用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pui Ching 2004 - K1 Chat Room
樓主: JaferMaMa
go

Pui Ching 2004 - K1 Chat Room [複製鏈接]

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

小蕎媽媽 寫道:
Candice 1128

你返黎未呀?有冇遇到海嘯?見到電視到幾擔心。   

各位媽咪:

我和家人今晚已安全返港,發生事那天,我們正在鳥蛋島,你們可想像我們多危險!那天災實在太突然,在有海嘯到來前,我們還在海中喂魚仔。原來一刻中可以改變一切。

好彩我們跟團,康泰這導遊非常專業。一直冷靜帶領團友脫險,亦被公司選出為TVB作專訪!他看到水面情況有異,已叫團友上岸,我個仔是最年幼的團友,他先幫我抱起他,請大家有秩序走上山。但阿仔還是要爹地抱。

我們竟然在危急關頭只穿拖鞋,都可以抓上山頂! 還有,我仲記得在山上同阿仔重遇時,同他笑和say hi。果然阿仔好快唔驚。

其實,當時情況是有生命危險的,有一外籍女人帶著兩小女兒對我們哭訴:My Husband is missing! 真可憐!

我們還要在有海嘯隨時再臨的海面上坐快艇。不過,我們只能樂觀的面對,因為小朋友都是看大人的反應的。我亦冷靜地面對!

隨後兩日我們都開心地完成旅程,旼希亦十分開心!但我們大人就心知大步檻過了!原來為了不要駭怕孩子,我們都有無比的勇氣,又令我們更親蜜、更珍惜今次的幸運。

多謝大家的關心和問候! 旼希依然笑口常開!!   

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

好多謝大家的關心,回港才有機會看多些新聞,真是很恐怖! :cry: 回想起都幾驚,不過正面的看,我們真是幸運兒!我們是最後一班在鳥蛋島的遊客,此情此境已難復見!

請盡力捐助這班受海嘯和地震影響的人民,他們極需我們的援手!

Wah'sMother,

嘩, 你好犀利呀! 文中所指的小孩正是旼希呀. 領隊何冠文真係好機警! 他第一時間就幫我抱起旼希, 叫我快些向山走, BB放心交給他便可以了. 我一點也不擔心他的能力, 因為一定比我抱住好啦!

不過旼希好彩沒有被嚇親, 一路上山都由爹地抱, 及有些泰仔幫手把他接力抱上/下山. 但我們都一路預告他. 旼希上到山頂, 重會笑著影相!  

請問節錄自那份報紙呀?

qk,

我應可在公司取到,但都麻煩你留一留啦!個機警領隊比旼希好深刻印象,佢知道有報導話領隊叔叔抱著他,仲好想睇下先!

qk,

I have the copy of the news report, thanks a lot!

有一培小四年級女孩及家人在布吉失蹤了!希望她如我一家幸運歸來!

Alexismama,

對呀!是阿man在海嘯來臨之際幫我抱起旼希的,他叫我將旼希放心交給他,他會照顧他的。叫我快些走上山!我個心都算鎮定,阿man是做健身的style的,我見那山路好難行,旼希不是好重的,阿man一隻手便可抱起他了!而我著對拖鞋,平日都無做運動,又要背行李,好彩阿man臨危不亂,我先無咁驚!後來我先生取回所有行裝後,我們向山走。海水已凶湧而至,旼希見到我們便哭了,由爹地繼續抱上山!

我今早致電梁老師,那接電話的書記都替我們一家感恩!
她也原來去了曼谷呢!她和梁老師知道被領隊抱著的小孩是旼希時,都驚嘆不已!並謂培正門外有許多記者,因培小有學生在布吉失蹤了!

對呀!我們一家也會更珍惜對方。好像還失蹤的中大教授個仔都是培小學生,仍下落不明!

Lulu0820,

我個仔話看完圖書後,可以畫圖畫落去,但我覺得這是其中一個建議。你們意下如何?

小蕎媽媽,lulu0820,

原來咁細個可以學溜冰, 不如同埋旼希一齊學啦, 佢好鐘意睇溜冰. 學幾耐架?

Lulu0820,小蕎媽媽:

可否安排他們3個同學仔一齊學呀, 老師照顧到嗎? 時間如何?等我問下佢學唔學先. 佢好鐘意同卓妍和凱喬玩,有熟人佢會大膽D架! :

小蕎媽媽,

請問星期日的時間如何? 價錢如何? (I mean group for 2)

Thanks!

我會星期六下午方便d, 會否考慮在又一城呢? (大約下午2:30)

剛問又一城, Sat--- no class. Sun --- Let me "think think sin!"

小蕎媽媽 , Lulu0820:

我問過阿仔,佢話只鍾意睇溜冰,唔係學,吹脹!或者有機會比佢睇下卓妍點溜冰,佢會鍾意一齊玩都未定。

其實比D非學術性、唔洗坐定定的玩意小朋友玩都幾好,仲有冇好介紹?

小蕎媽媽 :

其實如果大家時間、地點適合,比旼希試下都無妨。但我住沙田,到海濱學半個鐘就遠一D。

我都想暑假比佢學游水,到時大家再交換資料吧!我都想若有機會,我們可以自組些活動給孩子參加,我們又可定期交流一下。     

qk,

卓妍是在荃灣海濱學,對嗎?如果大家可以近少少就好了。有活動實預埋你啦!

唔知29/1家長日有否機會見到各家長?我見2:00-2:30pm,你們呢?

Lulu0820,

qk好像見3:00-3:30pm,我見完可以等埋你們呀!

Alexismama,

開個新TOPIC---good idea!
‹ 上一主題|下一主題