用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 借地址抽喇沙
go

借地址抽喇沙 [複製鏈接]

其實我仔個年都係有家長問人借地址抽,抽到當然係唔會出聲啦﹗出左聲就大獲啦﹗唔怕比您捉咩﹗所以攪到我地真係住個區就派唔到心儀學校,所以我都唔鐘意個D借地址抽學校嘅家長,第日件事比人知道後,D小朋友真係唔知點面對其他同學仔同老師啦﹗所以如果要用人地地址來抽獎,不如奉勸租屋或買屋算啦﹗

原文章由 東南媽媽 於 08-6-13 21:09 發表
月初有新聞關於有約70宗個案被查出虛報地址, 全都集中在灣仔及九龍塘網的! 懇請所有有心替子女報讀這兩區學校的家長們,用正確的方法, 租好或買好, 不要借地址或虛報, 這樣做只會害了自己的小朋友的! 唔通為了入讀名 ...

我識得一家長, 佢個時都係用假地址派位, 後來佢真係派到港島區名校, 點知開學時因要選坐校車, 點知學校冇佢條線, 他便問學校點解?學校說校車只供個區學生選用, 其他區就冇法提供,激死佢﹗後來學校發現佢原來係借人地址派位的,D老師和同學都唔多理佢個小朋友, 小朋友又讀得唔開心,最後佢在下學期轉左校啦﹗所以借人地址真係有好多後遺症﹗

原文章由 東南媽媽 於 08-6-15 12:32 發表
雖然老師懶理, 佢地心裡有數; 只是改變不到; 唔通佢地點諗會講比大家知咩! 不是個個老師認同的! 老師會否問學生?同學會否互相傾談, 真係好難講!點都好, 後遺症實有, 是大是少, 見仁見智! ...
‹ 上一主題|下一主題