用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pui Ching 2004 - K1 Chat Room
樓主: JaferMaMa
go

Pui Ching 2004 - K1 Chat Room [複製鏈接]

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

Brian ma:
   平時婆婆煲我負責飲, 等我問

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

彥媽,

咁可能其他家長唔得閑咪少上嚟囉, 唔係個個咁多口水架嘛   

你係咪對號入坐, heilai有個囝囝讀緊小學喎        heilai你做咩成日唔出聲, 你答彥媽啦        講笑咋, 唔好     

老實講, 我地都係閑話家常, 都無話討論學校乜野, 選擇學校我就覺得好個人, 每個家長要求唔同, 點解要對不同學校做出比較呢, 好學校又豈止一, 兩間, 唔明點解培正做左熱點, 是但啦, 人地喜歡討論咪比佢地討論囉, 香港有言論自由架嘛。但奇怪在有d人又無比仔女報培正(有無仔女都唔知), 但又對培正好有興趣喎, 奇怪       

Heilai
仲唔回應   

Alexis, Brian & 彥彥 ma:
    Yes!我同daddy 都好喜歡培正,唔係都唔比呀妹讀,有 friend 話我蠢自己校網是 41 都唔抽要比錢讀書。因我知哥哥性格就算比我抽到拔x,喇x 又點 (雖然我都想 ,性格使然 ) 不能太壓迫自己和孩子。
      :wink:

Everybody:
   我就去加班啦,明早再 chat chat!(哥哥考試這幾天放下午。 )

heilai      

To all
真係好鬼同意Heilai ge 意見, 找學校一定要配合小朋友ge特質,性格,就算名校又點喎,最緊要適合小朋友

Alexismama:

hee...我唔係對號入坐喎...我都唔知 heilai 有個小朋友響小學添~~我係同另一d媽咪傾咋...

To : all

有時我真係好想響出面講入唔到培正都唔係乜嘢大不了o者, 因為一來佢有時都會收插班生, 二來出面都真係有唔少幼稚園係唔差嘛...三來, 第時又可以再考小一, 實在仲有機會丫...

不過我怕俾人話"你自己個仔入得到就梗係咁講喇, 風涼話"...所以唔敢咁講~~     

話時話...先個星期五, 我有個 friend 帶佢個仔去考插班 K1, 呢件事(收插班生) Pui Ching already put it in a very low profile ga la....and not many seats for 插班 in fact, 但我 friend 話都有成 4x 人去考呀~~   

不過去考插 K3 嘅小朋友就明顯少過插 K1 嘅好多...可能d家長見因為都就考小學咯..得一個學期就無謂再轉喇....咁諗落...若有心要升培小, 第日插 K3 都真係有 jetso bor~~~     

Alexismama,

Alexis如果係病完最尾d咳唔清,你可以試吓川貝枇杷膏,卓妍上次d咳唔清就係早晚一spoon,一個禮拜就ok,但一定要係食完西藥到尾清唔晒d咳先有用,卓妍因為過三歲就用d個方法,佢個妹就用候棗末,你可以試吓.

不過近排d天氣好難攪,我屋企一大(老公)兩小全部病晒,真係好煩.

Lulu0820

Lulu0820,

係............川貝批杷膏, 等我試下先, 但有人又話佢野啖喎, 所以我都無比alexis試過。唔該晒     

Alexismama,

我就覺得幾好,試吓亦無防,因為最少唔會有害,川貝批杷膏都幾潤喉,不過有d小朋友可能唔鐘意入口有d"拿"既感覺,所以你可以比小小佢試先,卓妍第一次食都麻麻地,之後就好鐘意,有時臨訓仲扮咳叫我比佢食tim!

Lulu0820

lulu0820

不如星期日一齊去圖書館,我地上星期日借左本小紅帽,卓妍是否好鐘意睇?如果是,我地還左本書,你可以即刻借返。

你同卓妍學完溜冰未?星期日我地入左海濱報名,但要幾個小朋友confirm 先可以開班,我地打算等3個小朋友齊人先上堂。如果凱喬學完,可以約埋一齊玩。
小蕎媽媽

Lulu0820,

好呀, 等我同alexis試下先   

eeee, 卓妍都有學溜冰架, 佢咩時間學架, 我唔知有無見過佢呢,我都有同alexis去玩架, 不過遲d婆婆搬屋, 就唔會去海濱去得咁密, 我估如果唔係去溜冰, 都未必會去啦, 但都好近屋企   

小蕎媽媽,lulu0820,

原來咁細個可以學溜冰, 不如同埋旼希一齊學啦, 佢好鐘意睇溜冰. 學幾耐架?

