用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區派位結果
go

東區派位結果 [複製鏈接]

小兒將升上小六,有沒有人可分享下派位結果和策略?

有人將張祝珊放第二志願都入到,係唔係真呢既?

Thanks.
kan
   0    0    0    0

我好有興趣知道個個人第一志願係放邊間呢??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

回覆 #1 kantsoi 的文章

我唔覺得佢係搞珠時,將張祝珊放第二志願都入到囉. 張祝珊搞珠位得109個. 我唔覺得全東區唔夠109個人揀張祝珊做第一志願.基本上個學生應該自行 (1st round)被收取.

雖然我係搞珠冇放張祝珊入list (因為放第二志願都唔會入到, 等同放棄一樣). 但我自行 (1st round)就有揀張祝珊, 不過都係第二位.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 #3 PCCW2319 的文章

PCCW2319,

Totally agree.   除非你好有信心阿囝名囡係自行已經攪掂, 否則如參加大抽獎張祝珊一定要放第一位.  張祝珊 website 有公佈所收學生來自那所小學, 自行或抽獎的數目也有列明.  我就是在放榜前一天才知原來阿囝學校大部份的同學都是抽獎入的, 嚇得我!

Dear mother-wendy

Can you send the information to [email protected]

Thanks!

回覆 #5 lamlauanita 的文章

Please check pm

mother-wendy

Can you e-mail the information to me at [email protected]?

Thanks!

原文章由 mother-wendy 於 08-7-16 10:33 發表
Please check pm

mother-wendy

可否emails資料比我
[email protected]
many thanks

原文章由 mother-wendy 於 08-7-16 09:31 發表
PCCW2319,

Totally agree.   除非你好有信心阿囝名囡係自行已經攪掂, 否則如參加大抽獎張祝珊一定要放第一位.  張祝珊 website 有公佈所收學生來自那所小學, 自行或抽獎的數目也有列明.  我就是在放榜前一天才知原 ...

Dear mother-wendy

Can you pm me the information, thanks!

Dear mother-wendy,

Please PM to me..

Thanks a lot.

原文章由 mother-wendy 於 08-7-16 09:31 發表
PCCW2319,

Totally agree.   除非你好有信心阿囝名囡係自行已經攪掂, 否則如參加大抽獎張祝珊一定要放第一位.  張祝珊 website 有公佈所收學生來自那所小學, 自行或抽獎的數目也有列明.  我就是在放榜前一天才知原 ...

Dear mother-wendy,

Would you email the above information to me.
My email is [email protected]

Thanks a lots.

回覆 #9 168148 的文章

Dear All,

For CCSC information, you may visit :

http://www.ccsc.edu.hk/doc/sspaps.pdf

這是上年的分配結果不是2008的. 從表上看甲部收生很少數,真是要靠乙部,即考試局的學生排名和隨機編號,對嗎?

Thanks.
kan

原文章由 kantsoi 於 08-7-16 21:02 發表
這是上年的分配結果不是2008的. 從表上看甲部收生很少數,真是要靠乙部,即考試局的學生排名和隨機編號,對嗎?

Thanks.
kan

雖然甲部位少D,只要夠膽搏,會係多一次機會。由甲部13個位中,12個區外1個區內便知道區內ge學生唔敢搏。其實只要知道自己係Band 1生,便唔使咁驚青,因為全港Band 1生派左先至到其他Band 2和Band 3生。

ccspy

多謝你的意見. 但如填甲部,要不要好top名次?小兒是BAND 1生,中上啦.可以搏嗎?  還想請教,乙部第二.三可以考慮那些學校?

其它家長,有沒有人試誇區到灣仔選校而成功,因灣仔多名校.

Thanks.
kan

原文章由 ccspy 於 08-7-16 23:08 發表

雖然甲部位少D,只要夠膽搏,會係多一次機會。由甲部13個位中,12個區外1個區內便知道區內ge學生唔敢搏。其實只要知道自己係Band 1生,便唔使咁驚青,因為全港Band 1生派左先至到其他Band 2和Band 3生。 ...

原文章由 kantsoi 於 08-7-17 12:44 發表
ccspy

多謝你的意見. 但如填甲部,要不要好top名次?小兒是BAND 1生,中上啦.可以搏嗎?  還想請教,乙部第二.三可以考慮那些學校?

其它家長,有沒有人試誇區到灣仔選校而成功,因灣仔多名校.

Thanks.
kan

...

以2009年入學計,因為中一人口急劇下跌,中學學位供過於求,如果係Band 1生,無論高中低都搏得過,皆因先派。甲部選校一定要鍾意個幾間,否則分分鐘誤中副車。至於乙部頭兩個志願可以勇D,第三個開始就要穩陣為上。

ccspy

Thanks.
Kan

Wanchai派位結果

Hi all,

Anyone would share!
‹ 上一主題|下一主題