用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 情意結~~~荔天好定開平好呢?
樓主: saui
go

情意結~~~荔天好定開平好呢? [複製鏈接]

回覆 #16 Kittymummy 的文章

Hi Kittymummy,

你既少少意見已經對我有好大幫助了, 因為我呢幾日都為咗應唔應該去荔天叩門而煩緊. 因為仔仔有去荔天open day, 覺得校園好大, 好好玩, 所以知道荔天唔收就叫我幫佢叩門, 希望考入去喎. 不過, 噚日我已經去咗開平註册, 多數都會俾仔仔喺開平讀書了.

原來1~2年級係活動教學嫁! 請問上課情況係點嫁? 係咪可以俾小朋友行開個位, 唔使成日坐係度抄呀抄, 抄呀抄 ... 咁嫁? (唔好意思, 因為我真係冇朋友or親戚既仔女既學校係活動教學, 所以問題問得好多

請問你囡囡係唔係讀普通話中文班嫁? 平均一日有幾多功課呀? 平日一至五放學後有冇活動要留校參加嫁?

希望你可以為我解答呢d問題啦, 多謝, 多謝

回覆 #20 ykchoi121 的文章

Hi ykchoi121,

原來你15/16係咁既原因既 ...

咁你最後有冇去開平註册呀? 定係你有私校or直資backup, 所以唔去讀開平呢?

回覆 #19 TwinsTwins 的文章

Hi TwinsTwins,

多謝你提供既資料呀! 其實我真係好關心學校既校風及學生既紀律. 因為我仔仔屬於文靜及怕事, 而且亦唔夠主動. 如果佢係學校俾人"蝦", 佢又唔敢向老師求助, 佢就一定唔願意返學, 到時就麻煩了.

hi saui,

我聽囡囡講, 上堂時係咁....

分幾組, d 書桌圍埋1起上堂(1時時啦). 老師經常問小朋友問題同玩game, 答中有糖. 每組最高份就有rubber or 糖. 我個女經常好開心, 又話自己有幾叻....等等, 佢次次都好開心返黎同我講.
chi, eng dict 7次100 就有禮物. 中文唔係用普通話, 因為另外普通話1星期有3堂.  佢地功課唔多喎, 1日有 4樣左右,少抄寫. 我好少見罰抄寫, 除非dict 好差啦.1~6 都有課外活動, 有d 要$$, 有d 唔駛. so far 1~2年級我個囡好鬼輕鬆 (可能佢懶啦), 又真係無嘜壓力喎, 可能我要求唔高啦 !

原文章由 saui 於 08-6-12 09:45 發表
Hi Kittymummy,

你既少少意見已經對我有好大幫助了, 因為我呢幾日都為咗應唔應該去荔天叩門而煩緊. 因為仔仔有去荔天open day, 覺得校園好大, 好好玩, 所以知道荔天唔收就叫我幫佢叩門, 希望考入去喎. 不過, 噚日我 ...

另外學校真係值得一讚, 1年級最差果幾個(6個左右)同學仔. 除左老師朝朝7:25am同佢地保課. 另外上chi, eng & maths 果幾個同學仔到其他課室去上堂, 專教呢幾個同學. 等佢地跟得上其他同學, 好有heart, 無放棄到呢幾個同學. 唔似得有d 學校咁現實, 1味死谷d 學生, 你跟得到就跟, 你跟唔到就幫你唔到咁 !!!

原文章由 Kittymummy 於 08-6-12 10:58 發表
hi saui,

我聽囡囡講, 上堂時係咁....

分幾組, d 書桌圍埋1起上堂(1時時啦). 老師經常問小朋友問題同玩game, 答中有糖. 每組最高份就有rubber or 糖. 我個女經常好開心, 又話自己有幾叻....等等, 佢次次都好開心返 ...

回覆 #25 Kittymummy 的文章

聽到你咁講, 我真係好開心及放心俾我仔仔讀開平. 講真呀, 做父母都想仔女健康及開心成長, 他日能否成材都係次要.

希望日後係學校有機會見面及交流心得, 多多指教!!!

大家知唔知善導又係點呢?我仔仔派咗入去!第四志願! 我都有叩門!但就唔大知善導嘅教學方法同係咪小班教呢?
因為我註冊嗰日都比埋書單我嫁啦者師話p1-p3係無英文書只有一兩reader書咋!太家比D意見好嗎?

原文章由 saui 於 08-6-12 11:53 發表
聽到你咁講, 我真係好開心及放心俾我仔仔讀開平. 講真呀, 做父母都想仔女健康及開心成長, 他日能否成材都係次要.

