用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有經驗小一家長, 6月5日派位放榜, if 派得唔好, 要 ...
go

請問有經驗小一家長, 6月5日派位放榜, if 派得唔好, 要找學校(津貼/官校), 試過有 [複製鏈接]

請問有經驗小一家長, 6月5日派位放榜, if 派得唔好, 要找學校(津貼/官校), 試過有學校會即日/時見小朋友嗎??

如題

thank you very much!!

katiema

Re: 請問有經驗小一家長, 6月5日派位放榜, if 派得唔好, 要找學校(津貼/官校), 試過有學校? />

那天是不會的。等埋新生註冊日後,再等消息通知。

醒目開學勳章

Re: 請問有經驗小一家長, 6月5日派位放榜, if 派得唔好, 要找學校(津貼/官校), 試過有學校? />

通常都係註冊日之後先見架,學校要睇下有幾多位剩,可以見幾多人,我諗唔係所有申請人有得面試,我都擔心緊.今日己經20號喇.仲未plan定5號既行程,又唔知邊間學校有得叩門,去到話冇就o徒晒時間,又冇經驗.叩幾多間先好又唔知.好擔心啊~~~
Carol's Blog

返回頂部

katiema

會唔會我就唔清楚, 間間唔同架ma. 不過你就最好預左時間先.  我提議你咩都係第一時間, 早d去羅result.  大吉利是....早d比profile d 學校.  你做好d profile未呀?  

anyway, good luck.  我支持你!!!!  katie 實得架, 唔洗擔心.

返回頂部

我會於一星期前打電話問心儀學校(s)有無form

返回頂部

我記得有D學既日派表,派完算數,有D會有個報名日,間間唔同,你最好打電話去問,最好去返屋企附近D學校。

返回頂部

Dear All,

我想問下你地有無profile的sample,可否PM給我,日字越來越接近,心情緊張,好擔心派得唔好,唔知點算呀?

返回頂部

如果有,我都想要PROFILE O既SAMPLE,可以SEND埋比我嗎?謝謝!

返回頂部

katiema

以我自己個人叩門經驗:
我一早會做好一份profile,內裡包含有,
1)自行分配副本,~最好從一而忠先好放進呀~
2)統一派位副本,
3)幼稚園校長信副本,
4)家長給小學校長的信,~最好由自己編寫,因為大家都有着一飾一樣的信,如果你係校長你會點呢?字可以係打印~
5)小朋友成績表,
6)各類證書,
7)小朋友個人資料包括證件相一張~最好由小朋友自己填寫~,
8)小朋友一些畫作,~係送比個校長的~,
9)幼稚園生活照
10)回郵信封連郵票~方便如有後補表格可以即時寄上~
11)家長資料和身份証明,出生紙副本,

最好做定三份,
第一份在放榜前一星期遞交,
第二份在放榜當日遞交,還可以詢問幾時有後補表格派發,因為放榜當日好多時學校的電話係打唔通的,
第三份在放榜後填寫後補表格時遞交,

通常如果學校係有後補位的話,都會在7月頭得到通知,但我果次係8月16日先收到通知,叫我去見校長,有時通常臨到開學都會有人可以執到死雞架,

返回頂部

wwyee,
請問幼稚園校長個封推薦信幾時去取架,我知有d幼稚園唔會咁快比架喎!應該幾時問呢?唔該!

返回頂部

sisima
係呀!唯有睇下你同個校長嘅交情,有d熟d知道你準備好晒叩門的文件,唯獨欠幼稚園校長推薦信,個校長可以即日比到你,我就係用呢招喇!
所以你好似我咁同個校長講,準備好晒叩門的文件,唯獨欠幼稚園校長推薦信,佢都會快d呀!
校長都會怕自己比遲左封信你,叩唔到門,返黎怪佢架嗎!

返回頂部

唔記得問下大家,如果小一放榜後,先至找私校,有無機會呢?有無家長試過呀!

