用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬頭涌官立小學(紅磡灣)派位情況
樓主: WAIMAQQ
go

馬頭涌官立小學(紅磡灣)派位情況 [複製鏈接]

回覆 #18 minijelly 的文章

您的小朋友真得很可愛呀!

原文章由 咖啡奶茶 於 08-7-23 10:45 發表
您的小朋友真得很可愛呀!

多謝晒,係喎,咁你個個呢?讀幾多年級呀,睇下會唔會係同級同學仔

原文章由 jemm 於 08-7-23 05:54 發表

是否用普通話教中文的小朋友語文能力就一定好呢? 是否就一定寫出好的文章呢? 文學根底好的何紫,小詩等香港作家相信不是用普通話學中文吧。中文語文能力高的不二法門是多讀書,多寫作和多思考。小兒在紅馬學習己四年 ...

我認為每個小朋友既能力/資質各有不同,我認為要學好外語,必須多聽多講,用普通話教中文科唔一定係最好,但總比唔用好,我無你咁有文化收養,我唔識邊個作家打邊個作家,希望你體諒 我囡可能無你囝囝咁聰明,我囡囡要多講多練習先可以keep住,係呢,你囝囝升五年級?升邊班呀?我囡今年升四年級,我覺得壓力好大,又要分精英班,請問往年平均分幾分以上先可入精英班,請指教,thanks

禁有無人知九龍城個間馬頭涌派位情況呀?
我好想知呀?
many thanks...

原文章由 lindabb 於 08-7-23 23:14 發表
禁有無人知九龍城個間馬頭涌派位情況呀?
我好想知呀?
many thanks...

不如你試下去小學一覽,入返馬頭涌問啦,個便好似多D舊馬既家長呀,希望佢地可以解答到你啦

[quote]原文章由 minijelly 於 08-7-23 13:07 發表

對不起,我不是想小朋友和小朋友作比較,而是將小朋友在紅馬一些語文學習上的情况和大家分享,見諒見諒。
紅馬和其他官津小學比較,己屬幸運,可以在初小用普通話教中文,既來之,則安之,儘量利用學校的優勢,使小朋友快快樂樂地學習。
我不知道有多少分才可入A B C 班, 大概全級 考105名內都可以,你可問問老師。
就算小四入 D E 班也不用灰心,今年有幾位 D E 班小明憑努力,升回小五ABC班。不過,小五小六的班別就不會更改。

係呀,既來之,則安之,我而加都無咩要求喇,我唔記得問老師佢既級名次呀,囡囡今件既總平均分88.18,我而加都係盡量保持平常心,無謂俾太大壓力自己

回覆 #22 minijelly 的文章

原來兩位都是學長呀 .
我個今年三年級呀.
真係唔好意思, 仲有野問...

1. 學校每周有幾堂要穿 運動衫 ? 要準備幾套校服/運動衫比較合適 ?
2. 學校洗手間有沒有廁紙供應 ? 去了3次學校發現操場洗手間都沒有廁紙/洗手液. ?
3. 有冇四五年班家長可以提供一下功課量呀 ?
4. 平日放學後, 小朋友會參加什麼課外活動呀? 是可以自已選擇還是一定要學校安排的 ?

多謝大家!

回覆 #26 jemm 的文章

您囝囝一定好叻ar. 可以代表學校出賽.
見妳地講到作文, 是我最擔心的. 因為我家
小朋友的學校還未寫過作文....

原來兩位都是學長呀 .
我個今年三年級呀.
真係唔好意思, 仲有野問...

1. 學校每周有幾堂要穿 運動衫 ? 要準備幾套校服/運動衫比較合適 ?
每周一天體育堂,逢星期五要穿運動衫,我自己就每款準備兩套
2. 學校洗手間有沒有廁紙供應 ? 去了3次學校發現操場洗手間都沒有廁紙/洗手液. ?
無廁紙供應,要帶備,學校洗手間都幾dirty,快D教小朋友用"mouth"廁
3. 有冇四五年班家長可以提供一下功課量呀 ?
呢樣幫你唔到,我囡今年先升小四
4. 平日放學後, 小朋友會參加什麼課外活動呀? 是可以自已選擇還是一定要學校安排的 ?
一生一體藝,有好多野架,中西美術/東方舞/西方舞/醒獅/X毛球/兵兵球/中樂團/合唱團/朗誦/童軍/步操管弦樂...多到唔記得喇,有D係自己揀,有D係老師提名

多謝大家!

我個囡識你個囡呀.. 佢係咪都係合唱團呀?

原文章由 minijelly 於 08-7-23 00:28 發表

Hello wbmon,你小朋友係插班生,成績一定好好喇 插幾多年班呀?

原文章由 mnlight 於 08-7-24 15:54 發表
我個囡識你個囡呀.. 佢係咪都係合唱團呀?

hahaaa~~~係呀,你囡囡係邊個?
‹ 上一主題|下一主題