用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!! ...
go

你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!! [複製鏈接]

你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!!

我的姪仔4.5yrs,學寫自己名/單字時總會左右反轉,但家中並無人用左手,因此筆劃亦不能用左手的次序順利teach他!!
請問有何方法/有否教左手寫字的輔助工具呢???

Re: 你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!!

o吾係好明你講o既寫自己名/單字時總會左右反轉,其實左手同右手都係一樣o甘寫,要跟筆順,(左至右,上至下),o吾好因為
o吾順手就o吾跟筆順,其實用左手寫字特別要注意o既地方係,
1-筆順(要同用右手一樣)
2-坐姿(因為有時隻左手會"姐"住寫緊o個個字,就會好自然
             o甘側側身o黎望,)如果有些情況,可將紙向左轉45度
              角
3-留以執筆寫字時手"爭" 位有冇向外提高(正常係放鬆放低的)因為佢o地覺得o甘樣會睇得個字清楚d....

我個女都係用左手寫字,我係右手,但對我同個女黎講一D障礙都無,我會用左手握住佢隻左手慢慢一筆一筆教佢寫,因為暫時D字唔係好深,而且慢慢寫小朋友又可以睇清濋D筆畫,如果你真係無法用左手去教佢,或者可以試下一人一張白紙,一人一支筆(不管大家係用左手定右手),你寫一筆佢又跟住畫一筆,平時練多D!如果再唔得,唯有糾正佢用返右手!

Nov媽媽,

你個姪仔係用左手寫字?定係寫d字係左右倒轉? 這是兩樣唔同既野, 如果係d字左右倒轉, 會否同佢check下, 因我知有讀寫困難的小朋友, 寫出來的字係左右倒轉既, 佢地對於認字及串字都有困難, 你可以留意下。

yankit,

多謝你的回覆!!

唔好意思呀...其實佢個名就姓陳但就好多時會寫到左右反轉
e.g. 陪 / 部 (佢唔係要寫這宇,不過就係好似陪/部的寫錯個陳字)

我會通知佢媽媽多點注意你提供的1-3意見!!

tingwong

多謝你的意見!!
我唔係經常見到佢,但都有握住佢隻左手慢慢一筆一筆教佢寫,不過下次見可能佢會唔記得個筆順,再次寫錯,可能個名對佢來說比較難寫,多筆畫,要多練d才ok!!
thanks!!

wksin,

佢爸爸&媽媽話左手係難學寫字的...而且唔想唸個字係有讀寫困難的小朋友,所以我咪post出來問下左手寫字有什麼困難law!可以話比佢爸爸&媽媽知道!!唔好要個小朋友o甘可憐,日日都話佢寫錯這個字..那個字.....so poor ma!!
thanks!!!

Nov媽媽:
我諗你朋友個仔都可能係讀寫困難o番!叫你朋友帶佢去 check o下穩陣d,趁佢未上小學,及早糾正會更好......
好似我個仔o甘(5歲),佢又係用左手寫字,但係就冇你所講o既
問題o咼!!!!

我仔都係左撇子,都係五歲,教他寫字可直角坐,咁妳用右手
‹ 上一主題|下一主題