用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋 ...
樓主: ElainAiolia
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

hongmimi,

婆婆真係有見地, 知道用"白菊花"夫眼係"眼熱"熱氣
先有用, 我又學識多樣野, 我以為係濕疹都得, 多謝你
講比我聽~
昊藍d咳仲有少少痰未清, 睇兩次中醫以家好似好
少少, 但久不久又咳一兩下, 聽到仲有痰聲, 唔知幾時
先好, 學校近排都好多人病, 我都比昊藍係屋企休息多
幾日先返學, 免得個好少少又再互相傳染, 小朋友病真
係好好好煩~
原來氣管敏感係一出一入冷氣地方會係咁, 等我留意下
仔仔係咪咁先, 你又教多我一樣野, 唔該晒!
以家物家高漲加上我地既仔仔開學樣樣都係錢, 真係"慳
得一蚊得一蚊", 我想同你同pcdogxx講我之前係你地個
間學校咪買校服既, 有新既同二手(冬/夏季), 我全部都
免費比晒你同渝媽二個分好唔好? 我無乜送比你地兩個
小朋友, 只係比d校服你地作為我小小心意, 如你地兩
個唔厭棄收佢啦! 好唔好??? 仲有我想問你你地買齊
d書未???
我地唔同學校, 無你既指教真係有d唔慣, 但世上往
往好多事就唔可以十全十美, 日後keep住聯絡, 因我好
真惜你這個朋友~
亦好珍惜係o黎個topic識到既每一位!
原文章由 hongmimi 於 08-6-21 02:15 發表
ElainAiolia,
其實佢地被兜係有原因(做錯事),其中一個都做左11年喇! 雖然唔關我事,但風頭火勢個個都好小心。

聰爸霸住電腦係有目的架! 佢想妳多d休息,咁妳病先會快d好嘛! 唔...好窩心! 妳記得多飲暖 ...

626mama,

軒軒今日好d未? 有無返學呀?
昊藍今日都無返學, 因d咳都係唔清, 我今日都
打返學校請兩日假, 希望係屋企休息下會
快d好番。

all mama,

昊藍o黎兩日都請病假, 如學校有乜通告,
可否post上來告知, Thx!

原文章由 天藍 於 08-6-21 10:28 發表
hongmimi,

婆婆真係有見地, 知道用"白菊花"夫眼係"眼熱"熱氣
先有用, 我又學識多樣野, 我以為係濕疹都得, 多謝你
講比我聽~
昊藍d咳仲有少少痰未清, 睇兩次中醫以家好似好
少少, 但久不久又咳一兩下, 聽到仲有 ...

[ 本文章最後由 天藍 於 08-6-23 11:28 編輯 ]

pcdogxx,

我今日faxd資料去個間學校都退學,
原來d雜費都可以退番, 好彩你之前提
我係可退番錢咋! 唔係我仲朦下朦, 真
係唔該晒你~
我個到有d校服同運動衫褲有新同二手,
你唔介意我比晒你同hongmimi, 因現
在用唔著, 如你地要我星期六比埋你地。

乜你個工人咁大膽既..  竟然要求你買野..   買唔買都唔關佢事啦..  真係冇大冇細.. 離晒譜....   你同佢講個地下痴笠笠係咪你抺得唔乾淨呀?  如果係咁, 你再抺過佢啦..    睇下佢仲敢唔敢出聲..  

天藍,
昊藍d咳好返未呀?   你地講到學校呢排咁多小朋友病我都好驚...  
其實呢家學校仲有冇載口罩架?  因為我見鈞渝書包裡面d口罩冇郁過既..  都係淨返咁多..

咁你訂左果d冷外套同書包餐具係咪都有得退返呀?   好彩佢肯退返d雜費俾你者.. 唔係d野要黎都唔知做乜..  裡面明明包左d咩生日會費用架嘛.. 如果佢唔退咪搵人笨...

你d校服用唔著都唔使俾我地喎..  你照收返我地錢啦..    大家都要為個小朋友花費好多架,  你平時都送咁多野俾鈞渝玩/食...  我都已經唔好意思架喇..  而家係咪轉左間唔使俾咁多錢學費既學校, 覺得可以豪d咁話呀?    

我同Hongmimi都係喺返學校訂書咋..  上個星期寄左返去喇..  問左好多媽咪原來話d碟冇用架..有d仲冇開過黎睇添..   所以我地都冇訂.. 慳返一筆...  你呢? 你d書係咪都同學校訂呀?

各位,
我由24號到27號上大陸呀.. 不過呢次上去係學野...  所以好free既..  哈哈..   幾日都帶唔到鈞渝返學添..  所以有咩通告麻煩你地post上黎, 等我都可以了解下...  

