用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08年9月準小一
樓主: 心心
go

08年9月準小一 [複製鏈接]

開始熱鬧啦
大家多d黎傾計

bbdou
你的提議好令人期待)))

freddielau & Dennisk
多謝你地準小二的意見
請問你地用咩書包?
你話小一班房係要行樓梯,
係第幾層呀?

[ 本文章最後由 bignose 於 08-6-19 11:32 編輯 ]

hi 各位,
我囡囡都是今年小一生, 希望大家可多d交流下

心心,
我都是住富康.  我們一家都是在道真堂返教會, 我女女叫嘉嘉, 可能我地有見過面

原文章由 bignose 於 08-6-19 11:25 AM 發表
開始熱鬧啦
大家多d黎傾計

bbdou

多謝你地準小二的意見
請問你地用咩書包?
係第幾層呀? ...

我仔仔用SPI 細碼, 去年買好似二百幾
Current year, 小一在2/F
                    小二在1/F
normally, coming P1 should be 3/F...but I think there may have new arrangement

原文章由 bignose 於 08-6-19 11:25 發表
開始熱鬧啦
大家多d黎傾計

bbdou

多謝你地準小二的意見
請問你地用咩書包?
係第幾層呀? ...

囝囝用緊的書包,好似係一隻C字頭澳洲牌子的護脊書包。不過買書包最緊要還是配合小朋友的身型,要小朋友背上身,之後再內放一定重量的東西讓他試清楚才購買。家長如果身材跟子女差不多,也可以自己也試試背上後的感覺。最後再檢查書包上的車工,及問問有沒有保養等等。如果以上統統都符合要求,那什麼牌子的書包也沒關係。

無錯,他們的班房不是在地下,故此要行樓梯。現在小一跟小二的班房好像是在二樓(我沒記錯的話),因此來年的小一可能要再上多一層即三樓了。原因是他們的班房好像是跟足他們有多年的時間,校長話這樣好叫他們好好愛惜自己的課室。如果攪到鬼五馬六,後果自負。

再答番leetong個問題:一班最多不會超過35人,現平均一班32~33人。如果有學生離校,可能有D班只有30人。
不過這個問題,不是在申請入學前就應該先了解清楚不是?

Hello各位準EC家長:

我囡囡晴晴黎緊又係係EC讀小一, 請多多指教!! 我都好期待27/6家長會, 到時見!!

我已經買左Lego書包比囡囡喇, 拎上手都幾輕.

[ 本文章最後由 katyma 於 08-6-19 15:08 編輯 ]

我地舊年12月去日本旅行時,老公因為計錯數而買左個日本小學生書俾阿仔,希望佢好好愛惜,唔好咁快爛,唔係就赤死我啦!

另外我想問下EC課外活動有冇中國武術?有的話係搵咩人教?麻煩知道的家長講來聽下,因為阿仔想學中國功夫,如果學校有就唔駛去出面搵。謝謝!

原文章由 Dennisk 於 08-6-19 14:35 發表

囝囝用緊的書包,好似係一隻C字頭澳洲牌子的護脊書包。不過買書包最緊要還是配合小朋友的身型,要小朋友背上身,之後再內放一定重量的東西讓他試清楚才購買。家長如果身材跟子女差不多,也可以自己也試試背上後的感覺。最 ...

原文章由 bbdou 於 08-6-20 13:26 發表
我地舊年12月去日本旅行時,老公因為計錯數而買左個日本小學生書俾阿仔,希望佢好好愛惜,唔好咁快爛,唔係就赤死我啦!

另外我想問下EC課外活動有冇中國武術?有的話係搵咩人教?麻煩知道的家長講來聽下,因為阿仔想學中國功夫,如果 ...

中國功夫—今年就無le樣野學 ,不過妳都可以畀個見意學校諗諗。

katyma
lego書包邊樹有售? tko有冇?

freddielau
嘩, 囝囝很青靚白淨, 你地幾時放暑假呀?

kakamum
看幾時我地有機會相認下

[ 本文章最後由 心心 於 08-6-20 16:09 編輯 ]

等我總結一下我地有幾多個家長先

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔

萬樂珠-女
katyma-?
koho-女
perrynmom-?

話咁快就有7個

Hi everybody,

My son is Sean.  See you all next Friday (but I haven't sent the deposit.  I wonder if I can pay next Friday.)

原文章由 心心 於 08-6-20 16:07 發表

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔

萬樂珠-女
katyma-?
koho-女
perrynmom-?

話咁快就有7個

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔
Weng - 仔

萬樂珠-女
katyma-?
koho-女
perrynmom-?
kakamum - 女

關於書包, 我有諗過買dr.kong, 請問有冇意見. thanks

To: 心心:
請問道真堂的周日崇拜形式是怎樣的?

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔

萬樂珠-女
katyma-?
koho-女
perrynmom-?

話咁快就有7個

原來都有D係住富康,我都住富康架.

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔

萬樂珠-女
katyma-?
koho-女
perrynmom-女

話咁快就有7個
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

心心: Lego書包係早前西田減價時買, 有公仔粉紅色款, 以我所知, TKO要等暑假玩具反嘔城先至有售.

原文章由 心心 於 08-6-20 16:03 發表
katyma
lego書包邊樹有售? tko有冇?

freddielau
嘩, 囝囝很青靚白淨, 你地幾時放暑假呀?

kakamum
看幾時我地有機會相認下

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔

萬樂珠-女
Katy-女
koho-女
perrynmom-女

話咁快就有7個

第時可以約一起行返學

原文章由 PERRYNMOM 於 08-6-23 14:42 發表
原來都有D係住富康,我都住富康架.

08/09小一學生可以有甚麼課外活動?

原文章由 PaPa 於 08-6-24 05:56 PM 發表
08/09小一學生可以有甚麼課外活動?

musical : violin, cello,harmonica, percussion, African drum
sport : tennis, football, badminton,table tennis, gymnastics, althetic , roller skate
others : Arts , kid-science, drama , latin dance , chinese dance, chess.....too many

hello! 大家好, 我囝囝都係08/P1
不過我唔係住TKO, 遲d揾到樓就搬入黎住架啦!
(但係而家仲好貴, out of budget )

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔
yinbb - 仔

萬樂珠-女
Katy-女
koho-女
perrynmom-女

話咁快 ... [/quote]

心心-仔
bbdou-仔
bignose-仔
Weng - 仔
yinbb - 仔

萬樂珠-女
katyma-女
koho-女
perrynmom-女
kakamum - 女

5男5女唔洗打交

perrynmom, kakamum :
hihi, 我地第時一齊行返學, 幾點出門口?

peterpanmama,
我查實不太清楚兒童祟拜既內容, 只係亞仔話好開心, 佢話有唱歌, 故事..

bbdou,
喂, 你聽日搬啦
‹ 上一主題|下一主題