希望日後係學校有機會見面及交流心得, 多多指教!!! ...

我地小一見啦,唔知會唔會考分班呢???

又有問題??點解我上綱見到d學生係藍色冷衫,而做校服個到係白色??
睇完大家對開平既平價,我都好放心,因為我仔間幼稚園得佢一個派到,其他派哂去荔天,都幾冇mood 我都有諗過去叩荔天門,到最後都係冇,始終都有中學,仲有個妹跟住,好在問過阿仔鍾唔鍾意開平,佢話好鐘意(因為開放日去玩過)
希望大家努力~~~~

回覆 #28 yuiyui82 的文章

Hi yuiyui82,

我都希望我地個仔有機會做到同班同學. 有冇分班試要考就唔知, 但首先要評核小朋友入唔入普通話班先? 你7月5日會返開平嗎?

至於冷衫, 會唔會係夏季同冬季既分別呢?

你又係有個細女跟住呀, 我都係呀, 所以派到入開平, 到妹妹上小學時就唔使再煩啦

有機會係學校相認啦!

原來你地仲有個囡囡, 咁唔駛諗啦 ! 醒目!

原文章由 saui 於 08-6-12 13:51 發表

我都希望我地個仔有機會做到同班同學. 有冇分班試要考就唔知, 但首先要評核小朋友入唔入普通話班先? 你7月5日會返開平嗎?

你又係有個細女跟住呀, 我都係呀,  ...

原文章由 saui 於 08-6-12 13:51 發表

你又係有個細女跟住呀, 我都係呀,  ...

我唔會去,因我要返工,我老公會同佢去考,不過多數都唔得架啦,點夠人地d新移民
我都好希望同班!!!有個照應

當然有註冊, 因我無私校/直資back up, 但會去叩門, 不過呢幾日係呢度分享o左o的家長心聲, 知道開平學習環境. 所以個心都安定o的. 希望有其他讀緊的家長繼續分享, 等我地入讀o既知道學校多o的. 謝謝!

原文章由 saui 於 08-6-12 09:50 發表
Hi ykchoi121,

原來你15/16係咁既原因既 ...

咁你最後有冇去開平註册呀? 定係你有私校or直資backup, 所以唔去讀開平呢?

回覆 #32 yuiyui82 的文章

我註册當日聽到話評核試之後, 普通話唔好既會入普通話中文班, 好既反而冇得入. 因為佢地個底打得好, 所以只要上regular普通話堂就夠了. 所以如果你仔仔係普通話唔叻的話, 反而好大機會入到普通話中文班嫁

你依然想去第一志願既小學叩門? 祝你好運, 順利入到啦

原文章由 ykchoi121 於 08-6-13 10:40 發表
當然有註冊, 因我無私校/直資back up, 但會去叩門, 不過呢幾日係呢度分享o左o的家長心聲, 知道開平學習環境. 所以個心都安定o的. 希望有其他讀緊的家長繼續分享, 等我地入讀o既知道學校多o的. 謝謝!

...

原文章由 saui 於 08-6-13 11:58 發表
我註册當日聽到話評核試之後, 普通話唔好既會入普通話中文班, 好既反而冇得入. 因為佢地個底打得好, 所以只要上regular普通話堂就夠了. 所以如果你仔仔係普通話唔叻的話, 反而好大機會入到普通話中文班嫁 ...

下!!!差先會入???唔係吓???有冇聽錯??

我當時既反應同你一樣. 但我再問時, 佢都係咁答我

原文章由 yuiyui82 於 08-6-13 13:31 發表

下!!!差先會入???唔係吓???有冇聽錯??

原文章由 saui 於 08-6-13 13:44 發表
我當時既反應同你一樣. 但我再問時, 佢都係咁答我

我打左去問,佢又話唔係喎,都唔知點:;pppp:
算啦,都係等上天既安排

唔係嘛, 你問到既又唔同我所講呀 ...   想點呀 ...
算吧啦, 入到邊班都係天意, 由得佢吧啦

原文章由 yuiyui82 於 08-6-13 15:40 發表

我打左去問,佢又話唔係喎,都唔知點:;pppp:
算啦,都係等上天既安排

原文章由 saui 於 08-6-13 16:40 發表
唔係嘛, 你問到既又唔同我所講呀 ...   想點呀 ...
算吧啦, 入到邊班都係天意, 由得佢吧啦

8月阿仔好似好忙咁,早返成個幾星期學,好似話8月仲有其他活動出
‹ 上一主題|下一主題