同埋呢原來而家無線都有做果套 "福娃奧運漫遊記"(者係之前我話係大陸買果套呢), 我老公話電視睇好清, 又廣東話版, 好過我果套多多聲..   所以我都錄左俾鈞渝睇..  你地果d返半日可以唔使錄, 星期一至五 4:15做呀..

嘩626mama,<br />食飯又要飲酒,小心D日本老細呀!

我成日都有....有野做又唔願旭個階段。因為小野做,又要留反老細係度才做。呵呵.......
未食飯就等放工喇。等放工,我都想,不過今日有排都未回家。因為日本有高層人氏來了,今晚又要出去食飯同飲酒。

[ 本文章最後由 whatever 於 08-6-23 13:49 編輯 ]

Dear all mami,
多謝你o地關心同掛住我 ,我個病仲有少少手尾,而子聰滴o左眼藥水好番好多。咁耐唔上o黎除o左因為好忙之外,就係因為聰爸霸住部腦無得用 ,所以無見到我上o黎留言。

626mama,
軒軒好D未呀?仲係絕食中 ?我諗佢同子聰一樣,都係食極唔肥,我反而想佢無乜病痛就算。

天藍,
唔係因為我o地都要返工,真係費事請個工人返o黎受氣,我都想多D時間跟子聰D功課及生活呀,如果中o左六合彩就好o

昊藍係屋企好好休息o ,有乜通告我會用電話通知你la

hongmimi,
多謝你話我知「眼熱」(熱氣) 可用「白菊花」“夫”眼 ,但子聰滴o左眼藥水好番好多laThanks

原來每逢出入冷氣地方只要用手蓋著鼻一陣 ,避免吸入溫差相距太遠o既空氣,等喉嚨慢慢適應先放開手,會對氣管好D同舒服D。真係唔該晒你 ,我又識多一樣o野喇。

pcdogxx幫你揾D書,只要$800-,咁原本學校要交幾多錢買書呀?你真係要好好多謝pcdogxx至得

pcdogxx,
多謝你個意見,我都有諗過,不過算吧啦,好快就可以換工人喇。

子聰D口罩每日會用2o咼,無理由無用o架?

Toto 上星期三,四,五都發燒。
37.7, 37.8, 39.5... 乜病徵都冇。當時很擔心,醫生都唔知咩事。
到左星期六,全日都冇發燒。我心諗:唔知咩事發燒?aou 晒頭。
到左星期日早上,我發現佢全身起晒一粒粒紅色粒。但冇發燒。
死啦,星期日,睇開既醫生放假。點算?於事維有是但帶佢去睇第二個醫生。
醫生話系玫瑰疹,唉,原來前幾天系"out"玫瑰疹。
今日好左啦,無事啦。
佢發燒都好精神架。醫生話玫瑰疹系咁喎。

各位,

我星期六上午在一田見洗頭帽$45.00下午在熊貓油店那間'吉之島10蚊店'見到洗頭帽$10.00外表完全一樣樣,連顏色包裝都一樣樣,妳地有興趣可以試下,真係好好用,由於軒軒大過,洗頭冇以前咁方便,之前姨姨已經買了一個比軒軒在婆婆度用,真係好好用,所以我都買個沙田用,我都想介紹比大家,真係好好用嫁。想睇相可以去我個BLOG睇睇。
http://hk.myblog.yahoo.com/shirby/article?new=1&mid=1334

MISS GLORIA 剛剛打電話給我,話生日會有4個小朋友生日,個個寫手冊都話帶蛋糕,為怕浪費食物,問我會唔會考慮買健康食品或飲品,仲話維他奶都叫健康飲品,問我考唔考慮,都冇所為啦,我撰了健康食品... ... 到時唔知咪冇得同蛋糕影相呢???收到線又有D後悔添,冇蛋糕吹同影相又好以差D咁喎。...點好呢...

我老細今日好得閒行來行去,我都係等佢去洗手間才閃上來。
有咩遲D大家傾。

天藍,
我地唔同學校都會有好多機會見面嘛~ 況且,就算而家我地唔同學校我都覺得係好完美、無遺憾呀~ 因我地大家都找到心中理想嘛~

唔好講指教,我係口水婆一名,一係唔講,一講就唔停,要多謝妳(妳地)咁有耐性聽我發噙風就真~

唔係唔係我要多謝你之前講我用左婆婆先出聲話匡匡唔係熱氣,我話佢做乜知道又唔早講,佢先話:我初時都以為佢係眼熱嘛~ 哈哈~ 擒日公公將d"白菊花”+”金銀花煲水俾我地飲清熱氣~ 無嘥架~ ~

朋友病真係好好好煩,絕對認同~

妳話送晒d野俾我地,二手既我要多謝妳先,妳咁好人好心地,我點會厭棄~ 但新既校服都係妳真金白銀買既,無理由要妳送俾我地嘛~ 妳做乜唔試下放出去?