小蕎媽媽 & Alexismama,

d個星期卓妍都借左小紅帽,佢本來好鐘意d個故事,因為佢好鐘意睇既Banny其中有一集講d個故仔,但Bannyo個個隻狼無食到婆婆同小紅帽,但書o個個係食左佢地之後再剪開隻狼個肚求番佢地,錦卓妍就唔鐘意睇本書 ,可能佢覺得食左佢地好殘忍,你知我個女幾細膽!

卓妍而家學星期一朝早9:30,因為佢日頭生猛d,學得好d,加上officially溜冰場開 10:00,個段時間基本上係包場,佢會玩得開心d,上完堂我都會伴佢玩一陣,因為無人伴佢就好快叫走,星期四放左學會再約佢校車d朋友一齊玩多日,但有時佢累就唔去.

小蕎學點解唔選單對單(一個教練教佢一個)?我覺得佢地細,好似咁樣安全d,因為初學真係跌得幾勁!

Alexis呢?佢學邊個時間?跟邊個教練?

Lulu0820

lulu0820

單對單好似好貴,所以比佢學小組,你唔係同佢一齊學的嗎?喬喬又唔係好怕跌,而我到時一定會入場睇住佢,我有叫我老公同佢一齊學,佢話見到工聯會有親子班,不過我地都填左海濱,睇下佢開唔開到班先,如果唔得就報工聯會。

Candice1128

如果旼希一齊學 ,凱喬一定會好開心的。我想比佢返星期日,唔知你的時間如何?
小蕎媽媽

Lulu0820,

係喎, 你係全職媽咪, d時間自由好多, 我間中都星期四夜晚同alexis去玩, 但呢排少左, 因daddy話溜冰好多restriction, 所以買左一套roller blade比alexis, 佢成日同alexis係平台玩, 少左去溜冰, alexis係跟daddy & mami教練, 佢有日失驚無神唔跟daddy, 要我同佢落場, 我成十幾廿年無溜過冰, 自己都要warm up一排先行得旭呀, 無跌到好甘己經好彩啦       

好似有個叫benny ge教練幾好喎, 我見佢d學生大部份溜得都幾好架, 有個妹妹6-7歲左右, 都好pro啦   

小蕎媽媽,

你真好記性, 係呀,最初我同佢一齊學,見佢而家自己學都可以咪比佢自己學,你知啦,我學識向前溜已經好足夠,其他留番呀女學,再講自己一把年紀,危險嘢都係可免則免!

單對單係$625/5堂,我覺得都ok,教練係Konny,以前教幼稚園既,所以呀女好鐘意佢!

Alexismama,

Benny係幾好架,聽呀女個教練講佢好多學生,多到星期日八點幾就開工 ,不過其實我幾鐘意海濱個溜冰場,雖然細d,勝在無物外人,多數玩得既都係溜冰學生,大家識互相遷就!

roller blade都好玩呀!我都係因為個溜冰場係樓吓我先比佢學,因為真係幾煩,每次幫佢著護膝,手套,溜冰鞋都要成10分鐘!加上有時自己唔小心跌親,仲煩!

Candice1128,
如果旼希都學,卓妍聽到一定好開心!

Lulu0820

Lulu0820,小蕎媽媽:

可否安排他們3個同學仔一齊學呀, 老師照顧到嗎? 時間如何?等我問下佢學唔學先. 佢好鐘意同卓妍和凱喬玩,有熟人佢會大膽D架! :

Lulu0820,

我就諗住alexis玩roller blade玩熟左之後, 應該可以handle到溜冰基本功, 就比佢跟benny學d有難度ge, 我對benny印象都幾好, 佢有次係溜冰場見我同alexis溜緊冰, 佢問我alexis有無5歲, 我話3歲半咋, 佢話幾叻喎, 又生得咁高。      因為alexis自己用個學行架係咁推, 都唔驚ge, 追到我索哂氣呀   
‹ 上一主題|下一主題