用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍聖瑪加利男女中小學如何???
go

九龍聖瑪加利男女中小學如何??? [複製鏈接]

我朋友日本人, 女兒讀陳守仁,舊年升中派位, 因成績唔好, 唔知選邊間, 甘我見佢無讀中文科,(讀法文),甘又去得邊?甘我叫佢填聖瑪加利, 佢話個list搵唔到, 李國寶等…就有.
聖瑪加利小學部d家長說中學已自行收生,甘可以控制收生質數, 佢唔冼政府比學生佢, 學生質素好d

原文章由 pok1996 於 08-7-12 00:32 發表
囝囝派位唔好, 派左去band3最慘係校風唔好. 而家考左入九龍聖瑪加利男女中小學. 有無家長知呢間學校如何? 會唔會好難讀架?校風 & Banding ?

請賜教! ...

2yrs前參觀沙田培僑中學, 個briefing剛講完d家長們第一個問題就好心急地問, 貴校中一生係來自band幾? 這個問題係d家長最關心, 因自己子女係band1尾orband2頭都唔想"no"埋d band3生, 但羅校長話 : 我地收生標準唔係睇band幾既! 係睇個小朋友適5適合讀培僑. (其實培僑係好大部分收band 1.)

現聖瑪加利有60人自行收生, 即要60人派位抽入去,甘band3派到入去, 都唔出奇, 今年都有學生band2派位入九龍塘聖加英中, 學校不會有一部份band2, 而成個變成band2學校? 如聖瑪加利到自行收生階段都不會收band3生, 因佢有好大部份老師係外籍or abc, band3入到去, 聽都成問題.

聖瑪加利係一間好AGGRESSIVE既學校, 無需要擔心學術既問題. 反而擔心程度追唔上, 因另外一間深水涉直資係"初中教育"引起好大回應, 一科不合格, 不能升班, 不可補考.不知sm是否一樣.

而顏保0係英中, 但有家長之前投訴過, 佢個仔係讀國際小學, 因某些原因無讀國際中學(好似跟著仲有2個小朋友), 所以選顏保0,因佢可以唔讀中文, 所以中國人唔讀中文, 大有人在, 不必驚呀! 可惜入到去, 亞仔即投訴 : 不是說英文的, 老師係無問題, 最大問題係d學生, 佢地要求老師說中文.

原文章由 ceomum 於 08-7-15 00:10 發表
jcpsis   pok1996

這只是當天給我的印象

那天去到學校已有一位老師同我們講唔讀中文唔緊要可以讀法文都得在參觀時又係不停又重覆講同一番話(中國人唔讀中文?)

成個講座個校董不停係台上吹名牌、又講間學校班 ...

佢地d老師個個都係好後生吓! 邊到識o甘答你呀! 人地培僑羅博士校長一o甘講, 就壓著曬成個埸啦!如果當日你係問SM既校長, 回應一定唔會好似這位老師o甘! (因我曾經同SM校長傾過計, 佢好長氣,唔會O甘答家長, 一定帶吓你遊花園, 好友善甘, 最後好似答唔到你想要既問題. )  可能這位老師/主任都無實際數據, 點答你呢?  
這校對你來說係印象十分差, 又未係裡面讀過, 況且你個小朋友都入到心儀直資中學啦!......

真想有現在讀緊此中學的家長回應一吓.  

原文章由 ceomum 於 08-7-20 12:35 發表

如果當天個老師好似你咁解答我的問題我會明白和接受,但係...

副校長望落去年紀好大,唔會比人感覺似老師, 因第一次見到佢以為係校長, 原來係副校長. 至於如果此人係主任唔知實際數據都5出奇, 佢地收生更係想收BAND1, 收番來既實際BANDING%可能只有校長最清楚. 就算真係問到校長, 可能又帶你遊花園, 好似培僑當年甘, 校長話:收生標準唔係睇BANDING, 收番來未有正式統計, 甘又點?

又些學校SALE理念,又些學校SALE國際學校模式,又些中學仍SALE愉快學習,又些SALE成績,家長各有所需.其實家長去聽說明會前都會略有所聞.要好成績可能要去考由傳統中學轉過去既直資...

我第一次到培僑聽說明會時候,我已問旁邊老師有無IB課程(禮堂內的兩旁都係老師),她說:有(好肯定!)我又說:但學費可以COVER嗎?老師說:資源絕對不用擔心.但羅校長在會上說:沒有IB,原因係 :培僑不是貴族學校.

每個員工都係代表學校,不過講既野不定係ARM既!最好問校長叫做直接D同最清楚.但有時問完校長都可以唔清楚,因佢都唔想講OR唔肯定.

原文章由 ceomum 於 08-7-20 21:10 發表

呢位家長我想你誤會了我問的係(副校長或主任)並不是問後生老師,而且他們站出來是要代表這學校解答家長的問題,我問的都是收生基本資料,我做家長當然想知得更多有關學校的資料如果唔係我根本唔會浪費時間去聽講座。
...

唔係送了小朋友返學校,便算!一定要多同學校溝通.有d問題係校長先至答得較為清楚,如:辦學,收生,學費増長,未來重點發展.....不過有些問題又可能普通老師會答得比校長清楚,o甘校長自然會交番個波比果科既老師作回答, 唔通有家長走來問校長: 我好關心學校既衛生問題,請問一星期清潔幾多次厠所?相信要admin同事才答到,校長5會好清楚!甘又比番admin同事答o羅!
況且時移世易,學校只是智識傳遞的地方, 我會選適合學校比小朋友上學,唔會全部交曬比學校! 我朋友做中學老師, 佢經常講:我對佢(學生) 幾年, 你(家長) 對佢一世架!

好似當日這位培僑老師話有IB, 仲叫我5冼擔心資源既問題, 亞羅校長之後又話無, 甘老師係代表學校加嗎? 難道要死番個IB課程出來比我嗎 ? 老師自己都想幫家長, 唔想比錯
info, 我見個老師黑黑實實, 5知係咪教體育, 全世界都有human error, 家長要學識體諒&包容, 羅校長果日o甘答家長既問題,心水清d既家長, 都知答左等如無答,問左等如無問, 這些都係說話既技巧, 我又5覺得佢有問題喎!

慶幸當日SM老師沒有說, 如果當時老師答錯又或者高估左個banding, 比唔透露更差.

原文章由 ceomum 於 08-7-20 23:00 發表
[quote]原文章由 catcatmom 於 08-7-20 22:24 發表
每個員工都係代表學校,不過講既野不定係ARM既!最好問校長叫做直接D同最清楚.但有時問完校長都可以唔清楚,因佢都唔 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-21 14:38 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題