用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 大坑道真光幼稚園家長請進~
go

大坑道真光幼稚園家長請進~ [複製鏈接]

Re: 大坑道真光幼稚園家長請進~

My son might also study there, but I  wonder whether I should let him go because it used to be a girl school.

Hello 啤梨:
我都知道真光小學係男女校,但感覺好似女仔多好多。
另外北角衛理堂收咗佢,但我已經放棄。(是否不智?)
我想明年給他試考聖約瑟。請問知不知道聖約瑟是否很難入?Thank you.

我仔仔都係上午班, 不過我係北角住, 校車可能唔同.
到時有機會係學校見啦!

Hello 啤梨,

想問下個家長會知唔知靜係家長去就得架?
另外,啲相要自己係外面影架?
Thanks.

Hello 啤梨,

想問下個家長會知唔知靜係家長去就得架?
另外,啲相要自己係外面影架?
Thanks.

hello 啤梨,

我囝囝係幼真班,同你地唔同tim。
唔知有冇幼真家長係呢度呢?

唔知你地有冇attend個家長會?
我唸因為真光有幼稚園、小學、中學嘅關係,佢地同家長嘅聯係攪得好好。如果一心唸住比小朋友係度讀上去嘅,真係唔錯,你會好了解小朋友係學校嘅情況。

Thanks, 啤梨。

Hello Joanna媽媽,
我囝囝都係藍組架,不過我地坐3號車。
睇下下次家長會見唔見到你先。

噚日放學你地架校車有冇遲到呀?
我囝囝嗰架要1點鐘先到,真係担心死我。好彩佢冇暈車浪啫。 :evil:

尋日架校車好少少,大概12:45到,但仍然比原定嘅時間遲咗15分鐘。
希望之後好啲拉。
仲有,學校啲蚊真係犀利,我已經幫佢茶晒蚊膏,貼咗蚊貼。仍然兩隻小腳都比佢虰滿晒,好心痛呀! :cry:

呀!我係度諗緊幫囝囝報啲英文班,又或者可以自己組一班,3-4個小朋友就最好。但其實我冇任何資料喺手,只係初步構思,想問下你地有冇興趣?

Charlotte_mom,

Thanks for your info.
等我今個星期研究下呢幾間centre先

Hello,
hello,

之前喺課外活動度有一個自組美語班,我都想參加,後來唔成,如果夠5個BB就可以再組,睇下你地有冇興趣?

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=178226&forum=5&23

你地就好啦,小朋友肯講喺學校啲野。
我嗰個一啲都唔講,問佢乜都答"唔知",唉....

我囝囝係非常慢熱同自我,可能我太心急,所以越問佢就越唔出聲。但觀察所得,佢都幾鍾意返學嘅,尤其我播學校啲歌仔出嚟,佢都好興奮咁跟著唱。

乜10月1日唔係放假咩?   

因為有事,10月2日嘅家長會叫咗老公去,佢返嚟淨係試得話,依家做幼稚園教師真係唔容易,又要唱又要跳。

唔知各位有冇其他嘢分享吓呢?

最初嗰2-3星期就好犀利(啲蚊),最近又好似冇乜喎。
唔通啲蚊識得轉移目標?
不過,我都有幫呀仔貼蚊貼同噴蚊怕水。

hello all,

校園野餐係咪就喺課室對出個playground度?
會唔會好迫呢?我唔敢叫太多人去呀!

Hello ingrid-mama,

個通告係咪今日架?未睇到喎!

係呢,你地會帶啲乜嘢地野餐呀?其實2:xx都arm arm食完lunch啦!
‹ 上一主題|下一主題