用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

原文章由 sm0411 於 08-7-25 16:44 發表
小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習 ...

你好﹗今年小囡要選校了,旅港開平是其中一間心儀中學(其實對旅港所知不多,只知道口碑十分好),能否請你講講旅港的實際情況。例如:

~你的小朋友讀了3年,對老師的評價好嗎?正面嗎?
~學校現在有否開設通識課程?
~中六收生是否全收自己學校的學生?
~有否分精英班?若有~資源會否全投放在精英班?
~每年的測、考、評估多嗎?
~音樂開始up緊,是否指管弦樂團?學校除了管弦樂團有否開設    中樂團?

這麼多問題要你解答,不好意思﹗請代為解答,謝謝﹗

ik362,

唔該哂你呀﹗

真不好意思,我這個問題媽媽還有些問題想問,

~334的時候,通識不是列為必修科嗎?有冇消息話幾時開辦?

~F.3 升 F.4 時,知否是不是全部學生都升上F.4?

~你提到的 F.1 一人一樂器,是不是一定要在學校學,自己在外面學的可以嗎?是否一定要西樂?(阿囡只愛中樂 )

~F.1 - F.3 測考的科目多嗎?是否每一科都計算在平均分內?(因為有朋友的孩子在直資學校讀,他考試只是考5科,而在津校讀的小朋友要考成7-8科之多。)

又要麻煩你,ops:" /> ops:" /> 謝謝﹗

#原來中學都仲要默書ga,我以為只係小學要添#

[ 本文章最後由 樂樂家 於 08-7-26 20:43 編輯 ]

原文章由 christina_b 於 08-7-26 16:47 發表

~334的時候,通識不是列為必修科嗎?有冇消息話幾時開辦?
係呀, 通識科將會列為新高中課程既必修科, 至於幾時開辦就應該係334課程開辦o個個年度, 即係09年升f4既學生開始.
(其實大家唔洗太擔心師資問題呀, 因為開平f6,7 ...

多謝你的回覆

"通識"其實都幾廣泛,好像樣樣都要識,睇起來又好像沒有特定課題,很多學校都還在摸索學習階段,但通識又被列為必修課程,所以才有此一問。

原文章由 lk362 於 08-7-26 20:16 發表

我補充小小啦
F.1 一人一樂器不用一定在學校學
校外亦可~中樂也算~
應該不用再在學校再學
至於F.1,F.2計分
test : 中,英,數,中史,西史,地理,i.s. , epa
exam就計埋PTH,VA,computer,Music,家政
F.3就多左phy,chem.bi ...

好開心有這麼多熱心的家長,真的非常感謝﹗

還有問題想問一吓

~PTH,VA 是甚麼科目?
~家政是否只是女孩子讀?
~男孩子是否要讀另一科"工藝"(我不知道是否叫工藝還是什麼)
~家政科考試點考呀?

計計埋埋考試要考13科
我以前讀書都唔駛考咁多科ga

原文章由 lk362 於 08-7-27 16:58 發表

PTH=普通話
VA=視覺藝術
男女都係家政
家政分Needlework同Home Management
前者即縫紉,後者即cooking
一般會計平時分+exam分
有cooking exam,needlework就年年5同topic
如果到時真係讀,會知道details ...

謝謝解答﹗

旅港~是我們自選的其中一間心水學校,所以希望了解多些才落實次序。在此謝過幫忙解答的家長。
‹ 上一主題|下一主題