用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀書究竟為父母還是仔女?
go

讀書究竟為父母還是仔女? [複製鏈接]

本人是0603全職媽媽,當小朋友出世嘅時候己經左想右想,究竟讀邊間N1好,邊間幼稚園好,邊間可以入到叻嘅小學而後上倒好嘅中學,係感想,係感想,究竟係我地D家長一定跟風氣要入名校,就算山長水遠都要小朋友走出九龍塘所為名校網讀書,其實有冇想過小朋友鍾唔鍾意,辛唔辛苦,還是真係一心一意想小朋友讀好D,將來創一番成就?換言之讀名校出身嘅小朋友,係唔係好過一個响屋邨長大嘅小朋友出身好?
   0    0    0    0

Yvonne919,

I think it's worth the effort to play for your child.  I always think that it is good for the child to study in famous school.  This is because they are famous with reasons: e.g. long history, good environment, good academic standard, etc.  Also if the children in the school are also hard-working, it will be better for the children because they can learn from each other.

Of course all children want to study in those schools which do not have heavy workload, but I can guarantee that when they become grown-ups they will blame you for not pushing them to study hard when they are young.

原文章由 Yvonne919 於 08-6-29 00:10 發表
本人是0603全職媽媽,當小朋友出世嘅時候己經左想右想,究竟讀邊間N1好,邊間幼稚園好,邊間可以入到叻嘅小學而後上倒好嘅中學,係感想,係感想,究竟係我地D家長一定跟風氣要入名校,就算山長水遠都要小朋友走出九龍塘所為名校網讀 ...

只要間學校的老師有愛心, 識得引導小朋友,
小朋友返學必然會開心(有得玩有得食, 好容易開心!) ,名幼稚園 & 冇名氣的幼稚園都會做到相同效果---> 小朋友返學開心.

既然係咁, 有好多家長就搵一d '功能性' 大d 的幼稚園, 期望令到仔女可以易d搵到好小學. 名氣大的幼稚園 (學費未必很貴!), 應該屬於這一類.

總的來說, 揀什麼幼稚園, 視乎自己想小朋友得到d咩.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-6-30 00:09 編輯 ]

我會幫女女揀名校讀, 但如果佢讀得唔開心, 我會同佢揀普通學校讀, 做父母想為子女行條好路, 但係如果佢地讀得唔開心, 結果一樣行唔到一條好路, 所以我會in既時候, 或者當佢讀書既時候留意下, 畢竟以後既路係佢自己一個人走!

原文章由 Yvonne919 於 08-6-29 00:10 發表
本人是0603全職媽媽,當小朋友出世嘅時候己經左想右想,究竟讀邊間N1好,邊間幼稚園好,邊間可以入到叻嘅小學而後上倒好嘅中學,係感想,係感想,究竟係我地D家長一定跟風氣要入名校,就算山長水遠都要小朋友走出九龍塘所為名校網讀 ...

路過搭訕. 我記得我高考時, 考中文口試, 題目是家庭教育比學校教育更重要. 正反兩面皆可, 視乎個人觀點與角度. 我出身名校, 但數到今天, 最有錢, 有地位的是有家底的一群! 我老公不是傳統名校, 是一般的好學校, 但殊途同歸, 我們是同學, 也是同事. 所以影響小朋友最重要的是你, 其實父母的大方向必定相同, 想小朋友學有所成, 將來貢獻社會. 而你今天想揀名校, 無非因為大部份人覺得它們有優點, 出來的學生有保証, 但其實保証是出於父母, 並非學校. 因為如你是進取型父母, 即使小朋友讀一般學校, 你也會出盡渾身解數, 令他考得好! 總括而言, 是父母想小朋友好, 才會這樣的頭痛!

I choose school would think about 學校的老師有愛心 (x 2), 小朋友返學必然會開心
(x 2) .

I knew my daughter don't like to study in traditional school.  
So I would not look for "Famous school".

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25
‹ 上一主題|下一主題