用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 08年9月入小一的同學仔
樓主: ianmami
go

08年9月入小一的同學仔 [複製鏈接]

1B同學仔,

Prepare Maths TB Ch.1是什麼意思 ?

ianmami:
  唔好客氣!大家分亨吓經驗,多多交流!
原帖由 ianmami 於 08-9-8 16:45 發表

AMA, 如訂飯不用帶餐墊因為午餐供應商PROVIDE 左KA. 我仔本國語書無帶回家.................. 唉

pomama, 唔該晒, 咁我去買個d 寄郵包的紙作木台墊啦 ...

Adrian 媽媽:
  我估係prepare Maths testbook ch.1 喎,不過記憶中上年冇咁叫過。可能唔同班,有不同指啩。
其他媽媽有咩意見呢?

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-8 19:22 發表
1B同學仔,

Prepare Maths TB Ch.1是什麼意思 ?

預先溫習 !

請問桌墊可以捲得埋嗎 ?

我用一卷卷個d櫃墊, 剪俾囝囝用!$10 有排用 !

joemyt:
聖小沒有特別分班的,到陞班亦沒有跟成績分,是除意的,
但今年1C班小人d咩?咁唔係仲好,小班教學
adrian媽媽:
我問阿仔,原來學校訂飯的,如沒自已帶墊,就由供應商提供,有帶墊的就用自已,但我奇怪,上年要把墊留在學校,
今年老師又話不可留在學校,要每天帶回家,可能每位老師做法不一樣 但唯一相同的,便是個書包仍然很重.
pomama:
我也直覺TB是text book,我們上年沒有預習,今年竟然有.

pomama,

多謝你, 後來慢慢估下都估到了, 真係要快些熟習他們的簡寫至得啦 !

Anita, pomama,

今日在日城買了塊size 細細都好適合了, 謝謝意見。

Adrain 媽媽:
我亞仔上年開學時,我都係 ,好彩有個bk同其他媽咪分享,&互相幫忙。  

原帖由 Adrian媽媽 於 08-9-8 21:16 發表
pomama,

多謝你, 後來慢慢估下都估到了, 真係要快些熟習他們的簡寫至得啦 !

Anita, pomama,

今日在日城買了塊size 細細都好適合了, 謝謝意見。 ...

hi all, 佢地預習可以令小朋友更入惱, 不過家長一定辛苦d

Hello 各位妈咪,

昨天回家以后就好像打仗, 幸好我在公司已查了功课,我叫大女儿帮忙给他找Handingwriting 出来做。

吃过晚饭, 马上就要备课, GS, Maths  &  Chin. 九点半就要赶他睡觉。小提琴也没有practise.

希望今天可以将时间把握得好一点。

原帖由 ianmami 於 08-9-8 23:37 發表
hi all, 佢地預習可以令小朋友更入惱, 不過家長一定辛苦d

原帖由 AA88 於 08-9-9 09:20 發表
Hello 各位妈咪,

昨天回家以后就好像打仗, 幸好我在公司已查了功课,我叫大女儿帮忙给他找Handingwriting 出来做。

吃过晚饭, 马上就要备课, GS, Maths  &  Chin. 九点半就要赶他睡觉。小提琴也没有practise.

希望今 ...

AA88,  我都無左本中文書.  你仔學小提琴... 在那兒學ka?

Hi Janmami,

I'm living near City One, so my son learns the violin at City One too. The teacher is good but very busy. I think she must be graduate from 上海音乐学院。

原帖由 ianmami 於 08-9-9 10:59 發表

AA88,  我都無左本中文書.  你仔學小提琴... 在那兒學ka?

By the way, would you attend the parent meeting on next Fri afternnon?

进妈妈:

Could you advise the talk is informative or not? Since I don't want to have a half day leave again.
I think the talk is about 资优培训, 学校辅导。 But in the school website, the Gifted education courses are mostly offer to senior classes.

原帖由 AA88 於 08-9-9 13:01 發表
Hi Janmami,

I'm living near City One, so my son learns the violin at City One too. The teacher is good but very busy. I think she must be graduate from 上海音乐学院。

AA88:
為何一年班那麼快便咁忙的?
又要做功課又要備課?我們二年班昨天只是得一樣功課,
阿仔還睡了一很大的午覺.
至於那個資優講座我也沒有打算參加,因為多數給高年班同學,印象中一年班好像無咩選擇,而且遲些功課和默書會很忙的,建議先安排好學術上才計劃課外活動,當然,每小朋友資質不同,有些小朋友可二樣亦兼顧得很好,進進就上年二,四放學後有活動,我也認為剛剛好,但今年就只會在星期四報足球班,其實活動會有星期六,日,始終上了二年班又要加把勁了.

原帖由 進進媽 於 08-9-9 13:30 發表
AA88:
為何一年班那麼快便咁忙的?
又要做功課又要備課?我們二年班昨天只是得一樣功課,
阿仔還睡了一很大的午覺.
至於那個資優講座我也沒有打算參加,因為多數給高年班同學,印象中一年班好像無咩選擇,而且遲些功課和 ...

進進媽, 我報左名tim. 物比高年級ka. 我去認識下先啦... 我尋日係天kiu 睇返入學校睇到ian 我好鬼開心... 不過有樣野煩啦. 唔知校車可唔可以按排星期四同五去其他地方呢, 因ian 星期四五有野學唔返屋企住. 真煩.

Ianmami,

平時Ian是否搭校車返學放學?如果係的話可以打電話到Sun Bus問一問Ms. Wong.,我囝囝係坐9號校車,同佢同一站還有一個三年級小朋友,阿仔話呢個小朋友返學係坐另外一部校車,放學就會坐9號校車去grandma屋企,但係如果Ian淨係星期四及星期五放學去唔同地方,好似就有D難度,anyway,最好問吓Ms. Wong。

原帖由 ianmami 於 08-9-9 15:03 發表

進進媽, 我報左名tim. 物比高年級ka. 我去認識下先啦... 我尋日係天kiu 睇返入學校睇到ian 我好鬼開心... 不過有樣野煩啦. 唔知校車可唔可以按排星期四同五去其他地方呢, 因ian 星期四五有野學唔返屋企住. 真煩. ...

ianmami:
如你報了名去聽聽也好,就算不論今年參加與否,
起碼知道是什麼回事,日後亦有機會參加.

貢獻勳章

各位ST.J MOTHER

請問E & R 是帶什麼書 ? ,在網上又不見老師POST 出來,
請問會否不用帶書呢 ?仔仔也沒說老師要帶什麼書

JOEMYT:

E&R是宗教科,即認識"我們的天父書本和作業"

ianma,

我以為是家長日, 仲傻下傻下報咗tim..
‹ 上一主題|下一主題