返回頂部

wwyee 寫道:
sisima
係呀!唯有睇下你同個校長嘅交情,有d熟d知道你準備好晒叩門的文件,唯獨欠幼稚園校長推薦信,個校長可以即日比到你,我就係用呢招喇!
所以你好似我咁同個校長講,準備好晒叩門的文件,唯獨欠幼稚園校長推薦信,佢都會快d呀!
校長都會怕自己比遲左封信你,叩唔到門,返黎怪佢架嗎!

thank you!

返回頂部

sisima 寫道:
wwyee,
請問幼稚園校長個封推薦信幾時去取架,我知有d幼稚園唔會咁快比架喎!應該幾時問呢?唔該!

仔仔幼稚園校長講過,她要睇過派位若真不理想才寫推薦信,所以以仔仔學校計,呢封信最早 6月7日才到手。

真是間間政策不同。

返回頂部

sisima 寫道:
唔記得問下大家,如果小一放榜後,先至找私校,有無機會呢?有無家長試過呀!

Kowloon Tong School website 話明小一放榜後有 2rd round application. True Light Imply 過.  又有 d 已在第一輪 give up 左, 有定有位. 有 d 一向收不足. 又 KG 話有 d 小朋友在小一放榜後先搵私校收.  可能仲易過叩講津校門.

返回頂部

Information I obtained from some parents that the following schools will accept application after central allocation on 5th June:

St. Margaret Co-edu
Good Hope Girls School
Kowloon Tong School (Primary)
True Light
TSL (Chan Sau Yan).....etc.

The above was just from hearsay and I believe most of the DSS and private school will have 2nd round application but only some of them will announce in public and some of them you need to write them application letter directly or check on phone.

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

返回頂部

hi wwyee,

你好,我也有問題你 。因校長信通常只寫一封比一間學校,是否只可以去一間學校叩門?

返回頂部

Re: 請問有經驗小一家長,

HONMA
我可能無諗過其他學校啦!
最緊要你係從一而忠,
那你的機會都會其他人高,
要是你想叩多間,那你就請幼稚園校長,台頭衹寫上致校長,而唔好寫上XXX小學校長喇!
但如果你是校長,你會喜歡,人們稱呼你做XXX小學XXX校長,定抑或係校長呢?
那你自己衡量一下,叩那麼多間小學,小朋友和你都同樣辛苦,那是否必要的呢?
做這份資料,重點係(整體一致,有條理,和讓小朋友知道這件事都需要他同樣一同參與)

一份profile,內裡次序包含有,(這個是我自己交比校長的排序,衹供參考)
1)家長給小學校長的信,~最好由自己編寫,因為大家都有着一飾一樣的信,如果你係校長你會點呢?字可以係打印~
2)幼稚園校長信副本,
3)自行分配副本,~最好從一而忠先好放進呀~
4)統一派位副本,
5)小朋友個人資料包括證件相一張~最好由小朋友自己填寫
6)小朋友成績表,
7)小朋友一些畫作,~係送比個校長的~,
8)各類證書,
9)幼稚園生活照
10)家長資料和身份証明,出生紙副本,
11)回郵信封連郵票~方便如有後補表格可以即時寄上~

Re: 請問有經驗小一家長,

多謝各位家長的意見, 因太忙冇上黎幾日, 有咁多回應好開心, 但又好緊張~ >.<

我女學校已經在第一輪前比了推薦信, 唔會再寫啦

d 文件就差不多攪好, 多得多位朋友幫忙, 真是萬分感激    . 自覺幸運有一個bk的地方 & 各方好友, 唔係真...唔識做. 未必做得成事tim.

在此希望各位小朋友能從(家長)心所願, 入到心儀小學.
祝順利成功       

katiema

wwyee,

Should we send letter and profile by mail or by hand personally??  
Thanks.

返回頂部

‹ 上一主題|下一主題
12下一頁

熱門主題