用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁/培正你選邊間?
樓主: avislai
go

陳守仁/培正你選邊間? [複製鏈接]

你好,其實我都知同明白。本身亦絕對是地區學校及"有心"學校的追隨者。所以當年我揀直資而放棄有中學的傳統名女校。就是想'博一博 ",而當時甚至有一位年屆七十畢業於港華的長輩,狠狠的教侮我認為那是我決定最錯的一件事。(我當時决定了才讓他知就是知道佢一定buy傳統名校。)
所以只随意用大家都認識的學校去談一談,更不是否定培正及地區學校的超卓表現。

原文章由 Venuscheng 於 08-6-24 15:24 發表

其實近年多了地區名校成為全港名校. 如長沙灣官立中學, 以往只是在長沙灣區係名校, 但近年在全港排名也很前. 相反, 以往的男拔, 華仁, 英皇等校就比以前遜色了 ...

[ 本文章最後由 mamimummy 於 08-6-24 20:19 編輯 ]

選培正!

培正校風很好, 在培正出來的小朋友, 就算成績不好, 都不會拽得去邊, 而且是直升中學.
培正需然是中中, 但其英文程度也不差, 每年考入中大的學生也不少.可以說是中英并重的學校.

陳守仁是2000 才建的新校,

寧可名校中中, 不要普通英中.

原文章由 avislai 於 08-6-24 09:41 發表
陳守仁/培正你選邊間?

原文章由 avislai 於 08-6-24 09:41 發表
陳守仁/培正你選邊間?

Sure Pui Ching , Pui ching has secondary school , you don't need to choice again 6 yeears later

陳守仁/培正是否活動教學?

you have to pay 12 years

我又吾覺培正出黎d人一定好喎.. 間間學校都有壞份子, 睇父母點教啫

如果我選, 我先會睇子女本身是否自覺, 自己教佢既時間多吾多, 如果兩樣皆否, 我唸陳守仁會適合d.

陳守仁年年都有學生考入名中學, 如女拔, st paul co-ed, 男拔, 喇沙, 成績好好架.

有朋友兒子讀培小,但上唔番培中喎, 我估可能只收2/3左右, 唔係全收or收剩幾個咁少

原文章由 leunglokyiu 於 08-6-25 15:47 發表
我又吾覺培正出黎d人一定好喎.. 間間學校都有壞份子, 睇父母點教啫

如果我選, 我先會睇子女本身是否自覺, 自己教佢既時間多吾多, 如果兩樣皆否, 我唸陳守仁會適合d. ...

原文章由 鳳梨 於 08-6-25 15:54 發表
陳守仁年年都有學生考入名中學, 如女拔, st paul co-ed, 男拔, 喇沙, 成績好好架.

有朋友兒子讀培小,但上唔番培中喎, 我估可能只收2/3左右, 唔係全收or收剩幾個咁少

...

無錯陳守仁年年都有學生考入名中學, 如女拔, st paul co-ed, 男拔, 喇沙,但%多少?

培正收2/3已經很多了
妳朋友兒子上不回培中 又怎能讀其他名校呢

對於學校排名,不要太著緊,最緊要因材施教。

每一間學校都有 top 嘅學生。

我講緊係兩樣嘢:
1)培小唔係全收培中
2)讀陳守仁成績top既一樣有名校垂青
我無話朋友既仔要考名校,只不過當初揀校個個以為直上中學,
所以揀學校呢一點未必考慮主因, 最緊要邊種教學方式適合小朋友,真係對小朋友成績有信心都唔洗揀培中, 大把英中爭住收啦

原文章由 CWLC 於 08-6-25 16:15 發表

無錯陳守仁年年都有學生考入名中學, 如女拔, st paul co-ed, 男拔, 喇沙,但%多少?

培正收2/3已經很多了
妳朋友兒子上不回培中 又怎能讀其他名校呢

agree, 學校排名高,但自己小朋友成績低, 有何用呢?

原文章由 YCDad 於 08-6-25 16:32 發表
對於學校排名,不要太著緊,最緊要因材施教。

每一間學校都有 top 嘅學生。

陳守仁/培正你選邊間?

I will pick TSL.

我之前也聽過如果在培小成績好的. 英中會爭著收. 這麼說他們也會出外考, 未必一定想留在培中. 留在培中又不一定差. 但可能考慮將來升讀大學或出國. 可能也想返回英中也不定. 而且亦有可能是有感情, 大部份由幼稚園直上, 也想繼續留在培中.

陳守仁雖然歷史遠遠不及培正. 派位可能也一般, 但學生能在校園接觸不同文化及語言. 而且小一至三是活動教學. 小四開始變回傳統. 也會適合不同小朋友.

原文章由 ysnmama 於 08-6-25 18:20 發表
我之前也聽過如果在培小成績好的. 英中會爭著收. 這麼說他們也會出外考, 未必一定想留在培中. 留在培中又不一定差. 但可能考慮將來升讀大學或出國. 可能也想返回英中也不定. 而且亦有可能是有感情, 大部份由幼稚園直 ...

培正學校教的小朋友數學好勁. 何守仁學校教的小朋友英文好勁.

原文章由 Venuscheng 於 08-6-24 14:54 發表

但在2008全港中學排名中, 培正在自己地區都無前十位??????\
http://www.pupil.com.hk/pls/school_display?p_type=3

HI

but you go to their website and look at their form 5 result.  you will be impressed .   Pui Ching is a famous school. Students has standard.
Ewong
‹ 上一主題|下一主題