用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 一個超級討厭的家長
go

一個超級討厭的家長 [複製鏈接]

今日面試見到一個超級討人厭的家長,在老師帶我們參觀圖書館時,那個討厭的家長(女士)隨手拿起的書問(大約) “我個囝囝係讀國際班嘅,你哋呢D書佢自己識睇曬,,如果入左你哋間學校,係未可以保持到佢本身的英文水平?我見你哋嘅學校教育理念幾好,中史又幾好,所以諗住比佢入嚟讀,不過如果同班學生(指著其他家長)質素咁參次,咁就唔係幾好啦,你哋學校會點調節……………”,說話中多次強調她個仔係讀國際學校(但開始時話係國際班),英文好好等。

希望將來她冇機會污染你們的學校!
   0    0    0    0

原文章由 samelsaho 於 08-6-28 20:03 發表
今日面試見到一個超級討人厭的家長,在老師帶我們參觀圖書館時,那個討厭的家長(女士)隨手拿起的書問(大約) “我個囝囝係讀國際班嘅,你哋呢D書佢自己識睇曬,,如果入左你哋間學校,係未可以保持到佢本身的英文水平?我見 ...

呢個問題, 果位家長應該等收倒錄取通知後後才問喇.  到時如果佢有幾間抓手, 咪可以逐間問, 邊間答得好就讀邊間law.  無謂難為帶領佢參觀圖書館的老師/工作人員.  分分鐘落選的就係佢自己.

[ 本文章最後由 軍魁星 於 08-6-28 21:14 編輯 ]

佢有冇報錯學校呀, 優才講明係中文小學喎 !!!!

原文章由 samelsaho 於 08-6-28 20:03 發表
今日面試見到一個超級討人厭的家長,在老師帶我們參觀圖書館時,那個討厭的家長(女士)隨手拿起的書問(大約) “我個囝囝係讀國際班嘅,你哋呢D書佢自己識睇曬,,如果入左你哋間學校,係未可以保持到佢本身的英文水平?我見 ...

係呀, 我個陣都係度呀! 我個陣真係想答佢, 究竟佢係唔係覺得敎育係印刷敢, 個個都要一樣, 如果係敢就真係要林林優才真係未必適合佢.

我直覺覺得佢係唔多理個仔, 放個仔入去學校就唔理個啲人... 希望佢入唔倒啦...

btw, 我覺得個老師答得幾好...

原文章由 <i>ericyy</i> 於 08-6-29 09:05 發表
btw, 我覺得個老師答得幾好.
...

可否講下老師點答呢位咁「出位」既家長?

大家放心!好彩優才設有家長面試,我估呢位家長唔會合格囉!

王國長老

校歌有教: "謙信厚道"
謙虛都好重要!

正確.

未識唱都應該知la.
原文章由 edea 於 08-6-29 17:19 發表
校歌有教: "謙信厚道"
謙虛都好重要!

我覺得呢位家長應選擇去外國留學, 唔應該再浪費自己及他人時間, 錯晒!

原文章由 samelsaho 於 08-6-28 08:03 PM 發表

王國長老

可能每個家長眼中自己既孩子都係最好最獨一無二既, 但就切忌開口踩人地小朋友, 其實每個小朋友都有長處, 如果身為家長都未做到尊重其他人, 點期望佢地教子女要尊重其他同學仔.

如果我是老師我會答:地球唔適合您,您都係番火星吧

王國長老

原文章由 ngkf 於 08-6-30 23:13 發表
如果我是老師我會答:地球唔適合您,您都係番火星吧

你真係搞鬼, 平日個樣都幾cool, 但係搞笑實力不容忽視

我個女訓左啦, 期待已久評估後第一擊聽日終於實現...接住黎好似不停去玩, 大人細路齊齊玩.

阿女入左優才真係好, 連大人都開心齊齊玩

我想請問家長面試,是否須要用英文回答?
要父母一齊出席嗎?

王國長老

回覆 #1 teresa1111 的文章

只會用廣東話作答, 不一定要父母一起出席的。

有可能係我做分享個位家長...

佢話佢個仔而家讀國際班,英文好. 優才好似唔夠國際視野. 唔知國際小學好定優才個D本地學校好.

我同佢講,如果諗國際就唔好諗優才,優才係中文小學. 不過未來30年係中國既世界, 反而香港本地學校有優勢.我緊著話如果比小朋友入國際小學之後又讀番一般香港中學係不負責任的行為(當時我笑著同佢講). 請佢自己多了解先至決定.

我估個位家長無諗過我咁答佢. 緊著就走去聽校長講野.

講得岩 !!!

原文章由 ngkf 於 08-7-3 22:07 發表

佢話佢個仔而家讀國際班,英文好. 優才好似唔夠國際視野. 唔知國際小學好定優才個D本地學校好.

我同佢講,如果諗國際就唔好諗優才,優才係中文小學. 不過未來30年係中國既世界 ...

印象深刻啦.....一個無教養的媽咪!:;pppp:   話時話, 個老師真係好好EQ!

原文章由 ngkf 於 08-7-3 22:07 發表

我同佢講,如果諗國際就唔好諗優才,優才係中文小學. 不過未來30年係中國既世界 ...

你真係講得好正呀!聽到都由個心笑出黎。
‹ 上一主題|下一主題