用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

ShirleyB:
進進亦是不愛中文,他說中文字很多筆畫,很難寫,尢其是重組句子,壙張句子等,寫到手軟,當然抄課文亦是他不喜歡的環節,試過抄漏一個字,要餘下的刪晒再抄過,因為是全課抄的,中間漏一個字交不到功課,真慘!!!:cry: :cry:
不過放心,抄課文的機會不多.
all mum:
你們收到面普設計嗎?
是親子創作,上年我除便做完交貨,今年我希望貼堂,
會和進進認真做,但仍未有idea,我話想整macdonald叔叔個樣,進進否決了,原因是話他很醜怪

IANMAMI:
我今日放學見到你工人接ian,他放學後要學嗎?
我見他不是坐油塘巴士.

all mum:
你地一年班都幾忙woo~~
我地二年班都唔弱,中默有unseen架!!!
即是就算讀晒都未必有100分,因為會有幾個生字是
unseen,無得溫,靠平時認識,還有,寫字不要太玉酸,
因進進試過寫得玊酸,個字走埋一堆,都當錯要扣分.
看來,呢個星期六,日也要努力溫習了!
如早溫完便有得去街街,慢的話便......

ianmami:
我逢有maths常就帶ka~~~
有剎錯,無放過.

ShirleyB:
你仔仔有飲那隻牌子的奶嗎?
定有吃那種零食?
真估不到熊仔餅也有事!

ShirleyB:
report出了無事便可放心了,慶幸日常很少給仔仔吃零食,
所以問題食品對仔仔的影響不大,不過自從二年班開始給他零用錢後,他便不喜歡帶茶,經常在學校買熱氣食物,
比佢激死

ianmami:
進進今日又匯報見到ian今早早會前玩籃球,和他傾了二句.

ShirleyB and ianmami:
進進一年班時第一次因為傾計比MS.WU掉了位我亦是很開心,因為他有朋友仔,擔心他新環境不懂認識新朋友,
但第二次掉位,之後再第三次掉位就比佢激死
事關每次原因都是和同學傾計,結果到最後便是被掉到自已一個坐,之後就不用掉了
所以真的不用擔心仔仔能否認識朋友,他們的適應力可能比大人還強呢!

anitawong123456:
入:內,八,公,共,兩,六,兵
几:先,光,兄,克,免,元,党
建議可買一本中文字典給仔仔自行查部首字,
上年ms.wu也有叫我們買,進進每次默書也是自已查.

ShirleyB:
原來你是一位BUSY MAMI,唉!其實我們也是,
又要反工,又要CHECK功課,又要親子,完全無晒私人時間.
ENG DICT的MY PALS是指MY PALS WORKBOOK,
但應該有寫PAGE幾.

ShirleyB:
SORRY!!打錯了,是MY PALS那本主書,不是WORKBOOK.

ianmami:
今日ian默書如何呀?

ianmami:
恭喜你呀!!總算有個好開始,ian開心嗎?
進進今次reading默書有一隻字大階寫了細階,失了手.
ShirleyB:
係呀!!有時都好懷念佢幼稚園時,無咩功課,尤其佢讀活動教學,每天得一張WORKSHEET,簡直feel到不得了,而家莫講行街,連上網都是因為佢未食完飲,所以我有時間上來傾下,我現在每天唯一娛樂便是上網和你們傾下計.

ianmami:
ian原來中英默也100分,好勁呀

是,佢真的好叻仔,講有文有路.

all p.1 mum:
中英文oral exam是講的,不是worksheet型式做的,
如題目是自我介紹,那麼便訓練仔仔自我介紹,最重要是
內容跟題目,如:我叫xxx,我屋企有xxx人,平日最鐘意玩xxx.......是口語化,聽落要自然,不像唸書,好像傾計一樣,
上年進進有同學仔像唸書一樣,老師便斗正他這是oral,興鬆
傾計便可,英文oral也是一樣,但老師也有一二條提目用傾計型式問小朋友,我記很進進上年英文oral是問屋企係邊區和
屋企有什麼人等......可提小朋友如聽唔明可要求老師重覆問多一次,好過咩都唔講 當然英文oral便要用英文問

joemyt:
聽落你仔仔應該唔差woo~~
但進進就話G.S都係好難:cry:
係呀!!所以我成日都話學校所學的課文是要
日日清或week week清,無可能推到考試,
因範圍實在太廣,就算日日清都讀到傻

all mum:
阿仔放假開心嘛?
唉!!放完一輪假,癲足一個星期,
今天拿MATHS補充給仔仔做,
竟然十提錯七提,
我唸今個星期都開始要收心養性備戰了.
‹ 上一主題|下一主題