gum耐都只係中過1次 & 而且一個term都只係得8堂 lei!

補充.....NET seems 1 or 2 lessons per week....要 check check timetable 先.   主要教 story book.  今年我地 school 個 new NET 要 10月才到....ah 仔個英文老師 last parents' meeting 話 ge.
原帖由 jcryan 於 08-9-23 08:52 發表
抽唔到英文,有d失望,唔知今年有無第二輪呢?

請問一星期有多少堂外藉英文老師上,通常做什麽呢?

話說this year 我仔 & 女係同一個english teacher....ah 女一開學就話佢 speak english 好正....gum arm 我 yesterday 問 ah 仔英文教左 d mud, gum佢就 ling起本書讀俾我聽---wa, 果然正 (有d 角色扮演feel)....佢話老師係gum read ge wor!  :)

不過佢Miss話係P.2 starting 時會夾雜少許中文解釋, later 睇ha小朋友ge 情況而定.
原帖由 looby 於 08-9-23 11:02 發表

抽課外活動,一年只有一次咋!
一星期好似得一堂外藉英文老師,上乜要問吓d仔女先,
我女P.1時,上普通英文堂,話老師係全英語,淨係鬧人時用廣東話! ...

其實小一係點分班呢?小朋友來自唔同幼稚園,程度唔同,點樣訂課程進度呢?

原帖由 asinai 於 08-9-23 12:45 發表
話說this year 我仔 & 女係同一個english teacher....ah 女一開學就話佢 speak english 好正....gum arm 我 yesterday 問 ah 仔英文教左 d mud, gum佢就 ling起本書讀俾我聽---wa, 果然正 (有d 角色扮演feel)....佢 ...

小一沒考分班試,所以班內程度真是不一啊

Hi Hi 咁多位

請問補充課程是否要參加好呢?請問有無幫助架?

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-23 13:31 發表
小一沒考分班試,所以班內程度真是不一啊

大"dull" 亂 lor! ......basic ge 課程每班一樣, 快d慢d總會係exam 前教晒!   I f 小朋友追5上, 自己執生!  以我所見 last year P.1 1st term g 后就有人要揾補習. .....但其實我地school d 野5算深 wor.  gum 你小朋友 come from 邊類型 ge kinder lei?
原帖由 595 於 08-9-23 13:22 發表
其實小一係點分班呢?小朋友來自唔同幼稚園,程度唔同,點樣訂課程進度呢?

新 ge 網上課程, 細 ge應該5會 join, 大 ge 又冇時間做!
原帖由 595 於 08-9-25 15:58 發表
Hi Hi 咁多位

請問補充課程是否要參加好呢?請問有無幫助架?

loobyma,

煲冬瓜本book (2上) 係 mic 跟埋作業?

點解細 ge應該5會 join呢,好深好多?

琴晚上唔到來,睇唔到你留言,join左添,斃!

原帖由 asinai 於 08-9-25 22:58 發表
新 ge 網上課程, 細 ge應該5會 join, 大 ge 又冇時間做!

我小朋友係幼稚園都有寫字,英文就聽講無咁好,數唔小心,唔知去公文到操下好唔好呢?你地有無介紹呀?

原帖由 asinai 於 08-9-25 22:55 發表
大"dull" 亂 lor! ......basic ge 課程每班一樣, 快d慢d總會係exam 前教晒!   I f 小朋友追5上, 自己執生!  以我所見 last year P.1 1st term g 后就有人要揾補習. .....但其實我地school d 野5 ...

原帖由 asinai 於 08-9-25 23:04 發表
loobyma,

煲冬瓜本book (2上) 係 mic 跟埋作業?

無喎!?跟埋'大雅'咋!

我地都join左,點算?

原帖由 595 於 08-9-26 09:06 發表

next Mon 先有人到school 度收 wor!

純粹個人選擇。。。。深 or 淺冇think過。。。。其實我細 ge 都有好多野攪 & 我自己5係 gum like 做太多網上練習!。。。5好受我影響!
原帖由 595 於 08-9-26 09:06 發表

原帖由 asinai 於 08-9-25 22:58 發表

same!

原帖由 DicDic 於 08-9-26 09:14 發表
我地都join左,點算?

join咗咪做多d囉!
可退回80% $$$!
舊年唔使$$$!
but我d小朋友上咗幾次咋!
其實都幾好玩!

cos, 今年1st time俾 only 1 old book 細佬用。。。。but 佢話人地有本作業 wor! 。。。我講係 classroom putonghua wor! 
原帖由 looby 於 08-9-26 09:14 發表

無喎!?跟埋'大雅'咋!

me 2。。。。我就係驚我 d 做5夠80%。。。no$$ back, mic "sit" 水!

btw, 中文8寶箱 should be still free of charge la!
原帖由 looby 於 08-9-26 09:18 發表

join咗咪做多d囉!
舊年唔使$$$!
其實都幾好玩!

looby,

話說lei 果 week 我兩個朝早要到老師度練習。。。cos, 佢地個 project 入左圍,sun 就要去做 presentation! 。。。。好笑在同學仔mami g 前提議加埋細佬個名, e+ 細佬被迫要"鄧"腳講返兩咀, 希望到時5好俾佢"查"wor 晒!

交左先,驚老師話欠交。早知等到deadline先。

原帖由 asinai 於 08-9-26 09:14 發表
next Mon 先有人到school 度收 wor!

純粹個人選擇。。。。深 or 淺冇think過。。。。其實我細 ge 都有好多野攪 & 我自己5係 gum like 做太多網上練習!。。。5好受我影響!
...

Hi!
(1) o甘其實個補充課程對小朋友有無用呢 ?
(2) 適合那種程度的小朋友呢?

Thanks !

原帖由 looby 於 08-9-26 09:18 發表

join咗咪做多d囉!
舊年唔使$$$!
其實都幾好玩!
‹ 上一主題|下一主題