用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Super 教育乜都 talk!!
樓主: +MaMiAKiRA+
go

Super 教育乜都 talk!! [複製鏈接]

Re: Super 教育乜都 talk!!

wwc,

有冇攪錯, 禁都得                 

冇計啦, '肉隨針板上'...最緊要快d好返...唔好激氣...     
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

All,

你地知唔知bin樹有得整'labels' for shirts + shoes...for d 細路番學時唔會同其他小朋友'lo'亂呀...

最好係個d可以iron個label落件shirt...就okay...      
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

Joshua媽,

I saw it here:

HERE

moondream3003,

I have the same experience yesterday. But my son only said "duck" but not yet"鴨", 我老公听到果阵仲晤明佢說乜。我觉得好开心,好似佢终于肯开始讲野,仲有2个月就两岁,宜家才懂10个字左右,希望佢快点pickup啦!

carlychung,

最近數天又有新作, Samuel會指
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream,

见到佢地学讲野,觉得好开心呀。我个仔Jun昨晚看书一未叫“mum mum" , 我老公以为佢肚饿 原来佢见到个鼓,发晤到drum个音
前一排上playgroup学过首“太阳伯伯”的歌,佢宜家一见太阳,就会叫“伯伯”,教极佢话呢个是sun,不是“伯伯”,都改不到,冇佢办法

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

carlychung,

好好笑呀! 點解0吾叫"太

moondream,
我諗是因为容易发音,希望他迟d能改!

今天Samuel 看Phonics Kids book 1 "F" 時會說"fish"       

Joshua媽,moondream3003 and jacky:
講個好消息比你地聽,我個驗血報告出了,我的血色素回報正常了.真是好神奇,我覺得都是神蹟來,因為自三月check到d血色素得8(正常最底是11),醫生比了鐵丸我食,我問佢要食幾耐先好番,佢話要食兩個月先會升一度,但我斷斷續續只食了一個月,又食了一個月中藥,又斷斷續續食一些保健營養食品....
嘩!我的血色素升到13...真是講都唔信,仲有本來在子宮發現的息肉,醫生本來話要做個小手術,但今次覆疹唔見了d息肉,真感恩...
但我d淋巴球都是高出指標,都是未完全正常,但以經好好了,真多謝大家的關心同祈禱,我7月仲要去QE再check個甲狀腺.....到時希望都有神蹟出現....

moondream3003, jackie_lau2000,各位有經驗的媽媽,

你地好。我最近睇左套蒙特梳利的教具,我想問下你地有無聽過或者用緊,我覺得好靚都好想買,但唔知係咪值得,因為都成萬銀,我係打公仔,真係覺得好貴,但我又想個細仔發展好的,我覺得你地講野好中懇,所以都好想聽下你地個意見。唔該!

cyanmama :
套"蒙特梳利"我都睇過,我個人覺得唔值..如要買一套教材咁ET過佢..

可以買呢套:HK$2500

[img]http://www.xjl-toys.com/NEWMTSL/07.htm

我買了一套,用上好幾年,查詢:23235151
nothing has comes from nothing

LOOK LOOK--->
nothing has comes from nothing

wwc,
好野      感謝主       

你要繼續保重身體呀     

cyanmama,
Sorry呀! 我無看過蒙特梳利, 所以比0吾倒意見你呀. :wink:

wwc,

非常多謝你的意見,但是ET好像是DVD同CD-rom之類的產品,對於我個仔會否不太適合,因我想買套手眼協調的教材呀!

candyamom,

謝謝你的圖片,我深圳見過這套,我上次和bk一班媽媽到大陸買書時,有人向我地兜售過,不過佢賣1,580好平呀!仲可以幫我地送到香港,我原本都想買,但係因為內容都係大個些較適合,而且質量也較粗糙和簡體,我個仔只有幾個月,所以不太適合。蒙特梳利那套真的質量很好,只是價錢實在太貴,亦是我再三考慮原故。

moondream3003,

真可惜啊!

我想請教你用甚麼來教Samuel手眼協調呀?因為我個大女有輕微的讀寫障礙,我不想細仔都會係咁。所以我好想從小幫個仔做多些準備。
‹ 上一主題|下一主題