用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果...
樓主: natnat_tsang
go

91(沙田)校網,入嚟分享吓派位結果... [複製鏈接]

原文章由 addy 於 08-6-9 00:07 發表
我上年已留意到去年bk, 太多家長填2間呂小而落空...我吾選呂小, 因為呂小叩門既人亦多, 我無咩把握叩成功....所以今年到我囡囡選校啦我填左"胡上"sure派左.
沙田band1好的小學都好多, 但最好果幾間只可選其一入第一 ...

addy,
我同你的想法一樣,所以第一志願揀左培基,結果好好彩,中左。

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-12 17:24 發表
你哋好, 其實我唔係91校網的, 不過我好想知道, 一呂在自行分配學位派咗幾多個出去, 同埋今次統一派位又有幾多個位派咗出去呢, 淨返有機多個位可叩門呢?

希望有家長可以話比我聽喺邊度可以揾到資料呀, thanks a lot ...

ada_pmlo,
91網小學2008年度可供統一派位的學額
自己計下就知道一呂每個階段有幾多位呀!

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-12 22:02 發表
恩禧媽

唔好意思呀,因為我唔係好清楚佢本身會有幾多學位, 又唔清楚佢自行分配派咗幾多個位, 所以唔係好識計呀, 唔知可唔可以再比多小小資料我呢?, thanks a lot

...

ada_pmlo,
條數係咁計的:
睇番小學概欖,你會估到佢會開幾多班小一。
將每班x30人,就大約係全部學額的數目(a)
將(a)除2,就=第一輪可收的學額(b)
(b)當中有一定數目的必有生,但亦有不少於20%係俾計分方法中最多分的學生,如果同分的學生比學額多,就會抽籤決定。
到一月中要填表時,emb會寄我之前條link的文件,從文件中你可以睇到大約仲有幾多學額俾第二輪抽。
到叩門階段,每班約有2-4個位,視乎學校點做。
明嗎?
你是否09年入小一呢?

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-13 22:23 發表
恩禧媽

你好呀, 其實我個囡囡係今年要讀小一的, 因為佢派唔到心儀的學校, 我好想睇吓沙一呂會淨返幾多個學位比其他小朋友叩門的, anyway好多謝你的幫忙呀, thanks

Ada

...

ada_pmlo,
我估一呂會有8-16個位俾叩門時收學生,努力呀!祝 你心想事成,叩門成功呀!

恩禧媽

原文章由 cityone 於 08-6-27 03:32 發表
去完培基second interview
July 2 有結果

yvonnemami,
恭喜呀!

cityone,
預祝 你叩門成功呀!培基見啦!

原文章由 cityone 於 08-7-3 13:36 發表
琴日培基公佈左 second in result
我個女入唔到
不過我會繼續寫信俾校長
希望可以用誠意打動佢收我個女

cityone,
繼續努力!加油!我支持你!!!係啦,繼續寫信俾校長,又或者得閒的話,上去學校搵校長傾下啦!祝 你女女成功呀!

yanniecheung, axion,
恭喜呀!

原文章由 cityone 於 08-7-3 18:15 發表

可能你唔要胡上個位
我今朝先有機會收到胡上電話有得執死雞
不過我都係等培基有冇奇蹟
冇就蕭漢森
forget 胡上

cityone,
培基係會有奇蹟呀!我剛剛認識了一位媽媽,她的女兒舊年就係好遲才收到培基電話話收佢女女。
加油! 祝你女女好運呀!

原文章由 YYJC 於 08-7-3 17:01 發表
請問沙田崇真小學好唔好?

YYJC,
我個人覺得祟真的小朋友讀得好開心,好多課外活動玩,老師都好有愛心呀!

原文章由 YYJC 於 08-7-7 18:58 發表

恩禧媽
唔該晒, 咁成績好唔好呢? Band 1 有幾多%?

YYJC
唔好意思,成績我唔係好清楚呀!

原文章由 Cathleen 於 08-7-8 21:57 發表
想請net91家長幫忙.
我今年9月就要幫囡囡報小一, 想問以吓學校您地會點排名呀:

沙呂
一呂
培基
胡素貞上/下
蕭漢森
朱正賢
梁鉅鏐
沙田主風(跟馬鞍山有什麼分別)
沙田祟真
沙田循道(跟馬鞍山有什麼分別)
仲有其他好 ...

cathleen,
其實第一階段只可以選擇一間小學,如果第一階段入到,就唔洗再諗大抽獎的排位。如果第一階段入唔到就要大抽獎,不過到時教育局會寄張你校網的各學校剩餘學額俾你,話你知各學校仲有幾多位抽。到時再睇邊間最多位就放在第三志願,咁就可以入到頭三志願呀!
‹ 上一主題|下一主題