至於書本方面,我地上星期寄左散買書單同支票出去啦~ 多得pcdogxx幫我問到個媽媽攞左二手書,有d好新淨,我呢個懶人就坐享其成,有妳地對我咁好既好朋友,我真係覺得好幸福呀~ 好感動嗚嗚嗚原來妳既書有d同我地一樣呀? 係邊d一樣呀?

另外,pls check pm~

626mama,

我想問個天氣報告點用架?  點解要剪邊既?

原文章由 626mama 於 08-6-23 14:55 發表
各位,

我星期六上午在一田見洗頭帽$45.00下午在熊貓油店那間'吉之島10蚊店'見到洗頭帽$10.00外表完全一樣樣,連顏色包裝都一樣樣,妳地有興趣可以試下,真係好好用,由於軒軒大過,洗頭冇以前咁方便,之前姨姨已經買了一個比軒 ...

原本所有書連碟要$1900幾,而家我唔買d碟,又有d二手書,只係$800咋(全年),妳話係咪慳好多?
係呀!我對pcdogxx簡直係...無言感激~ 妳地個個對我同匡匡真係好好相反我次次都幫唔到手....

whatever,
發燒但好精神、無其他病徵...原來toto係出玫瑰疹...放心,退左燒、出晒d疹就無事喇~ 仲會終生免疫,唔會再出添~
匡匡好細過已出,但連日低燒後只係肚皮出左2粒咁大把...

天藍,

我check左email,但係冇,都唔知係咪我唔小心案了妳
做濫發郵件添,妳再send去 yahoo個a/c比我,睇下我
係咪案左妳去濫發郵件定有其心它問題。唔好意思。

軒軒今日都冇反學,今朝我都幫佢請了兩天假,食左藥後,
成日發皮氣,都唔知係咪d藥有問題,又剛假期,問唔到醫生,
醫生又話要食足三日藥,唔可以停。所以有通告要請
pcdogxx同EalinAiolia post上來告知,謝謝兩位喇。

真係好,妳faxd資料去學校都退晒雜費錢比妳。

EalinAiolia,

希望妳d少少手尾好d好反。子聰滴o左眼藥水好番好多就好喇。
聰爸霸住部腦無得用,咁佢有野做都冇計啦。妳一有時間同電腦
用才上o黎留言啦。

軒軒仲未好,都係絕食中,一d胃口都冇,連請
佢食零食都冇興趣。

中六合彩,我都想呀,中左我實轉埋校網,唔睇沙田學校。

軒軒都有帶一個口罩,手冊一個口罩,日日清姚喎,如果
果日婆婆唔記得補反一個去手冊度,放學就會見佢冇帶口罩。

pcdogxx,

<<<你同佢講個地下痴笠笠係咪你抺得唔乾淨呀?如果係咁, 你再抺過佢啦.>>>
都好提意,比d下馬威佢睇下丫嗎,睇下佢仲有冇咁多咀。呵呵...  

而家學校一路都有載口罩,軒軒都有帶一個口罩,
手冊一個口罩,日日清嫁喎,如果果日婆婆唔記得補
反一個口罩去手冊度,放學就會見佢冇帶口罩嫁喇。
鈞渝書包裡面d口罩冇郁過???不如妳問下MS NG。

<<<而家係咪轉左間唔使俾咁多錢學費既學校, 覺得可以豪d咁話呀?>>>

妳由24號到27號上大陸學野,又幾開心喎,聽妳講,有感以去渡假FEE。

我都有聽人講過TVB做 "福娃奧運漫遊記"我記冇睇過,
星期一至五 4:15做呀,等我話比軒爸知先,佢已經成日
錄定THOMAS,魔法戰隊同唔知咩比佢睇,星期六.日就回來睇,
兩個懶老友咁,仲叫我出廳,唔好左住佢地睇電視添呀,巴閉。

