用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 有冇人聴過浸聯會迫走d"渣"學生? ...
go

有冇人聴過浸聯會迫走d"渣"學生? [複製鏈接]

有人話浸聯個分班試美其名是把不同成績的學生平均分佈在各班, 其實是想迫走d"渣"學生, 因為去年最差的10位要見家長, 仲聽埋d多難聽的說話, 好似"你唔讀大把人讀呀!" 等佢地自動退學, 是真的嗎?

去年我都有2個friend臨開學前幾日無拿拿接到浸聯電話話收佢地, 我都奇怪為何咁遲仲有人唔讀, 另外, 今年個分班試早左好多(6月17日) 會唔會想早d知邊個渣, 早d迫走佢地, 以至可以在6月尾前收d醒d的叩門生?

好驚喎!!
   0    0    0    0

希望唔好係真o既!

原文章由 QQmummy 於 08-6-11 08:30 發表
有人話浸聯個分班試美其名是把不同成績的學生平均分佈在各班, 其實是想迫走d"渣"學生, 因為去年最差的10位要見家長, 仲聽埋d多難聽的說話, 好似"你唔讀大把人讀呀!" 等佢地自動退學, 是真的嗎?

去年我都有2個frien ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

如果辦學校係為咗咁, 哩間學校好極有限:;pppp:

我都聽人講, 這間學校好, 但現在有咁的事, 有冇其他媽咪子女在荃浸讀呢?

原帖由 QQmummy 於 08-6-11 08:30 發表

去年我都有2個frien ...

我個仔以前是浸聯讀因成績差,有一次見谭校長佢叫我同個仔搵定學校,佢話連留班都無位比我個仔.所以我就幫個仔轉咗校.

浸聯~~~~怕

等我仲以為浸聯好好添!而家聽完你哋講,真係大打折扣呀!!

[quote]原帖由 BookloverJ 於 09-1-15 09:50 發表

I think it's our parents' responsibility to help our kids not to fall into the pool of the worst 10. From my experience, as a normal student in a normal school, the worst 10 (except the ones with learning difficulty or slower learners) usually come from abnormal family.
Teachers in Baptist have tried their best to provide a great environment for learning. It's necessary for parents to cooperate with the school.

Remarks: I am not one of the staff in Baptist but I'm a mother with three kids. My first 2 sons are now studying in Baptist.

my daughter's classmates (P.4) are the same as P.3. 1 more new comer joined since Nov or Dec.08 and now total 36 No. of students in her class

請問你個仔係
1)幾年班轉校?
2) 全班考第幾?
3) 點解連留班都無位?

唔係想令你難堪,只係想知道什麼情況先無得留低啫!

原帖由 Micmami 於 09-1-10 00:34 發表

我個仔以前是浸聯讀因成績差,有一次見谭校長佢叫我同個仔搵定學校,佢話連留班都無位比我個仔.所以我就幫個仔轉咗校.

Micmami,

可否分享一下你以前個仔成績怎樣差?
之前老師們有否跟你討論如何幫助你的小朋友?
當時他讀幾年級呢?
現時就讀甚麼學校呢?

我小朋友的成績也不是好, 但每位老師都很有愛心, 像是不會放棄學生一樣.

原帖由 Micmami 於 09-1-10 00:34 發表

‹ 上一主題|下一主題