用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果...
樓主: natnat_tsang
go

91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果... [複製鏈接]

原文章由 ^oo^ 於 08-6-9 10:14 發表
甲1 - 沙呂
甲2 - 培基 (其實填唔填都冇分別, 知道實唔得)
甲3 - 沙官 (其實填唔填都冇分別, 知道實唔得)

乙1 - 沙呂
乙2 - 培基 (其實知道唔擺乙1=冇乜可能)
乙3 - 梁鉅繆 (保險之選, 成績唔算最差, 又冇殺校危機, ...

恭喜

更正.....
培基 / 沙呂 / 一呂
要自行收生+統一派位都以其作首選, 先會接受叩門

甲1 - 沙呂

乙1 - 沙呂
乙3 - 梁鉅繆 (保險之選, 成績唔算最差, 又冇殺校危機, ...

原文章由 addy 於 08-6-9 00:07 發表
我上年已留意到去年bk, 太多家長填2間呂小而落空...我吾選呂小, 因為呂小叩門既人亦多, 我無咩把握叩成功....所以今年到我囡囡選校啦我填左"胡上"sure派左.
沙田band1好的小學都好多, 但最好果幾間只可選其一入第一 ...

addy,
我同你的想法一樣,所以第一志願揀左培基,結果好好彩,中左。

原文章由 ^oo^ 於 08-6-9 10:20 發表
更正.....

thanks for your info

please comment for 第5志願穗禾苑保良局蕭漢森小學

thank you!

在此分享, 唔係講風涼說話, 其實我&老公唔係好緊張個囡入唔入到名校, 開心到想喊係因為唔使再煩惱去叩門, 我地都唔會俾壓力佢要佢好叻, 但求功課交齊科科合格唔考包尾, 就收貨.

不過我自己就有壓力囉, 而家比起等派位心情更加緊張, 因為唔知個囡跟唔跟得上成績, 兩公婆要番工, 又唔知自己幚唔幚到佢溫習做工課, 希望攪得掂la!

原文章由 cityone 於 08-6-9 10:19 發表

恭喜

sorry, 唔太清楚

原文章由 cityone 於 08-6-9 10:31 發表

thanks for your info

please comment for 第5志願穗禾苑保良局蕭漢森小學

原文章由 SmallSmall 於 08-6-9 00:20 發表
第一朱小:loveliness:

歡迎你!!!我大女今年升小二 , 細女2009年都會係朱小的學生 !!

醒目開學勳章

你真係好lucky呀. 我都係好似你咁諗. 乙一填左兩間好hit既, 到第三間真係唔敢再選d熱門(都係睇bk學返黎既心得)如果唔係真係有可能唔知跌去第幾. 於是我填:

甲一, 一呂
乙一,二, 三, 一呂, 胡上, 梁鉅鏐(選呢間第三就save d).

結果我無你咁好彩, 我中左第三, 我會試下叩一呂, 如果唔得就去讀梁鉅鏐.

P.S. 另外, 有位媽咪問蕭漢森, 太detail我就唔知, 不過好似都唔差架, 校舍都幾好架, 唔好太擔心啦, 古巨基都係果到畢業架.   

甲1 - 沙呂

乙1 - 沙呂

簽名被屏蔽

Welcome to 沙呂, 我個女今年九月P.2.  

以我所知last yr 沙呂、培基係5需要填1st choice dao 可以叩門的, last yr 我幫ah 女填培基第四,後來dao 叩門成功, 另有同學仔挎區叩門入jor 沙呂, 反而一呂因為我冇揀佢第一,ah 女就lost jor 個interview 嘅chance.

原文章由 ^oo^ 於 08-6-9 10:20 發表
更正.....

準備叩嘅朋友, 唔駛灰心, 機會還是有的, 努力la!!:idea:

hi busscat, 請問你同亞女第一年容唔容易渡過? 我有如臨大敵嘅感覺呀! 所以而家比起等放榜更加緊張!

原文章由 bussycat 於 08-6-9 15:23 發表
Welcome to 沙呂, 我個女今年九月P.2.  

以我所知last yr 沙呂、培基係5需要填1st choice dao 可以叩門的, last yr 我幫ah 女填培基第四,後來dao 叩門成功, 另有同學仔挎區叩門入jor 沙呂, 反而一呂因為我 ...

原文章由 mak 於 08-6-8 23:16 發表

琪琪mami:
請問瀝源主風好嗎 ? band 1 升中學位多嗎 ?因為我想星期二去叩門.

睇番D資料大概有41%會派到BAND1中學.

原文章由 mak 於 08-6-8 23:16 發表

琪琪mami:
請問瀝源主風好嗎 ? band 1 升中學位多嗎 ?因為我想星期二去叩門.

以下是主風07年派位情況:
畢業生派位情(2007年7月畢業)

畢業生人數142
派位成績組別百分比Band 1:41.6%
Band 2:35.2%
Band 3:23.2%
最多學生升讀的中學1) 校名:梁文燕紀念中學(沙田) / 人數:15
2) 校名:沙田蘇浙公學 / 人數:13
3) 校名:聖公會曾肇添中學 / 人數:11
獲派首三志願學校的百分比87.3%
升讀英中百分比45.1%

我派禾輋信義, 有冇媽咪派呀? 知唔知好唔好呀?

想問沙呂係咪1年得2次考試冇測驗呀?

你哋好呀, 我第一志願係培基嘅, 但而家就派咗第二志願救世軍田家炳, 我都諗住會去叩門, 但又擔心考唔到, 有冇家長可以話比我知其實田家炳好唔好?! 因為我好驚考唔到, 但係又唔知讀唔讀田家炳好, 好希望各位家長可以比d意見我呀 謝謝各位!!

回覆 #34 cityone 的文章

我個大仔讀緊小一, 我都係叩門入...
中文科用全普通話, 常識由下學期用英語教,
一年有4次考試, 默書大約一星期2次,
中文同英文各一次....程度比我想像中深好多...
因我識好多太太d仔仔讀聖心, 同沙官,
但佢地d程度都無蕭漢森咁深,
大致上, 我都好滿意這間學校...
仲有一點要提提大家, 讀到3年級, 體育堂是
swimming,

原文章由 3lamma 於 08-6-8 23:08 發表
congratulations! 我想請教大家乙部份頭5志願是怎填的作為參考. 謝謝

3lamma

My choice:

甲一和乙一都係沙呂(諗住佢係活動教学,千禧校舍,重可以順便教囡囡学游水。)
乙二胡上(博佢係上午班,未必咁多人選,我早幾年有好幾個同事第二志願入咗!)
乙三主風(班主任推介,話佢d仔女以前響呢度讀,大女重讀完大學添!)
乙四蕭漢森(小班教学,comment都唔錯,有同事個仔讀緊都話ok!)
乙五梁鉅鏐(貪佢重有百幾個位,BK啲mami又話唔差,我估點衰都入到掛!)
之后我都係是旦排,好彩第一志願成功,我依家心情仍未平伏呀

非常多謝你的意見
我聽朝一早去註冊

原文章由 #sausau# 於 08-6-9 22:45 發表
我個大仔讀緊小一, 我都係叩門入...
中文科用全普通話, 常識由下學期用英語教,
一年有4次考試, 默書大約一星期2次,
中文同英文各一次....程度比我想像中深好多...
因我識好多太太d仔仔讀聖心, 同沙官,
但佢地d程度 ...
‹ 上一主題|下一主題