用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家學校既升中預備班要唔要比錢?
樓主: yuet
go

大家學校既升中預備班要唔要比錢? [複製鏈接]

5 half-days, 英文, $200.  如果不參加要比原因.

5 half-days, 中文,免費,名額20-30名,分班試後由學校通知是否要參加.

迎新日,免費.

迎新営(2日1夜),$160.  

回覆 #1 wunchingmama 的文章

上一星期預備班(唔洗錢)
英交補習班 (十堂 $550)自由決定參加與否

冬日勳章 醒目開學勳章

星期一至五(1week),每日3個鐘,$150

回覆 #5 yokopapa 的文章

Hi yokopapa,
你係唔係smcc,我都係11堂交$880

醒目開學勳章

學校津貼咗都要比$520!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸、羊媽媽、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

旅港4日英文預備班,免費,好羡慕呢!

簽名被屏蔽

真係間間都不同, 我的小朋友是:

英文預備班--一定要上, 12日, 每天返三個小時,  可能因為是校外單位教導, 故要付四佰元.
還有, 你們的小朋友有什麼功課呢 (不計原本小六的, 只計新中一的)? 我的是:
一本 英文 暑期作業 約 五, 六十頁 (自行購買), 數學書內的首五課練習, 一篇中文作文 (350字), 閱讀中, 英文書各五本 及 作出讀書報告. (小朋友己在吵 怎麼這中學這麼多功課, 要勤力些了!!)

2星期上午返英交班($300)
3日下午參加紅十字會急救班($100)
女女暑假未報名參加暑假班, 一心諗住參加中學之暑假班.
價錢OK

我個女個間要 880 蚊
上晝上 , 但係上個星期六紅雨取消左
唔知會唔會俾番錢

簽名被屏蔽

啊女個 間要番兩個禮拜,一個禮拜英文,一個禮拜英數銜接,吾見話要收錢。

各媽咪:

大家可說暫時鬆一口氣.但為子女張羅書簿都要煩,雖則預備班有些不用$, 書費都好貴, 大家有否資料那家書店買新課本平過九折?  
Please advise.

Kinkinmother

原文章由 大臣子 於 08-7-12 00:13 發表
我一去到已經要比$1025(包括暑期作業、補充、什費)
買校服$487
仲有個英文班$450 10堂(1 1/2 hrs@堂)
書就下星期先買2千幾...
不過適應班就唔駛$有3日

我個仔要比錢, 係請外人翻學校教, 幾錢唔記得, 自由參加, 有英文, 普通話拼音, 科學.
英文數就係網上自學唔使錢, 不過一開學要做數學test.

原文章由 kinkinmother 於 08-7-21 11:32 AM 發表
各媽咪:

大家可說暫時鬆一口氣.但為子女張羅書簿都要煩,雖則預備班有些不用$, 書費都好貴, 大家有否資料那家書店買新課本平過九折?  
Please advise.

Kinkinmother

...

旺角 "漢榮書局" 85折

阿仔考左'直資'學校, 預備班就不用收費, 但以後個個月要交學費呢...
http://hk.myblog.yahoo.com/

咦! 你亞妹係聖心, 我囡又係喎。

bridging course $1500兩星期, 朝8午1, 唔係剩係上英文, 真係好似上堂咁, 又有sciene, 又有其他科, 星期一上到星期六, 每日有功課, 有book report, science有worksheet, 亞囡好鍾意上, 重話有bridging course真係可以幫助佢地銜接到f.1喎

原文章由 reneeleung 於 08-7-14 14:55 發表
其實好多預備班, 如果自己學校老師教番咪唔使$.  如果請外面公司或導師教, 咪要出糧比人囉. 但多數比$ 預備班都係自由參加.  但一定平過自己出去報的興趣班, 而且課程由學校睇過, 點都好過出面的課程.
我呀 ...

我個女果間講明係自己老師教番,
又唔見得有咩習作或其他要開資既物料比佢地做,
都要比$900.
‹ 上一主題|下一主題