用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑每月例會...之嚴蕭服...! (浪費...不環保) ...
go

培僑每月例會...之嚴蕭服...! (浪費...不環保) [複製鏈接]

本人覺得培僑書院的每月早會嚴蕭服實在太浪費和不環保!  ...

嚴蕭服是學校慶典和每月一次早會時才穿的, 分別有恤衫和白皮鞋一對, 恤衫都OK但白皮鞋就好浪費. 一年有11個月度, 即恤衫和白皮鞋一年最多只穿大約15次.
現在未滿一年, 我女的一雙白皮鞋已經唔啱穿 (穿了不超過10次).
....... 實在太浪費了.

現在雙白皮鞋還很新淨(只穿10次度) 但已經唔啱....掉了很折褔呀!  

其他家長有無有同感呢?! 還是只得我會這樣想?
   0    0    0    0

我平時都比囡囡穿皮鞋的, 反而波鞋著得比較少, 不過波鞋平時都可以著.

反而我覺得禮服就好煩下, 好多時都唔記得著

100% agree!!
我個係仔﹐嚴肅服係著黑鞋﹐平時唔著得﹐要著白波鞋。果對黑鞋著左好少次﹐重好新。但係下學期實唔啱。對白波鞋就著到殘晒。
嚴肅服一個月先著一次﹐好易唔記得著。好似今日要影班相﹐要著嚴肅服﹐我個仔就唔記得要著黑鞋﹐好彩搭時比我發現﹐即刻原上返屋企換﹐唔係又少一次著既機會。

各位,你們好!

其實每月例會的日期在學校網站都有張貼的。只要到網站查看就不會忘記。另外,約會穿正裝一方面是龍中其事,另一方面要讓學生養成在隆重的場合要穿的正規一點,以便日後他們在社會上工作也能根據不同場合穿著不同服飾。

原文章由 jitjitma 於 08-6-12 14:07 發表
100% agree!!
我個係仔﹐嚴肅服係著黑鞋﹐平時唔著得﹐要著白波鞋。果對黑鞋著左好少次﹐重好新。但係下學期實唔啱。對白波鞋就著到殘晒。
嚴肅服一個月先著一次﹐好易唔記得著。好似今日要影班相﹐要著嚴肅服﹐我個仔就唔記得要著 ...

這點我同意, 只是有點浪費罷了.
家教會可否舉辦二手校服義賣, 像嚴肅服穿不多, 這樣比較環保.

原文章由 puikiufriend 於 08-6-13 00:12 發表
各位,你們好!

其實每月例會的日期在學校網站都有張貼的。只要到網站查看就不會忘記。另外,約會穿正裝一方面是龍中其事,另一方面要讓學生養成在隆重的場合要穿的正規一點,以便日後他們在社會上工作也能根據不同場合穿著 ...

原文章由 mummom 於 08-6-13 12:04 發表
這點我同意, 只是有點浪費罷了.
家教會可否舉辦二手校服義賣, 像嚴肅服穿不多, 這樣比較環保.

Great idea!

With the agreement  of PTA, we perhaps could just hand over the school uniforms for them to deal with, be it 義賣 or helping those in need. It is so much better than throwing it away.

交換/義賣二手校服,我地相熟的家長講左兩年,希望今年家教會成立後,可以舉辦,一定很多家長支持。

好建議。不過今年舉行的時間比較緊。我會與家教會討論可行性。

原文章由 Aimee 於 08-6-13 13:55 發表
交換/義賣二手校服,我地相熟的家長講左兩年,希望今年家教會成立後,可以舉辦,一定很多家長支持。
‹ 上一主題|下一主題