天氣報告就咁笠落個頭度就得嫁喇,頭髮邊耳仔上,果頂洗頭帽
比唔知幾歲至3歲用,表姐6歲喇,個頭大丫嗎,所以佢要剪內側圓
圈位剪了一條邊,佢才笠到上個頭度,本來都唔買比佢,費事佢用軒軒
頂帽,笠到鬆晒,咪買多個比佢,怕左佢。表姐鬼死咁鐘意,昨天
仲話比我知,真係唔會整到面同眼晴,笑晒口咁,仲平時洗頭都鬼
晒咁嘈嫁。我地小朋友細D,笠下個位岩唔岩,岩就唔洗剪。唔可以太鬆。

whatever,

我公司久不久就出去食飯又要飲酒,我公司D日本人同老細
都好好,唔會多手多腳,唔係做D咩。

Toto 原來出玫瑰疹,軒軒都出過仲住埋醫院,玫瑰疹
係咁,有小小燒,我燒下退下。而家點呀,好D未呀,
星期三到而家,都6日喇,應該都退晒,小心身體。
學校口咁多人病,唔好返學休息下好D。

hongmimi,

做左11年喇,真係可惜,妳真係要小心D。

公司成日要我地「應酬」可能得我一個冇興趣去,另
一個女仔,成日叫個翻譯叫野比佢食,不知幾開心。
買一盒『醉仙』多左D,今次飲得唔算多,不過
D烈酒飲得多過啤酒。(平時雙反)匡爸d兄弟「拍」左,
最後都醉同到飛起!呵呵...咁我唔買LU。

我都確得以d感冒菌係腸胃攪鬼,婆婆話個醫生講得好簡單,
"感冒"跟住咩都冇講喇。軒軒食得都好清,粥就唔肯食。

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-23 17:51 編輯 ]

子聰今日疴o4 〈其中1次係學校疴,Miss Bonnie都有寫低係手冊度講低,話子聰有D肚痛及疴〉,但又無其他唔舒服,仲好精神o忝,係個肚有D痛,睇中醫話佢個身入面好濕,要飲D去濕o既中藥,我諗住今晚至聽日,佢再有疴就去睇西醫兼唔返學,如果無特別o野,都由佢返。

whatever,
好彩係玫瑰疹,如果唔係實嚇C你,不過細路仔出玫瑰疹都好common o

626mama,
雖然大家分工合作買唔同o既食物參加生日會,但唔會唔比你o地同生日蛋糕影相o ,老師只不過唔想有4個蛋糕咁浪費又無乜花款o者。唔好唔開心la

hongmimi,
嘩,pcdogxx同你慳o左咁多錢 ,你真係要錫多佢2啖呀 ………… 揾匡匡代勞呀

Touch wood,子聰到而家都未出過玫瑰疹,係o米個個都一定出o

626mama / 天藍,
今日學校無通告,你o地可以放心。

軒軒同昊藍休息多DD

pcdogxx,
你就好啦,有得去度假

我有一個blog好想介紹比D mama睇好耐la,你o地得閒上去睇,我覺得佢好有心機 ,但我唔識個blog主:
http://hk.myblog.yahoo.com/mami-mama

多謝晒妳既好介紹我知有呢個blog因我細佬係佢忠實擁躉!個blog主真係好有心機呀!!

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-23 23:26 發表
我有一個blog好想介紹比D mama睇好耐la,你o地得閒上去睇,我覺得佢好有心機 ,但我唔識個blog主:
http://hk.myblog.yahoo.com/mami-mama

All,

多謝你地問候昊藍, 仔仔都係仲有d,
希望快d好番。
以家我都病埋昨天起身喉嚨有d唔舒服,
開始想咳, 昨天去睇醫生, 今早好少
, 但有d眼訓。

whatever,

原來toto係出玫瑰疹, 所以發燒, 搵到個
病因都好d, 以家食藥, 係屋企休息有無
d?
幾時得閒我地又約過出來食lunch, 反正你
同我公司都咁近, 上次真係多謝你, 你真客
!

pcdogxx / hongmimi,

你地唔好咁客氣啦! 咁都係你地用得著我
先比你地, 傻啦! 同你地咁熟同你地成日都
d好料我, 朋友講心唔講金, 下次你地請
昊藍食野當補數咪算囉! 至於有d書係相同
我記得英文科既書係有三本同你地唔同,
它就一樣, 而中文就好似有二本先係一樣,
普通話既就完全唔同, 佢地都有碟要買, 但都
同你地一樣我問過都係for係屋企睇, 可唔買。

ElainAiolai,

我都好似你咁諗仲六合彩我都唔做啦!
職湊仔跟工課, 唔使再受d印印脾氣,
都好明你感受, 我印印又係久不久作怪,
念再佢錫我仔, 到約先唔續約~
同多謝你介紹個blog比我睇, 個然係好靚同
好有心機, Thx!
d咳好d??? 以家又到我中招!
原文章由 hongmimi 於 08-6-24 09:56 發表
多謝晒妳既好介紹我知有呢個blog因我細佬係佢忠實擁躉!個blog主真係好有心機呀!!

[ 本文章最後由 天藍 於 08-6-24 11:50 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題